“Η Όμικρον δεν είναι τελικά τόσο αθώα” (vid)

 “Η Όμικρον δεν είναι τελικά τόσο αθώα” (vid)

Για την πορεία της πανδημίας και τον αυξημένο αριθμό θανάτων από Covid-19 μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης. Όπως σημείωσε, η θνητότητα είναι πολυπαραγωντική, δηλαδή μπορούν να υπάρχουν πολλοί παράγοντες που να επηρεάζουν τον αριθμό των θανάτων από κοροναϊό. «Οι νοσηλείες μας πλέον έχουν μειώσει λίγο το εύρος των ηλικιών. Είναι κατά 90% άνω των 70 ετών και με πολλά υποκείμενα νοσήματα. Αυτό το παρατηρούμε το τελευταίο 20ήμερο».

«Έχουν μειωθεί σημαντικά οι πολίτες ηλικιών 30-40 ετών που χρειάζονται νοσηλεία. Έτσι οι άνθρωποι που είναι στα νοσοκομεία έχουν πολλά υποκείμενα νοσήματα και κατά 90% είναι ανεμβολίαστοι» τόνισε ο κ. Λουκίδης, υπογραμμίζοντας ότι η θνητότητα μπορεί να αυξάνεται από την ίδια τη νόσο, αλλά και από την πιθανότητα αποσυντονισμού των υποκείμενων νοσημάτων, κάτι που σε μακρές νοσηλείες οδηγεί στο θάνατο.

«Οι περισσότεροι θάνατοι είναι από τη μετάλλαξη Δέλτα, παρότι οι εισαγωγές με βάση τους ελέγχους είναι κατά 90% Όμικρον» πρόσθεσε ο Στέλιος Λουκίδης στο MEGA, τονίζοντας πως το γεγονός αυτό μπορεί να αλλάξει και το ποσοστό της θνητότητας.

Για την πιθανότητα να νοσήσει κάποιος με κορονοϊό και να χρειαστεί νοσηλεία μετά από μεγάλο διάστημα από κάποιο σύμπτωμα του κορονοϊού, ο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ υπογράμμισε πως το φαινόμενο αυτό, το long Covid, διαρκεί περίπου ένα τρίμηνο ή εξάμηνο.

Τέλος, ο κ. Λουκίδης αναφέρθηκε και στη σταδιακή άρση των μέτρων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μάθουμε να «συμβιώνουμε» με τον κορoνοϊό για αρκετό διάστημα. «Είναι πιο ήπια η νόσηση από τη μετάλλαξη Όμικρον, σίγουρα το 1/4 των περιστατικών είναι νέοι άνθρωποι, άρα έχουμε μικρότερη πιθανότητα να δούμε δυσμενείς προγνωστικές εξελίξεις» τόνισε και συμπλήρωσε πως ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώνεται καθημερινά, δεν σημειώνεται ανάλογη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

«Υπάρχει ένα ποσοστό εισαγωγών, που παραμένει σταθερό, και το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τις εισαγωγές που παρατηρήσαμε σε ανάλογες εξάρσεις και της βρετανικής μετάλλαξης, αλλά και της Δέλτα» κατέληξε ο κ. Λουκίδης.

Σχετικά Άρθρα