Η πρώτη διαγραφή από τον Τσίπρα- Γιατί συνιστά “αλλαγή σελίδας”

 Η πρώτη διαγραφή από τον Τσίπρα- Γιατί συνιστά “αλλαγή σελίδας”

Η διαγραφή του πρώην υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή από την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κάτι περισσότερο: πρόκειται για την πρώτη διαγραφή βουλευτή από τον Αλέξη Τσίπρα, σε ένα κόμμα που κατά το παρελθόν αντιμετώπιζε ανάλογες “εκτροπές” στελεχών του επικαλούμενο πως δεν διαθέτει “πειθαρχικές διαδικασίες” αποπομπής και τις διαχειρίζεται με κουλτούρα (σχετικής) ανοχής.

του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

Με την επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής πως “ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τίθεται εκτός της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ”, αρκετοί θυμήθηκαν τα “παπανδρεϊκά“…“έθεσε εαυτόν εκτός Κ.Ο”, το γεγονός, δε, πως η απόφαση ελήφθη εν θερμώ και ακαριαία με απόφαση του προέδρου που βρισκόταν στη σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών στις Βρυξέλλες (μετά από σχετική συνεννόηση με την γραμματέα της Κ.Ο Όλγα Γεροβασίλη) δημιούργησε δικαίως την εντύπωση της μετάβασης του ΣΥΡΙΖΑ σε μια νέα εποχή εσωκομματικής λειτουργίας.

Με αντανακλαστικά που πόρρω απείχαν από την παλαιότερη νωθρότητα, ο Αλέξης Τσίπρας έπραξε το αυτονόητα αναγκαίο για τους εξής λόγους:

Ο πασοκογενής Π. Κουρουμπλής με θυμικό που χτυπούσε κόκκινο έκανε το κορυφαίο λάθος: σε μια σύγκρουση στη Βουλή όπου η αξιωματική αντιπολίτευση είχε το πάνω χέρι μετά την αποκάλυψη της μελέτης των Σ.Τσιόδρα και Θ.Λύτρα, η έκρηξη του βουλευτή ανέτρεψε επικοινωνιακά τα δεδομένα. Έδωσε στην κυβέρνηση την ευκαιρία να αλλάξει τερέν, και από απολογούμενη για το φιάσκο και τις συγκλονιστικές πτυχές της μελέτης, να βρεθεί επιτιθέμενη για την απρέπεια της έκφρασης “δολοφονήσατε χιλιάδες ανθρώπους”.

Εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν απέπεμπε τον βουλευτή θα έφτανε στην σύγκρουση του Σαββάτου με τον πρωθυπουργό δίνοντάς του τη δυνατότητα να την μεταστρέψει και να τοποθετεί δίπλα στην “μελέτη Τσιόδρα” την “απρέπεια Κουρουμπλή”. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήθελε “καθαρό γήπεδο” και στο πλαίσιο αυτό δεν είχε άλλη επιλογή από το να προχωρήσει στην πρώτη διαγραφή βουλευτή της ηγεσίας του.

Έστειλε σήμα σε όλους τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματός του πως δεν νοούνται προσωπικές στρατηγικές και επικοινωνιακά σώου που δεν εντάσσονται στην στρατηγική του κόμματος και δεν υπηρετούν τον κεντρικό στόχο της σκληρής αντιπολίτευσης και της αποδόμησης της κυβέρνησης. Το έμπειρο επικοινωνιακά επιτελείο του Μαξίμου ανέπτυξε άμεσα την αμυντική τακτική σχετικά με ανάλογες εκφράσεις και εξάρσεις του Παύλου Πολάκη, όμως η διαγραφή προσφέρει δυνατότητες ελιγμών στον Αλέξη Τσίπρα για να μην ξεχαστούν οι αποκαλύψεις της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα και οι συνέπειες που απορρέουν απ΄ αυτήν για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας.

Η διαγραφή Κουρουμπλή αποτελεί έναν μικρό Ρουβίκωνα τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας διέβη χωρίς δισταγμούς επιδεικνύοντας αποφασιστικότητα και αρχηγικό προφίλ.

Σε αυτό, είναι αλήθεια, τον διευκόλυναν κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη όπως οι Παναγιώτης Σκουρλέτης και Νίκος Φίλης που “άδειασαν” γρήγορα και επί του (κοινοβουλευτικού) πεδίου τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας. Κι αυτό είναι αξιοσημείωτο, υπό την έννοια πως ακόμα και τέτοια στελέχη που μπορεί στα εσωκομματικά να αμφισβητούν πτυχές της στρατηγικής Τσίπρα του “έστρωσαν” το έδαφος και τον στήριξαν για να λάβει την σχετική απόφαση.

Κάποιοι λένε πως με την πρώτη αυτή διαγραφή βουλευτή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετατρέπεται σε “κανονικό” κόμμα εξουσίας με διαδικασίες κυρώσεων και πλήρη αναγνώριση του προνομίου του αρχηγού να αποφασίζει σε “νεκρό” χρόνο. Η πρόσφατη αποπομπή από την Κ.Ο της Ν.Δ του Κωνσταντίνου Μπογδάνου (παρότι πρόκειται για αισθητά διαφορετική περίπτωση και “απαιτήθηκε” από τον Νίκο Δένδια με τρόπο που δεν επέτρεπε στον πρωθυπουργό να το αποφύγει) είχε βάλει αρκετά ψηλά τον πήχη.

Σχετικά Άρθρα