Η πολιορκία του Azovstal – Οι Ουκρανοί αρνούνται να παραδοθούν – Ανάμεσά τους 1.000 άμαχοι και 500 τραυματισμένοι στρατιώτες – Η εντολή του Πούτιν

 Η πολιορκία του Azovstal – Οι Ουκρανοί αρνούνται να παραδοθούν – Ανάμεσά τους 1.000 άμαχοι και 500 τραυματισμένοι στρατιώτες – Η εντολή του Πούτιν

Η Ρωσία αποφάσισε να αποκλείσει την πολιορκούμενη χαλυβουργία Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, επειδή δεν μπορούσε να την καταλάβει, δήλωσε σήμερα ο Ολέκσι Αρεστόβιτς, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“Δεν μπορούν κανονικά να πάρουν την Azovstal, το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό, είχαν τεράστιες απώλειες εκεί. Οι υπερασπιστές μας συνεχίζουν να την κρατούν”, δήλωσε ο Αρεστόβιτς σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Αυτό “μπορεί επίσης να εξηγηθεί από το γεγονός ότι μετακίνησαν τμήμα των δυνάμεών τους (από τη Μαριούπολη) προς τον βορρά προκειμένου να ενισχύσουν τις δυνάμεις που προσπαθούν να εκπληρώσουν τον κύριο στόχο τους (…) να προελάσουν στα διοικητικά σύνορα των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ”, πρόσθεσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Συνέντευξη Νίκου Μπίστη στο libre: Η κάλπη της 15ης Μαΐου είναι ψήφος κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη- “Έρχεται η ώρα που ο Ανδρουλάκης πρέπει να αποφασίσει…”

Νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε “επιτυχία” την ανάληψη του ελέγχου από τον ρωσικό στρατό της Μαριούπολης, στρατηγικής σημασίας πόλης στη νοτιοανατολική Ουκρανία, προτιμώντας να συνεχίσουν οι ρωσικές δυνάμεις να πολιορκούν εκεί τους τελευταίους Ουκρανούς πολεμιστές που έχουν οχυρωθεί στο εργοστάσιο της Azovstal παρά να δοθεί εντολή για μια τελική επίθεση.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες, που βρίσκονται στις εκτεταμένες εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, αρνούνται να παραδοθούν και ο υποδιοικητής του τάγματος Αζόφ, ο Σβιατοσλάβ Παλαμάρ, ζητεί, μέσω της εφαρμογής Telegram, “εγγυήσεις” για την ασφάλεια από τον “πολιτισμένο κόσμο” για να βγουν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι αυτοί έχουν μαζί τους “περίπου 1.000 αμάχους, γυναίκες και παιδιά” και “εκατοντάδες τραυματίες”.

“Θεωρώ ότι δεν είναι αρμόζουσα η προτεινόμενη επίθεση στην βιομηχανική ζώνη. Διατάσσω να ακυρωθεί”, δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Άμυνας της κυβέρνησής του Σεργκέι Σοϊγκού, η οποία μεταδόθηκε από την ρωσική τηλεόραση. 

“Θα πρέπει να σκεφτούμε (…) τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών μας και των αξιωματικών μας, δεν θα πρέπει να διεισδύσουμε σε αυτές τις κατακόμβες και να συρθούμε κάτω από τη γη”, συνέχισε.

“Αποκλείστε όλη αυτήν την ζώνη κατά τρόπο που να μην μπορεί να περάσει ούτε μύγα”, πρόσθεσε. Έπειτα από τα τελεσίγραφα του ρωσικού στρατού, ο Πούτιν κάλεσε και αυτός τους Ουκρανούς πολεμιστές να παραδοθούν, δεσμευόμενος ότι “θα σωθεί η ζωή τους” και ότι θα έχουν “αξιοπρεπή μεταχείριση”.

Σε αυτές τις εκτεταμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις βρίσκονται ακόμη 2.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σοϊγκού. Αυτός δεν αναφέρθηκε σε αμάχους.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ αξίωσε από τη Ρωσία να επιτρέψει επειγόντως την απομάκρυνση μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου των αμάχων και των τραυματισμένων στρατιωτών από την χαλυβουργία Αζοφστάλ, σημειώνοντας σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο ότι “εκεί υπάρχουν περίπου 1.000 άμαχοι και 500 τραυματισμένοι στρατιώτες” και ότι “αυτοί όλοι πρέπει να απομακρυνθούν από την Azovstal σήμερα”.

Πούτιν: Υπό ρωσικό έλεγχο η Μαριούπολη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκρινε σήμερα ότι οι δυνάμεις του έθεσαν “επιτυχώς” υπό τον έλεγχό τους την Μαριούπολη, την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στην νοτιοανατολική Ουκρανία, και έδωσε εντολή οι ρωσικές δυνάμεις να πολιορκήσουν μάλλον τους τελευταίους Ουκρανούς πολεμιστές που έχουν οχυρωθεί στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Αζοφστάλ παρά να τους επιτεθούν.

“Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το έργο της απελευθέρωσης της Μαριούπολης”, δήλωσε ο Πούτιν στον υπουργό Άμυνας της κυβέρνησής του Σεργκέι Σοϊγκού σε συνάντησή τους που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. 

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης στον υπουργό του ότι θέλει να πολιορκηθούν οι τελευταίοι Ουκρανοί πολεμιστές που έχουν οχυρωθεί στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Azovstal, διότι μια επίθεση θα είχε μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, καθώς η ζώνη αυτή αποτελείται κυρίως από ένα εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων στοών. 

“Θεωρώ ότι δεν είναι αρμόζουσα η προτεινόμενη επίθεση στην βιομηχανική ζώνη. Διατάσσω να ακυρωθεί”, δήλωσε ο Πούτιν.

“Θα πρέπει να σκεφτούμε (…) τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών μας και των αξιωματικών μας, δεν θα πρέπει να διεισδύσουμε σε αυτές τις κατακόμβες και να συρθούμε κάτω από τη γη”, συνέχισε. “Αποκλείστε όλη αυτήν την ζώνη κατά τρόπο που να μην μπορεί να περάσει ούτε μύγα”.

Σε αυτές τις εκτεταμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις βρίσκονται ακόμη 2.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Πούτιν δεσμεύτηκε επίσης ότι θα σωθεί η ζωή αυτών που θα παραδοθούν.

“Προτείνετε για άλλη μια φορά σε όλους αυτούς, που δεν έχουν καταθέσει τα όπλα, να το κάνουν, η ρωσική πλευρά τούς εγγυάται ότι θα σωθεί η ζωή τους και ότι θα αντιμετωπιστούν με αξιοπρέπεια”, σημείωσε, λέγοντας ότι στους τραυματίες που θα παραδοθούν θα παρασχεθεί ιατρική βοήθεια.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν με πυρά πυροβολικού και πυραύλους 1.001 στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, μεταξύ των οποίων 162 θέσεις από τις οποίες εκτοξεύονταν πυρά.

Οι ρωσικές δυνάμεις και οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές έθεσαν επίσης υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη Κρεμίνα στην ανατολική Ουκρανία, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ουκρανίας, ο Ολεξίι Ντανίλοφ, δήλωσε ότι η αναμενόμενη ευρείας κλίμακας έφοδος της Ρωσίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας δεν έχει αρχίσει ακόμη. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την έναρξή της «μάχης για το Ντονμπάς» τη Δευτέρα.

Μανώλης Δράκος