• 19 Σεπτεμβρίου, 2020

Η μεγάλη στροφή: Από την αλλαγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην πλήρη συνεργασία…

 Η μεγάλη στροφή: Από την αλλαγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην πλήρη συνεργασία…

Τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας υποδέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Ο Ζάεφ πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα. Λίγο νωρίτερα, στις 12:45, έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Νωρίτερα με δηλώσεις του στο Euronews, o πρωθυπουργός έπλεξε το εγκώμιο της συνεργασίας του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη την ευκαιρία να δείξει τη στάση του απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία. Έδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει τελειώσει. Τελείωσε. Τώρα ας συνεργαστούμε, ας κάνουμε δουλειές, ας βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών μας. Και είμαι πολύ χαρούμενος που ο πρωθυπουργός του νότιου γείτονά μας έδωσε μάχη για τον ευρωπαϊκό δρόμο της Β. Μακεδονίας. Όσα έχει κάνει από όταν έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι μόνο θετικά για τη Β. Μακεδονία.», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις Ζάεφ και η συνάντηση του με τον πρωθυπουργό σηματοδοτούν την ολοκλήρωση της αλλαγής της στάσης του κυβερνώντος κόμματος στο Μακεδονικό που είχε ξεκινήσει μετά τις εκλογές. Οι δηλώσεις περί αλλαγής ή ακόμα και ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών έχουν περάσει σε πλήρη αφάνεια και η κυβέρνηση έχει εγκαινιάσει στρατηγική πλήρους συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη επανεκλογή του κόμματος Ζάεφ και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στα Σκόπια.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα , επ’ ευκαιρία της έλευσής του στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο του Economist. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δυο ηγέτες κατά τη διάρκεια του δείπνου, συζήτησαν την πορεία των διμερών σχέσεων, καθώς και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, “την οποία η Ελλάδα έχει στηρίξει διαχρονικά, πάντα με σεβασμό στην σχετική αιρεσιμότητα που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει θέσει”.

Άρθρο του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ: Ποιος Θυμάται την Βόρεια Μακεδονία;

Οι δυο πρωθυπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την συνεργασία τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, η οποία “πρέπει να αποτελεί γέφυρα φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών”, αλλά και για την απολύτως ομαλή ενσωμάτωση των Αλβανών πολιτών που διαμένουν στη χώρα μας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης δόθηκε έμφαση στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Τέλος, συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού, έτσι ώστε σύντομα οι δύο χώρες να διευθετήσουν τα ζητήματα που εκκρεμούν από το παρελθόν στο διμερές πλαίσιο και να απελευθερώσουν τη μεγάλη δυναμική που μπορεί να δημιουργήσει η στρατηγική σχέση των δύο χωρών.

Εγκώμιο Ζάεφ σε Μητσοτάκη: “Όσα έκανε για εμάς αφότου έγινε πρωθυπουργός είναι μόνο θετικά- Έδωσε μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον”