Η πληθωρισμός “γονατίζει: την Πορτογαλία: Αύξηση τιμών κατά 5,3%, η μεγαλύτερη από το 1994

 Η πληθωρισμός “γονατίζει: την Πορτογαλία: Αύξηση τιμών κατά 5,3%, η μεγαλύτερη από το 1994

Η πληθωρισμός «χτυπά» και την Πορτογαλία, με τις τιμές καταναλωτή να συνεχίζουν να παίρνουν την ανιούσα. Η αύξηση που σημειώθηκε τον Μάρτιο φθάνει το 5,5% σε ετήσια βάση και πρόκειται για την μεγαλύτερη που καταγράφεται τα τελευταία 28 χρόνια.

Ειδικότερα, οι τιμές στην Πορτογαλία – όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Ine) – συνέχισαν να αυξάνονται τον Μάρτιο, με την άνοδό τους να φτάνει το 5,3% σε ένα έτος, έναντι 4,2% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πληθωρισμός που παρατηρήθηκε αυτήν την περίοδο είναι ο πιο μεγάλος από τον Ιούνιο του 1994.
Αυτός ερμηνεύεται κυρίως από την σημαντική αύξηση των τιμών των προϊόντων ενέργειας (+19,8%), την υψηλότερη από τον Φεβρουάριο του 1991, σημειώνει το Ine σε ανακοίνωσή του.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,5% τον Μάρτιο έναντι 0,4% τον Φεβρουάριο.
Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών, ο οποίος επιτρέπει την σύγκριση με άλλες χώρες της ευρωζώνης, εκτινάχθηκε τον Μάρτιο κατά 5,5% σε ετήσια βάση, έναντι 4,4% τον Φεβρουάριο, μια αύξηση ρεκόρ στην Πορτογαλία από την δημιουργία αυτού του δείκτη το 1996.

Πηγή: Newsit.gr

Χρήστος Σταθόπουλος