Η πραγματικότητα για τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας: Γιατί αυξάνεται η θνησιμότητα και οι διασωληνωμένοι

 Η πραγματικότητα για τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας: Γιατί αυξάνεται η θνησιμότητα και οι διασωληνωμένοι

Οι σκληροί δείκτες (θάνατοι, διασωληνωμένοι) της πανδημίας αυξάνουν με τις δύο βασικές παραμέτρους αντιμετώπισης του κοροναϊού, δηλ. τη θωράκιση των νοσοκομείων και τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 87 νέοι θάνατοι, αριθμός που έχει να «δει» η Ελλάδα από τις αρχές Μαΐου. Ο Νοέμβριος τις 17 πρώτες ημέρες μετρά συνολικά 1.074 θανάτους, σχεδόν όσους ολόκληρος ο περασμένος μήνας (1.107 θάνατοι τον Οκτώβριο). Οι διασωληνωμένοι πάνε… ολοταχώς προς τους 600 -561 έως χθες-, ενώ την Τρίτη έγιναν 474 νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.

Οι αριθμοί

  • 6.682 κρούσματα χθες
  • 10 εισαγόμενα
  • 1.632 στην Αττική
  • 1.148 στη Θεσσαλονίκη
  • 853.841 το σύνολο των κρουσμάτων
  • 87 θάνατοι χθες
  • 17.012 θάνατοι συνολικά
  • 561 διασωληνωμένοι
  • 3.419 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ

Να σημειωθεί ότι το 83% των ασθενών με κοροναϊό που χάνουν τη ζωή τους στις ΜΕΘ είναι άνω των 65 ετών και επίσης το 83%, ανεμβολίαστοι.

Ο Σπύρος Ζακυνθινός, καθηγητής Εντατικής Θεραπείας- Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού», παραδέχεται στο iatropedia.gr την ύπαρξη του προβλήματος της μεγάλης θνητότητας, όμως, δεν έχει επί του παρόντος, όπως λέει, μια ασφαλή ερμηνεία του φαινομένου.

Τι μπορεί, όμως, να φέρνει τους ασθενείς στις ΜΕΘ σε βαρύτερη κατάσταση. Πολλοί επιστήμονες κάνουν λόγο για καθυστέρηση στην εισαγωγή των ασθενών στο νοσοκομείο. Πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν νοσηλευτική φροντίδα, όπως λένε, όταν βρεθούν στο τελικό στάδιο της αναπνευστικής δυσχέρειας και λίγο πριν τη διασωλήνωση, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Στις δύο ΜΕΘ του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, σύμφωνα με τον καθηγητή Σπύρο Ζακυνθινό, στο πρώτο κύμα της πανδημίας η θνητότητα των διασωληνωμένων κυμαινόταν στο 40%, ενώ στο δεύτερο στο πολύ υψηλό ποσοστό, του 70%. Τα συμπεράσματα έχουν δημοσιευθεί σε μελέτη, όπως λέει.

«Από το δεύτερο κύμα, η θνητότητα στους διασωληνωμένους είναι 70%. Η εργασία δείχνει ακριβώς την εικόνα. Το θέμα, όμως, είναι το “γιατί”. Το “γιατί” δεν το ξέρουμε. Πιστεύουμε ότι παίζει σημαντικό ρόλο, ότι είναι πιο βαριά οι ασθενείς που μπαίνουν στη Μονάδα».

Ταυτόχρονα, όμως, με την υψηλή θνητότητα, η χώρα μας κατέχει τις τελευταίες 14 ημέρες το θλιβερό “προνόμιο” να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε ποσοστά εισαγωγής σε ΜΕΘ ανά 100.000 πληθυσμού ανάμεσα σε 14 χώρες της ΕΕ, μαζί με την Ισλανδία, την Ιρλανδία, τη Λετονία και τη Σλοβενία. Έτσι, ο αυξημένος αριθμός νοσηλευομένων σε ΜΕΘ και διασωληνωμένων ασθενών σε βαριά κατάσταση, μπορεί να είναι μία ακόμη εξήγηση για τους αυξημένους θανάτους.

Μία άλλη εκδοχή σχετικά με τη βαριά κλινική εικόνα που εμφανίζουν οι ασθενείς στις ΜΕΘ, που μάλιστα δεν έχει ακουστεί μέχρι σήμερα, δίνει ο Εντατικολόγος Σπύρος Ζακυνθινός.

Όπως λέει, διάφορες θεραπείες που προλαμβάνουν τις διασωληνώσεις σε ένα ποσοστό αρρώστων, ένα άλλο ποσοστό ασθενών που τελικά δεν αποφεύγουν να καταλήξουν στη ΜΕΘ, δεν τους ευνοούν. Τα φάρμακα που τους χορηγούνται για να αποφύγουν η διασωλήνωση καταπονούν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, με αποτέλεσμα όταν καταλήγουν στις ΜΕΘ να είναι σε κακή κατάσταση, όπως λέει ο καθηγητής.

Επιβάρυνση στον αριθμό των θυμάτων της Covid, όμως, αναντίρρητα προκαλεί ο αυξημένος ρυθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία και η αδυναμία του συστήματος να ανταποκριθεί με επάρκεια.

«Για παράδειγμα εμείς στον Ευαγγελισμό στο δεύτερο κύμα είχαμε πολύ περισσότερους ασθενείς από το πρώτο κύμα. Στο πρώτο είχαμε 50 ασθενείς και στο δεύτερο 240. Θέλω να πω πως είναι πολλαπλάσιοι και όσο πάνε αυξάνονται. Με αποτέλεσμα οι ασθενείς αυτοί να πηγαίνουν χειρότερα. Κι αυτός βέβαια μπορεί να είναι ένας λόγος. Μολύνονται πολλοί παραπάνω και μπορεί να μην μπορεί να ανταπεξέλθει το σύστημα, όπως στο πρώτο κύμα που ήταν λιγότεροι ασθενείς», σημειώνει ο διευθυντής της ΜΕΘ του Ευαγγελισμού.

Η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας αποτυπώνεται στο γεγονός ότι η σημερινή εφημερία στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας είναι αδύνατο να ξεκινήσει!

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει στην ΑΥΓΗ ο πρώην διοικητής των νοσοκομείων Ερυθρός Σταυρός, Γενικό Κρατικό Νίκαιας και Νοσοκομείο Αγίας Βαρβάρας Θύμιος Γεωργόπουλος, είναι η πρώτη φορά που η εφημερία θα ξεκινήσει χωρίς διαθέσιμο κρεβάτι είτε για Covid περιστατικά είτε για non Covid. Μάλιστα, υπήρχε πρόταση να μην γίνει η εφημερία, ωστόσο η διοίκηση του νοσοκομείου ήταν ανένδοτη…

Είναι χαρακτηριστικό ότι προ της πανδημίας το 10% των πολιτών που πραγματοποιούσαν επίσκεψη στο νοσοκομείο έκαναν εισαγωγή. Τώρα αυτό το ποσοστό έχει ανέβει στο 20%. Επομένως, αν στην αυριανή εφημερία πάνε 1.000 άτομα, περίπου οι 200 θα χρειαστούν εισαγωγή, η οποία θα είναι αδύνατη χωρίς κενή κλίνη. Υπενθυμίζεται επίσης ότι το Γενικό Κρατικό Νίκαιας εξυπηρετεί περίπου 1.000.000 πολίτες. Ταυτόχρονα, αρκετοί είναι οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί του νοσοκομείου οι οποίοι νοσούν από κορωνοϊό, συνεπώς είναι σε καραντίνα και δεν μπορούν να συνδράμουν στη μάχη κατά της πανδημίας.

Κανένα κρεβάτι και στην Αγία Βαρβάρα

Οι ελλείψεις σε κλίνες δεν περιορίζονται μόνο στο Νοσοκομείο Νίκαιας.  Όπως μεταφέρει ο Θ. Γεωργόπουλος, στο διασυνδεόμενο Νοσοκομείο Αγίας Βαρβάρας δεν υπάρχει καμία κλίνη για να εξυπηρετήσει περιστατικά κορωνοϊού. Στο προηγούμενο κύμα είχαν αναπτυχθεί 52 κρεβάτια, τα οποία δεν υπάρχουν τώρα. Σε σχετικό έγγραφο από το υπουργείο Υγείας ζητήθηκε να αναπτυχθούν αρχικά 35 κλίνες, με προοπτική για 52. Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει γίνει τίποτα λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ένας τραυματιοφορέας για 500 ασθενείς στον Ερυθρό

Τις τραγικές συνθήκες στον «Ερυθρό Σταυρό» μετέφερε η πρόεδρος των εργαζόμενων του νοσοκομείου Βούλα Γεωργάκη. Μιλώντας στο Open, τόνισε ότι με 35% του προσωπικού καλούνται να τα βγάλουν πέρα σε εφημερίες που καλύπτουν σχεδόν όλη την Αττική και τη νότια Ελλάδα. «Ένας τραυματιοφορέας καλείται να ανταποκριθεί σε 500 ασθενείς! Προχθές στην εφημερία ήταν τρεις τραυματιοφορείς, όπου συνάδελφος έσπασε το χέρι του και οι άλλοι δύο επωμίστηκαν την εφημερία έχοντας στο νοσοκομείο 1.200 ασθενείς. Οι νοσηλεύτριες είναι 1 ανά 40 ασθενείς» κατήγγειλε η Β. Γεωργάκη.

Ρουτίνα η ανεπάρκεια προσωπικού στις ΜΕΘ της Πάτρας

Στο Νοσοκομείο «Αγ. Αντρέας» στην Πάτρα, στη ΜΕΘ Covid υπάρχουν στην πρωινή βάρδια 4 νοσηλευτές για 9 ασθενείς και στη Γενική ΜΕΘ 4 νοσηλευτές για 7 κλίνες με ασθενείς. Αν δεν προσληφθεί νέο νοσηλευτικό προσωπικό, θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, όπως μεταφέρουν γιατροί στην ΑΥΓΗ.

Παράλληλα, μετά τις διαμαρτυρίες του δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου επιχειρούν να ξανανοίξουν την ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ηλείας, αλλά επιδίωξαν να μετακινήσουν γιατρούς από τις ΜΕΘ των δύο νοσοκομείων της Πάτρας, που επίσης έχουν ανεπάρκεια.

Δίωξη σε γιατρό που αποκάλυψε τις ελλείψεις

Εμφανώς ενοχλημένη από τις αποκαλύψεις του προέδρου της  Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας Νίκου Χαυτούρα, η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου -με εντολή του διοικητή της 5ης ΥΠΕ- ασκεί πειθαρχική δίωξη εις βάρος του για… διασπορά ψευδών ειδήσεων!

Στις Σέρρες

Στο μεταξύ, υπό πίεση εξακολουθεί να βρίσκεται το Νοσοκομείο Σερρών, με τους ασθενείς με κορονοϊό που περνούν καθημερινά το κατώφλι στα ΤΕΠ να ξεπερνούν τα 40 άτομα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή Παναγιώτη Πεγίδη. Χθες νοσηλεύονταν 53 ασθενείς με Covid-19 σε απλές κλίνες και επτά στη ΜΕΘ, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν πέντε θάνατοι ασθενών, ηλικίας από 54 έως 89 ετών, όλοι τους με υποκείμενα νοσήματα, τρεις ανεμβολίαστοι και δύο εμβολιασμένοι. Ο κ. Πεγίδης είπε στην τοπική ΕΡΤ πως χθες εμφανίστηκε εθελοντικά στο νοσοκομείο να προσφέρει υπηρεσίες παθολόγος ιδιώτης ιατρός, ενώ σε ό,τι αφορά τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εξακολουθούν να υφίστανται, με μεγαλύτερο πρόβλημα ελλείψεων να εντοπίζεται στο νοσηλευτικό προσωπικό, αφού ήδη 50 άτομα είναι σε αναστολή, 15 έχουν μακροχρόνιες άδειες και 30 συνταξιοδοτούνται.

«Παρακαλώ περιμένετε» στο 1135 του ΕΟΔΥ

Τεράστιο όγκο κλήσεων δέχεται η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ, που είναι για τον κορονοϊό. Πολλοί πολίτες καλούν στον τετραψήφιο αριθμό για πληροφορίες σχετικά με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα, στενή επαφή κ.ά., χωρίς ανταπόκριση σε αρκετές περιπτώσεις, καθώς αναμένουν για ώρα στο ακουστικό, αλλά δεν δέχονται απάντηση. Οπως προκύπτει από πληροφορίες, η γραμμή λειτουργεί κανονικά όλο το 24ωρο, όμως εργάζονται σε αυτήν περίπου 25 άτομα -που απαντούν για ώρα στον κάθε πολίτη δίνοντάς του ακριβείς κατευθύνσεις-, ενώ ο αριθμός των κλήσεων που δέχεται το 1135 φτάνει ακόμη και τις… 10.000 ημερησίως. Η αναμονή παρατηρείται εδώ και καιρό και μάλιστα είναι σε γνώση της νέας διοίκησης, που αναγνωρίζει το πρόβλημα και εξετάζει όλους τους τρόπους για την ενίσχυση της τηλεφωνικής γραμμής.

Το υπουργείο Υγείας δεν ενεργοποίησε ούτε χθες τη διαδικασία αποστολής φύλλων επιστράτευσης στους ιδιώτες γιατρούς που χρειάζεται για τα δημόσια νοσοκομεία κυρίως της Βορείου Ελλάδος. Οι διαπραγματεύσεις ήταν έως και χθες το βράδυ μαραθώνιες προκειμένου να βρεθούν εθελοντικά όσο το δυνατόν περισσότεροι γιατροί. Αυτή είναι, άλλωστε, η πρόθεση της οδού Αριστοτέλους: Να καταφέρει να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός (περίπου 100) χωρίς να χρειαστεί η επίταξη υπηρεσιών.

Εμβολιασμοί

Στο «μέτωπο» των εμβολιασμών, οι ημερήσιοι εμβολιασμοί που πραγματοποιούνται ξεπερνούν τις 50.000 σταθερά τις τελευταίες ημέρες, φτάνοντας μάλιστα προχθές, Τρίτη, σχεδόν τις 75.000. Εξ αυτών οι 20.000 ήταν εμβολιασμοί πρώτης δόσης. Αντίστοιχα υψηλός εμβολιαστικός ρυθμός διατηρήθηκε και τις προηγούμενες ημέρες. Ενδεικτικά, τη Δευτέρα έγιναν συνολικά 53.913 εμβολιασμοί, το Σάββατο 52.816, την Παρασκευή 55.847. Αξίζει να σημειωθεί ότι τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο οι εμβολιασμοί ήταν οι μισοί ή και λιγότεροι ημερησίως.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο ότι για την ώρα δεν υπάρχει ανάγκη για περισσότερα μέτρα, στο «τραπέζι» βέβαια παραμένουν τόσο το κυλιόμενο ωράριο στο Δημόσιο όσο και ο συνδυασμός τρίτης δόσης με την πρόσβαση στις δραστηριότητες για τους άνω των 65 ετών. Τα δεδομένα αξιολογούνται καθημερινά και, όποτε χρειαστεί, η στρατηγική προσαρμόζεται. Σε… ετοιμότητα είναι, άλλωστε, πάντα τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασαν προχθές το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστήμονες επέμειναν στην αυστηρή τήρηση των υπαρχόντων μέτρων και τόνισαν για ακόμη μία φορά την αξία τόνωσης των εμβολιασμών.

Σχετικά Άρθρα