Η “μπάλα” πάλι στον Τσιόδρα για τις εκκλησίες το Πάσχα – Την ερχόμενη εβδομάδα η απάντηση στη ΔΙΣ

 Η “μπάλα” πάλι στον Τσιόδρα για τις εκκλησίες το Πάσχα – Την ερχόμενη εβδομάδα η απάντηση στη ΔΙΣ

Η πρόταση που έκανε η ΔΙΣ για κεκλεισμένων των θυρών λειτουργίες στις εκκλησίες από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και το Πάσχα , έχει προκαλέσει προβληματισμό στην κυβέρνηση η οποία όπως φαίνεται θέλει να σταθμίσει όλα τα ενδεχόμενα πριν λάβει την τελική απόφαση. Προφανώς επιθυμεί να κερδίσει χρόνο καθώς, αν πει το “ναι”, υπάρχει σαφώς ο κίνδυνος του “αντάρτικου” των πιστών με μαζική προσέλευση στις εκκλησίες ειδικά την Μ. Εβδομάδα και την Ανάσταση.

Απ’ την άλλη δεν θα ήθελε να πει και το κατηγορηματικό όχι καθώς στο πίσω μέρος των αναλύσεων, εκτός από τον πρωταρχικό σκοπό για αντιμετώπιση της κρίσης, υπάρχει πάντα και η σκέψη για το πολιτικό κόστος. Έτσι όπως όλα δείχνουν θα επιστρατευθεί και πάλι ο Σωτήρης Τσιόδρας….

Ο Στέλιος Πέτσας είπε αναφορικά για το θέμα ότι “θα εξεταστεί από την κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα υπό το φως των τελευταίων επιδημιολογικών δεδομένων”. Ξεκαθάρισε δηλ. ότι η πολιτεία θα ακούσει τους επιστήμονες προτού απαντήσει στην Εκκλησία. Την προηγούμενη φορά ο καθηγητής είχε μεταβεί αυτοπροσώπως στη συνεδρίαση των ιεραρχών προκειμένου να τους πείσει προς την κατεύθυνση του κλεισίματος των ναών.

Τα πράγματα είναι μάλλον πιο εύκολα για τον “εορτασμό” του Πάσχα καθώς ερωτηθείς πως η κυβέρνηση θα σταματήσει τις εκδρομές το Πάσχα και το συνωστισμό στις αυλές και τι θα ισχύει για να μπορεί κάποιος να μετακινηθεί προς τα χωριά την περίοδο των εορτών, ο κ. Πετσας διευκρίνισε ότι ήδη «αυτή τη στιγμή δεν πηγαίνει κάνεις στο χωριό του για βόλτα.

Από την πρώτη στιγμή που ελήφθησαν τα περιοριστικά μέτρα είχαμε πει ότι εφόσον βρίσκεται κάποιος στο χωριό του και θέλει να επιστρέψει στο αστικό κέντρο όπου διαμένει, επιτρέπεται αυτή η μετακίνηση άπαξ. Δεν πηγαίνουμε κάθε Σαββατοκύριακο στο χωριό για να δούμε τους γονείς τους φίλους ή τα εξοχικά μας. Η μετακίνηση από τα αστικά κέντρα γενικά, για λόγους εκτός από εργασίας, δεν επιτρέπεται»

Και προειδοποίησε πως: «Εαν υπάρξει μαζική προσπάθεια να καταστρατηγηθεί αυτός ο κανόνας, θα δούμε τι επιλογές υπάρχουν στο τραπέζι και θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να το αποτρέψουμε αυτό. Το ζήτημα που είναι πιο σημαντικό από όλα είναι ότι η ατομική ευθύνη είναι αυτή που πρυτανεύει. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι φέτος το Πάσχα είναι διαφορετικό και θα μείνουμε στο σπίτι για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο νέων περιορισμών στην κυκλοφορία ατόμων, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι πρέπει να τηρηθεί η ισορροπία, καθώς δεν πρέπει αυτοί οι οποίοι είναι συνεπείς και είναι συντριπτική πλειοψηφία να νιώσουν αυστηροποίηση στα ήδη αυστηρά και δύσκολα μέτρα, επειδή κάποιοι λίγοι πονηροί εκμεταλλεύονται το σύστημα.

Για αυτό, σημείωσε, οι περιορισμοί που ενδεχομένως να τεθούν θα αφορούν είτε το χρόνο η τον αριθμό των μετακινήσεων, «σε ένα πλαίσιο που δεν θα νιώθουν ότι είναι κορόιδα οι συνεπείς. Αυτό να το αναμένετε τις επόμενες ημέρες εφόσον χρειαστεί και εξετάζουμε κυρίως τις τεχνολογικές εφαρμογές μέσα από το 1303 ώστε να αποφύγουμε και την άσκοπη γραφειοκρατία ή καθυστέρηση».

Παναγιώτης Δρίβας