Η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο σοβαρής νόσου της Covid-19

 Η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο σοβαρής νόσου της Covid-19

Η περιοδοντίτιδα, θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσου της COVID-19 σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Periodontology.

Οι επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει επανειλημμένα την ασθένεια με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και επίσης με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Μια συστηματική φλεγμονώδης αντίδραση που προκαλείται από περιοδοντίτιδα με ελαφρά αύξηση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και αυξημένη απελευθέρωση κυτοκινών όπως η ιντερλευκίνη 6 προσφέρει μια πιθανή εξήγηση για αυτό.

Το μπαλκόνι του Στεφανάδη

Η αύξηση της CRP και της ιντερλευκίνης 6 είναι επίσης ένας από τους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή πορεία του COVID-19. Επομένως, ήταν λογικό να εξεταστεί η επίδραση της περιοδοντίτιδας στην ασθένεια.

Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Ντόχα στο Κατάρ αξιολόγησε τα δεδομένα από 568 διαθέσιμες ακτινογραφίες ασθενών με COVID-19. Από τους 258 ασθενείς που είχαν μολυνθεί με COVID-19 και είχαν περιοδοντίτιδα, οι 33 εμφάνισαν COVID-19 με σοβαρή πορεία. Από τους 310 ασθενείς χωρίς περιοδοντίτιδα, από την άλλη πλευρά, μόνο 7 περιπτώσεις εμφάνισαν σοβαρό COVID-19.

Πηγή: ert.gr

Μανώλης Δράκος