• 13 Ιουνίου, 2021

Η πιο κρίσιμη μέρα για τον Βασίλη Δημάκη – Ο δικηγόρος του αποδομεί τα επιχειρήματα Νικολάου

 Η πιο κρίσιμη μέρα για τον Βασίλη Δημάκη – Ο δικηγόρος του αποδομεί τα επιχειρήματα Νικολάου

Ίσως είναι η πιο καθοριστική μέρα για τις εξελίξεις στην υπόθεση του Βασίλη Δημάκη την ώρα που έχουν φουντώσει οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες καταγγέλλοντας εκδικητική πολιτική εναντίον του από την πολιτεία και ειδικά από το Υπ. Προστασίας του Πολίτη.

Ο Βασίλης Δημάκης ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας και δίψας, βρίσκεται στα υπόγεια των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και ζητά μεταγωγή στο κελί του για να μπορέσει να συνεχίσει την εκπαίδευση του. Καταγγέλλει εμπαιγμό καθώς όπως αναφέρει με πρόφαση την καραντίνα του απαγορεύουν να συνεχίσει τις σπουδές του στο ΕΚΠΑ.

Η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου από την πλευρά με μια ανάρτηση και μια ανακοίνωση επιχειρεί να πείσει πώς το Υπ. Προστασίας του Πολίτη ακολουθούν νομίμως όσα προβλέπονται…. με ύφος που προϊδεάζει σε τιμωρητική και σωφρονιστική πολιτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Μάλιστα κατηγορεί τον Βασίλη Δημάκη ότι ξεκίνησε απεργία πείνας και δίψας χωρίς να περιμένει τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών σήμερα Τετάρτη η οποία θα εξετάσει το αίτημα για μεταγωγή του.

Οι αντιδράσεις

Η τελευταία αντίδραση μέσα σε πλήθος άλλων έρχεται από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα τoυ Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) η οποία καλεί την πολιτεία να «σεβαστεί και να διασφαλίσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση» του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη, «υλοποιώντας άμεσα τη δημόσια δέσμευσή και μεριμνώντας για την μεταγωγή του κύριου Δημάκη στη Δ’ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού» .

«Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο, ανησυχητικό και πρωτόγνωρο στην ιστορία της, ότι η ΕΕΔΑ αναγκάζεται να επανέλθει στο θέμα με τρίτη συνεχόμενη δημόσια δήλωσή της, καθώς, παρά το γεγονός ότι με διευκρινιστική ανακοίνωση της γενικής γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Σοφίας Νικολάου, υπήρξε διαβεβαίωση ότι η μεταγωγή του κ. Δημάκη έχει προσωρινό χαρακτήρα με σκοπό την ‘επί 14ήμερο προφύλαξη του μεταγόμενου, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορωνοϊού, που τηρούνται, απαρέγκλιτα σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας’, η μεταγωγή του κρατούμενου και φοιτητή δεν έχει έως σήμερα λάβει χώρα παρά την παρέλευση της ταχθείσας προθεσμίας» αναφέρει η Επιτροπή.

«Αποτέλεσμα αυτής της ολιγωρίας» – όπως επισημαίνει – είναι ότι ο κ. Δημάκης κατέρχεται εκ νέου σε απεργία πείνας και δίψας, με συνέπειες άγνωστες για την ήδη βεβαρημένη του υγεία».

Έκκληση να βρεθεί άμεσα λύση στο αίτημα του Βασίλη Δημάκη για πρόσβαση στην εκπαίδευση «χωρίς περαιτέρω διακινδύνευση της υγείας και της ζωής του» απηύθυνε και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

«Ο Βασίλης Δημάκης, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση στο υπόγειο των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, χωρίς να του παρέχονται τα απαραίτητα εκπαιδευτικά μέσα (υπολογιστής, σύνδεση με το διαδίκτυο) προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στο Πανεπιστήμιο, ανακοίνωσε στις 24 Μαΐου ότι ξεκινά εκ νέου απεργία πείνας και δίψας και διακόπτει την επικοινωνία ακόμα και με τον συνήγορό του», επισήμανε η Ένωση.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου «η αποστέρηση των εκπαιδευτικών του δικαιωμάτων λαμβάνει χώρα κατά παρέκκλιση από την αρχή της νομιμότητας και ουσιαστικά συνιστά την επιβολή μίας επιπλέον ποινής».

Τα πέντε ψευδή γεγονότα

«Το από 26/5/2020 δελτίο τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη – και όχι της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής όπως μέχρι σήμερα – περιέχει πλήθος ψευδών και συκοφαντικών πληροφοριών για τον εντολέα μου» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ.Καμπαγιάννης, καταγράφοντας τα ψευδή γεγονότα ένα προς ένα:

ΨΕΥΔΕΣ ΓΕΓΟΝΟΣ 1: Ο Βασίλης Δημάκης δεν “αρνήθηκε να παρακολουθήσει το μάθημα «Συγκριτική Πολιτική ΙΙ»”. Από 11 Μαϊου έως 23 Μαϊου ζητούσε κάθε μέρα χωρίς αποτέλεσμα να παρακολουθήσει τα μαθήματά του μέσω τηλεκπαίδευσης και να υλοποιηθεί η μεταγωγή τουκατά τη λήξη του 14ήμερου από το υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού στο κελί του στη Δ’ Πτέρυγα του Καταστήματος Κράτησης Ι. Από 23 Μαϊου προχώρησε σε απεργία πείνας και δίψας και παρακολουθείται από γιατρό της φυλακής. Άνυδρος και με ανησυχητικές ιατρικές ενδείξεις, δεν δύναται να παρακολουθήσει πλέον το μάθημά του όπως του προτάθηκε πρώτη φορά τη Δευτέρα 25 Μαϊου. Το δελτίο τύπου αποκρύπτει ακόμα και το γεγονός της απεργίας πείνας-δίψας! Και τη μη δυνατότητά την ονομάζει άρνηση. Τέτοιος γκεμπελισμός.

ΨΕΥΔΕΣ ΓΕΓΟΝΟΣ 2: Ο Βασίλης Δημάκης δεν έχει “καταδικαστεί για ληστείες με τη χρήση Kalashnikov”. Το προσωνύμιο “ο ληστής με τα καλάσνικοφ” είναι ειδησεογραφικό εφεύρημα, απολύτως ψευδές. Ποτέ δεν χρησιμοποίησε καλάσνικοφ ο Βασίλης Δημάκης. Το Υπουργείο υιοθέτησε στον ιστότοπό του έναν άθλιο λίβελο, παντελώς αστήρικτο από κάθε σε βάρος του δικογραφία. Χυδαίος κιτρινισμός από αυτούς που μιλάνε στο όνομα του “κράτους δικαίου”.

ΨΕΥΔΕΣ ΓΕΓΟΝΟΣ 3: Ο Βασίλης Δημάκης δεν “υπέπεσε σε σωρεία πειθαρχικών αδικημάτων, μεταξύ τους κατοχή ναρκωτικών”. Ο ισχυρισμός για “σωρεία πειθαρχικών” είναι απολύτως ψευδής. Περαιτέρω, ουδέποτε κατηγορήθηκε για την κατοχή ναρκωτικών, εκτός αν πλέον τα οινοπνευματώδη βαφτίζονται ναρκωτικά. Προκαλούμε το Υπουργείο να δημοσιοποιήσει τον πειθαρχικό του φάκελο.

ΨΕΥΔΕΣ ΓΕΓΟΝΟΣ 4: Ο Βασίλης Δημάκης δεν “υπήρξε βασικός υποκινητής εξέγερσης των κρατουμένων κατά τη διάρκεια των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19”. Τέτοια εξέγερση δεν υπήρξε ποτέ. Εκτός αν τις ειρηνικές κινητοποιήσεις των κρατούμενων για την αποσυμφόρηση, το Υπουργείο τις αποκαλεί “εξέγερση”. Η μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη στα Γρεβενά δεν έγινε για την τέλεση οποιασδήποτε πράξης ή παραπτώματος, παρά μόνο βάσει “πληροφοριών”.

ΨΕΥΔΕΣ ΓΕΓΟΝΟΣ 5: Ο Βασίλης Δημάκης δεν έχει ακόμα τα βιβλία του, καθώς είναι ψευδές ότι “όλα τα βιβλία του απεστάλησαν με κούριερ στο χώρο κράτησής του” Προκαλούμε να πάει σήμερα κάποιος φωτορεπόρτερ και να τραβήξει μια φωτογραφία από το κελί στις Γυναικείες Φυλακές. Το συγκεκριμένο αναφέρεται προφανώς με σκοπό να διαβάλει τον κρατούμενο και τον αγώνα του.

Το δελτίο τύπου περιέχει πλήθος άλλων ψευδών πληροφοριών (πχ όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή του Καταστήματος Κράτησης ΙΙ και τη χρήση της απο τους κρατούμενους, την αποσιώπηση των θεσμικών φορέων που στηρίζουν τον κρατούμενο όπως η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), αλλά στην παρούσα ανακοίνωση επικεντρώνουμε αποκλειστικά στη συκοφαντική δυσφήμηση του Βασίλη Δημάκη.

«Ως συνήγορος του Βασίλη Δημάκη, θα φροντίσω τόσο για την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς σε βάρος όσων συνέταξαν και ευθύνονται για το ως άνω δελτίο τύπου, όσο και για την υποβολή αγωγής στα πολιτικά δικαστήρια με σκοπό την αστική του αποζημίωση. Τα χρήματα που θα λάβει ο Βασίλης Δημάκης θα τα διαθέσει για την εκπαίδευση των κρατουμένων» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Καμπαγιάννης.

Ερώτηση από ΚΚΕ

Το ΚΚΕ κατηγορεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ότι «εξακολουθεί απαράδεκτα, με διάφορα προσχήματα, να αρνείται την ικανοποίηση του δίκαιου αιήματός του Β. Δημάκη να συνεχίσει τις σπουδές του». «Ο Βασίλης Δημάκης είχε ξεκινήσει πριν έναν περίπου μήνα απεργία πείνας και στη συνέχεια και δίψας, ζητώντας, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει την παρακολούθηση των πανεπιστημιακών μαθημάτων του, την επαναμεταγωγή του στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού. Από αυτές είχε μεταχθεί εκδικητικά και αιφνιδιαστικά στις φυλακές Γρεβενών, επειδή διεκδίκησε μαζί με συγκρατούμενούς του αυτονόητα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Στη συνέχεια, ύστερα από την κινητοποίηση πλήθους μαζικών φορέων, έγινε δεκτό το αίτημά του και επέστρεψε στις φυλακές Κορυδαλλού. Ωστόσο, αντί να μεταχθεί στη Δ’ Πτέρυγα των ανδρικών φυλακών, στην οποία ήταν πριν κρατούμενος, η οποία διαθέτει και την υποδομή για την παρακολούθηση των μαθημάτων του, οδηγήθηκε στο ειδικό τμήμα των γυναικείων φυλακών, όπου βρίσκονται κρατούμενοι για “τρομοκρατία”, με το πρόσχημα της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Στη συνέχεια, αν και πέρασε το προβλεπόμενο 14ήμερο της προφύλαξής του, εξακολουθεί να κρατείται αδικαιολόγητα στον ίδιο χώρο, παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις της κυβέρνησης, στερούμενος έτσι αυθαίρετα τη δυνατότητα να συνεχίσει την παρακολούθηση των μαθημάτων του», ανέφεραν στην ερώτησή τους οι βουλευτές Γιάννης Γκιόκας και Μαρία Κομνηνάκα.