Η περιβαλλοντική δίκη του αιώνα- Ξεκινά στο Λονδίνο η εκδίκαση για την κατάρρευση του φράγματος Mariana στην Βραζιλία

 Η περιβαλλοντική δίκη του αιώνα- Ξεκινά στο Λονδίνο η εκδίκαση για την κατάρρευση του φράγματος Mariana στην Βραζιλία

Περισσότερα από 200.000 θύματα της χειρότερης περιβαλλοντικής καταστροφής της Βραζιλίας θα εκδικαστεί η υπόθεσή τους σε δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη ομαδική αξίωση στην αγγλική νομική ιστορία.

Η μήνυση είναι κατά της αγγλοαυστραλιανής εταιρείας εξόρυξης BHP –μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο– για τη συμμετοχή της στην κατάρρευση του φράγματος Mariana το 2015, το οποίο απελευθέρωσε τοξικά απόβλητα εξόρυξης σε 400 μίλια (640 χιλιόμετρα) πλωτών οδών κατά μήκος του Doce. Ποτάμι. Οι ενάγοντες ζητούν αποζημίωση τουλάχιστον 5 δισ. λιρών (6 δισ. $).

Η PGMBM κατέθεσε την αγωγή στην Αγγλία το 2018. Τον Ιούλιο του περασμένου έτους άνοιξε εκ νέου την υπόθεση μετά από προηγούμενη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που αρνήθηκε τη δικαιοδοσία των αγγλικών δικαστηρίων να εκδικάσουν την υπόθεση. Το εφετείο επανεξέτασε την απόφαση κατά τη διάρκεια μιας πενθήμερης ακρόασης τον Απρίλιο , δημοσιεύοντας την ετυμηγορία του την Παρασκευή.

Ο Tom Goodhead, παγκόσμιος διαχειριστής εταίρος της PGMBM, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός όχι μόνο για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης για τους πελάτες μας, αλλά και για την αποστολή ενός ευρύτερου μηνύματος στις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις ότι δεν μπορούν να εκτελούν σημαντικές δραστηριότητες σε χώρες σε όλο τον κόσμο – και στη συνέχεια να κρύψουν πίσω από τις θυγατρικές τους όταν τα πράγματα πάνε στραβά».

Brazil charges 21 people with homicide in Samarco disaster - MINING.COM

Εκπρόσωπος των πυροσβεστών στη διάσωση επιβεβαίωσε 30 τραυματίες και τουλάχιστον δύο θανάτους, αλλά είπε ότι ο αριθμός είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς οι έρευνες προχωρούσαν αργά μετά τις κατολισθήσεις λάσπης που γκρέμισαν δρόμους και πύργους κινητής τηλεφωνίας.
Ο Jonathan Knowles, ένας κάτοικος του Γιορκσάιρ που έχασε το σπίτι του και τα προς το ζην στη Βραζιλία ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης του φράγματος, είπε: «Είναι δύσκολο να περιγράψουμε με λόγια τι σημαίνει η επιτυχία αυτής της υπόθεσης για τα θύματα της καταστροφής. Εμείς, μαζί με τόσους άλλους, χάσαμε ολόκληρη τη ζωή μας – τον ​​τρόπο που ζούσαμε, τον τρόπο που κερδίζαμε χρήματα».

Στη Βραζιλία, η BHP, μαζί με τη βραζιλιάνικη εταιρεία εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος Vale και τη Samarco, την κοινοπραξία που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του φράγματος απορριμμάτων Fundão, ίδρυσαν το Ίδρυμα Renova , το οποίο στοχεύει στην παροχή αποζημίωσης σε ιδιώτες και ορισμένες μικρές επιχειρήσεις για ζημίες και ζημιών, καθώς και τον μετριασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της καταστροφής. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της BHP, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουν δαπανηθεί στη Βραζιλία περίπου 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια (4,7 δισεκατομμύρια λίρες) για την αποκατάσταση της ζημιάς, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων αποζημίωσης.

Ένας εκπρόσωπος της BHP δήλωσε: «Θα εξετάσουμε την απόφαση και θα εξετάσουμε τα επόμενα βήματά μας, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν αίτηση για άδεια για έφεση στο ανώτατο δικαστήριο. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη δράση, η οποία πιστεύουμε ότι παραμένει περιττή, καθώς επαναλαμβάνει θέματα που καλύπτονται ήδη από το υπάρχον και το συνεχιζόμενο έργο του Ιδρύματος Renova υπό την επίβλεψη των βραζιλιάνικων δικαστηρίων και των νομικών διαδικασιών στη Βραζιλία».

Πηγή: Guardian

Σεραφείμ Κοτρώτσος