• 16 Ιουνίου, 2021

Η “ντρίμπλα” Μητσοτάκη για τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη ότι τα 12 μίλια είναι εθνικισμός

 Η “ντρίμπλα” Μητσοτάκη για τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη ότι τα 12 μίλια είναι εθνικισμός

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Κυριακή στη Βουλή επέλεξε να μην καλύψει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη απέφυγε να απαντήσει ευθέως στον Αλέξη Τσίπρα εάν συμφωνεί ή όχι με τις δηλώσεις του προερχόμενου από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ μέλους της κυβέρνησης περί εθνικισμού.

Tο Σάββατο ο κ.Χρυσοχοϊδης προκάλεσε αντιδράσεις όταν υποστήριξε στη Βουλή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “επιστρατεύει εθνικισμό με τα 12 μίλια, λαϊκισμό με τον Παππά και τον 14χρονο και κοινωνικό συντηρητισμό με την πρόταση μομφής”.

Ο πρωθυπουργός δεν κάλυψε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αλλά πέταξε τη μπάλα πίσω στην εξέδρα του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας την κυβερνητική συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο.

Νωρίτερα, εμμέσως πλην σαφώς είχε αδειάσει τον κ.Χρυσοχοϊδη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όταν κληθείς από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση να πάρει θέση, απάντησε: “Δεν ήρθα εδώ ούτε για να διαπληκτιστώ, ούτε για να αρχίσω την κοκορομαχία, ούτε για να επαναλάβω τις πάγιες εθνικές θέσεις, που όλοι στηρίζετε και όλοι υπερασπίζεστε”, ενώ υπογράμμισε την κρισιμότητα των στιγμών.

Αν και ο κ.Χρυσοχοϊδης προφανώς κατά βάση ήθελε να καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πλειοδοτεί σε πατριωτισμό θέτοντας αυτή τη στιγμή θέμα επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια, έφερε σε αμηχανία τη ΝΔ, καθώς οι δηλώσεις του ήταν τουλάχιστον ατυχείς λεκτικά και ήρθαν μόλις είχε κοπάσει ο εσωκομματικός θόρυβος από τις δηλώσεις ενός άλλου υπουργού που δεν προέρχεται από το χώρο της ΝΔ, του Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος είχε θέσει την κόκκινη γραμμή στα έξι ναυτικά μίλια.

Αυτή τη φορά η παράνομη τουρκική NAVTEX εντάσσεται σε μία προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα για να αναγκάσει την Ελλάδα σε δερευνητικές επαφές να ανοίξει την ατζέντα των συζητήσεων. Την Αθήνα ανησυχεί ιδιαίτερα ο κίνδυνος η Τουρκία να στείλει και γεωτρύπανο στην περιοχή απο το Καστελόριζο και νοτίως της Ρόδου μέχρι την Κρήτη, ενδεχομένως δηλαδή και σε περιοχή την οποία η Ελλάδα έχει οριοθετήσει με την Αίγυπτο εκτός από την περιοχή που έχει μεινει εκτός της μερικής συμφωνίας για ΑΟΖ με το Κάιρο, δηλαδή την περιοχή κυριαρχίας του Καστελόριζου, την οποία κυριαρχία η Άγκυρα επιδιώκει να αμφισβητήσει.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την παγίδα της Τουρκίας για ένα θερμό επεισόδιο (αν και η παγίδα ενός “πολέμου κοπώσεως” στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να εξουδετερωθεί όσο συνεχίζονται οι προκλήσεις) και επιμένει στη διπλωματική οδό, αλλά όλο και πιο επιθετικά.

Ο κ.Δενδιας έδωσε την Κυριακή οδηγίες για άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα για τη νέα παράνομη NAVTEX με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες. Το ΥΠΕΞ θα ενημερώσει επίσης ΕΕ και ΝΑΤΟ για τη νέα επικίνδυνη πρόκληση της Άγκυρας.