• 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Η προσβασιμότητα στον τουρισμό στις προτεραιότητες του δήμου Κατερίνης

 Η προσβασιμότητα στον τουρισμό στις προτεραιότητες του δήμου Κατερίνης

Προτεραιότητα για το δήμο Κατερίνης η προσβασιμότητα των ατόμων με Ειδικές ανάγκες, καθώς το καλοκαίρι υλοποιήθηκε ένα μοναδικό εγχείρημα στις παραλίες του Δήμου Κατερίνης, σε συνεργασία με την εταιρεία που παρέχει τα seatracs, δηλαδή τα ηλεκτροκίνητα αμαξίδια πάνω σε ράγες, με τα οποία άτομα Α.Με.Α μπορούν να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα.

Τα seatracs είναι μία εξαιρετική λύση για την αυτόνομη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία και ατόμων με κινητικές δυσκολίες στη θάλασσα. Αποτελούν ένα κίνητρο για τα άτομα με αναπηρία να επισκεφτούν παραλίες, να κοινωνικοποιηθούν και να διασκεδάσουν. Κυρίως όμως, είναι βοηθητικά εργαλεία για τις οικογένειες και τους φροντιστές των Α.Με.Α, ώστε να απολαύσουν πιο εύκολα την θάλασσα μαζί με τους αγαπημένους τους.

Με μήνυμα «Oι παραλίες είναι για όλους στο Δήμο Κατερίνης», ο Δήμος αποφάσισε να ενισχύσει την πρωτοβουλία αυτή, εξασφαλίζοντας τα περισσότερα αμαξίδια για την έκταση παραλίας, συγκριτικά με άλλους προορισμούς. Πιο συγκεκριμένα, σε πέντε σημεία από το Βορρά προς το Νότο έχουν τοποθετηθεί σχετικές εγκαταστάσεις με parking, διάδρομο, τουαλέτα, αποδυτήριο, σκίαση και ντουζ.

Τα πέντε σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί τα Seatracs είναι: Ένα στην Παραλία Κορινού, ένα στην Παραλία Καλλιθέας, μεταξύ Κορινού και Παραλίας Κατερίνης, δύο μεταξύ Παραλίας Κατερίνης και Ολυμπιακής Ακτής και ένα στο νότιο άκρο της Ολυμπιακής Ακτής.

Μάλιστα, ο Δήμος με σχετική ανακοίνωση προσκαλεί τους πολίτες να υποστηρίξουν την αδιάκοπη πρόσβαση των Α.Με.Α στις παραλίες της Κατερίνης και τους παρακινεί να συνδράμουν εθελοντικά στην ομαλή λειτουργία των αμαξιδίων.

Η απήχηση των πολιτών ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και ο συντονισμός ξεπέρασε κάθε προσδοκώμενο. Με βασική συντονίστρια την Αντιδήμαρχο Τουρισμού, Μαρία Τερζίδου, οργανώθηκαν συναντήσεις εθελοντών και με τη σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση όλο και περισσότεροι εθελοντές – δημότες του Δήμου Κατερίνης συνδράμουν ώστε όλοι να απολαμβάνουν τις παραλίες της περιοχής.

Διεθνές Κέντρο Ψυχαγωγίας και Θαλασσοθεραπείας για ΑΜΕΑ

Την ίδια ώρα στα άμεσα σχέδια του δήμου Κατερινής είναι η δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Ψυχαγωγίας και Θαλασσοθεραπείας για Άτομα με Αναπηρίες, σε παραθαλάσσια έκταση της Ολυμπιακής Ακτής, με την αξιοποίηση πιθανώς και ιδιωτικών κεφαλαίων.

«Η ήπια ακτογραμμή του Δήμου Κατερίνης, ειδικά στο τμήμα μεταξύ Παραλίας Κατερίνης και Ολυμπιακής Ακτής είναι ιδανική για τη δημιουργία ενός Κέντρου, Διεθνούς Εμβέλειας, για ΑμεΑ. Σε αυτή την περιοχή, υπάρχουν μεγάλες δημοτικές εκτάσεις, χιλιάδων στρεμμάτων και, ήδη έχουμε αρχίσει να μελετάμε τη δημιουργία ενός τέτοιου Κέντρου, το οποίο εάν σχεδιαστεί προσεκτικά μπορεί να προσελκύσει και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Δόμησης και Αναπληρωτής Δημάρχου Γιώργος Νταντάμης, ένας αυτοδιοικητικός που έχει εργαστεί για την τουριστική ανάπτυξη της Κατερίνης.

«Η δημιουργία του Κέντρου για τα ΑμεΑ, θα γίνει αφού πρώτα εκπονηθεί Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την Παραλιακή Ζώνη της Κατερίνης και πιο συγκεκριμένα των Δημοτικών Διαμερισμάτων Κορινού, Κατερίνης και Παραλίας. Με την εκπόνηση ΕΧΣ θα ορισθούν χρήσεις και θα γίνει οργανωμένα η ανάπτυξη της περιοχής που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και έχει θέα στα Πιέρια».

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.