• 25 Οκτωβρίου, 2020

Η ώρα των διερευνητικών επαφών και του…Πομπέο- Τι σημαίνει η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, τι θα συμβεί με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

 Η ώρα των διερευνητικών επαφών και του…Πομπέο- Τι σημαίνει η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, τι θα συμβεί με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Σημαντικές είναι οι εξελίξει στα ελληνοτουρκικά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μάικ Πομπέο επισκέπτεται την ερχόμενη εβδομάδα τη χώρας μας. Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ έρχεται σε μια στιγμή που πυκνώνουν οι ενδείξεις πως επίκειται έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στο πλαίσιο της γερμανικής διαμεσολάβησης αλλά και με την ευθεία παρότρυνση της Ουάσιγκτον.

Μεσολαβεί βεβαίως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα που θα εξετάσει το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, κάτι για το οποίο υπάρχουν παρασκηνιακές πιέσεις του Βερολίνου να παραπεμφθεί εκ νέου στις καλένδες. Ο Νίκος Δένδιας, με δηλώσεις του, τόνισε πως έχει ζητηθεί να καταρτισθεί λίστα κυρώσεων, ωστόσο δεν διευκρίνισε εάν η Ελλάδα θα ζητήσει επιτακτικά να τεθεί σε εφαρμογή ο σχετικός μηχανισμός, όπως έχει ζητήσει η Κύπρος.

Τα σήματα από την Άγκυρα είναι αμφίσημα: αφενός δηλώσεις υπέρ του διαλόγου, από την άλλη, όμως, ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν θέτει ασφυκτικούς όρους επισημαίνοντας πως οι διερευνητικές επαφές πρέπει να αφορούν το σύνολο των τουρκικών απαιτήσεων, ενώ η Ελλάδα κάνει λόγο για μία και μοναδική διαφορά- αυτή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Η αποστρατικοποίηση των νησιών θεωρείται μείζον θέμα για την Τουρκική πλευρά, κάτι που η Αθήνα θεωρεί μη διαπραγματεύσιμη. Σχετικό σήμα έστειλε και ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος λέγοντας πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα και υποχρέωση της Ελλάδας η αμυντική θωράκιση των νησιών του Αιγαίου.

Επίκεντρο της επίσκεψής του Αμερικανού ΥΠΕΞ αναμένεται να είναι η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, ενώ πιθανότατα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μάικ Πομπέο αναμένεται να επισκεφτεί την Αθήνα από 25 έως και 27 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπού θα τεθεί και το θέμα της Τουρκία διεξάγεται στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο Αμερικανός αξιωματούχος θα μιλήσει σε Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα επισκεφτεί και την Κρήτη και συγκεκριμένα πρωτίστως, τη βάση της Σούδας.

Ο Μάικ Πομπέο την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποίησε επίσκεψη – αστραπή στη Λευκωσία, όπου και έστειλε μήνυμα υπέρ του διαλόγου.

Την έναρξη των διερευνητικών επαφών προαναγγέλουν με ρεπορτάζ τους και οι κυριακάτικες εφημερίδες:

Το Βήμα

Η Καθημερινή