Η λεπτή ισορροπία της Φώφης…

 Η λεπτή ισορροπία της Φώφης…

Αξίζει να επισημανθεί ο παρακάτω διάλογος που διαμείφθηκε μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή. Ορισμένοι, μάλιστα, έσπευσαν να υποστηρίξουν πως συνιστά μια αλλαγή στην “θερμοκρασία” μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΚΙΝ.ΑΛ, αν και είναι μάλλον πρόωρο κάτι τέτοιο.

του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Για να τελειώνει, λοιπόν, το παραμύθι, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατήργησε ποτέ τον Νόμο Κατσέλη. Η αλήθεια είναι…

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Νόμος του ΠΑΣΟΚ, όχι Νόμος Κατσέλη, τον οποίο…

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Γεννηματά, αν θέλετε να διεκδικήσουμε και την πολιτική πατρότητα της κ. Κατσέλη και όλων των προοδευτικών στελεχών από το ΠΑΣΟΚ που έχουν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, να το κάνουμε. Δεν έχω καμμία αντίρρηση.

Όμως, θα συμφωνήσω σε κάτι μαζί σας: Πράγματι, σε αυτόν εδώ τον τόπο όλοι εκείνοι οι νόμοι που προστατεύουν την κοινωνική συνοχή και έχουν εγγραφεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού με τα ονόματα των Υπουργών, ανήκουν οι Υπουργοί και τα πρόσωπα στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη. Δεν την εκπροσωπώ μόνο εγώ. Θέλω να πιστεύω ότι την εκπροσωπούμε όλοι όσοι καθόμαστε από το κέντρο και αριστερά σε αυτήν εδώ την Αίθουσα.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κάνετε ότι δεν ακούτε. Τυχοδιώκτες έχουν έρθει σε εσάς και όχι προοδευτικοί.

Οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στην προοδευτική παράταξη συνοδεύθηκαν και από χειροκροτήματα των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πάντως η εικόνα αυτή ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ ήταν σαφώς διαφορετική από ότι άλλες φορές. ‘Όταν, για παράδειγμα, το ΚΙΝ.ΑΛ υπερψήφισε το νομοσχέδιο του Μ.Χρυσοχοϊδη για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και υπήρξε έντονη κόντρα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την Φώφη Γεννηματα.

Έχουν σημασία όλα αυτά; Προσώρας όχι ιδιαίτερη, είναι η απάντηση.

Η Φώφη Γεννηματά, που ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους το τελευταίο διάστημα με οδηγό τις επίμονες δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ΚΙΝ.ΑΛ καθηλωμένο σε χαμηλά ποσοστά, είπε καθαρά πως εκείνη κάνει πιο σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση απ΄ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και επιχείρησε να εμφανίσει τον χώρο της ως “δικαιωμένο” μετά την 10αετία των μνημονίων.

Σαφείς οι αναφορές της –ευκαιρίας δοθείσης από την ομιλία του Χρήστου Σταϊκούρα– στην “καταστροφική”, όπως είπε, θητεία Καραμανλή και στο έλλειμμα 15,6% που παρέδωσε το 2009. Όπως και η προσπάθειά της να συνδέσει το “καραμανλικό” μπλοκ με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την ασυλία που θεωρείται ότι έτυχε ο πρώην πρωθυπουργός από τον Αλέξη Τσίπρα.

Από την άλλη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για πρώτη φορά τόσο καθαρά για το πολιτικό τόξο από το κέντρο και αριστερά, συμπεριλαμβάνοντας το ΚΙΝ.ΑΛ στην ίδια όχθη του ποταμού με τον ΣΥΡΙΖΑ και βάζοντας μια αντιδεξιά διαχωριστική γραμμή με τη Ν.Δ. Παρότι δε διαθέτει την εκλογική και δημοσκοπική ηγεμονία στον χώρο αυτό, δήλωσε πως δεν εκπροσωπεί μόνο ο ίδιος την προοδευτική παράταξη, πλησιάζοντας την κ. Γεννηματά.

Η τελευταία, βεβαίως, δεν είχε το θάρρος να εγκαλέσει κατά την ομιλία της τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη σχετικά με την αναφορά του στον “εθνικισμό των 12 μιλίων”. Πράγμα περίεργο, δεδομένου, πως θα έπρεπε να διακρίνει στην “φωτογραφία” της δήλωσης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη πρωτίστως τον εαυτό της. Η ίδια ήταν που ζήτησε “κόκκινη γραμμή” με διπλωματική και επιχειρησιακή αποτροπή στα 12 μίλια, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ήταν κατάτι ηπιότερος. Δεν το έπραξε, όμως.

Για την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ ο Γιάννης Ραγκούσης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακόπουλου είναι “τυχοδιώκτες”, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και η Λίνα Μενδώνη όχι;

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως ακόμα και ο φίλα προσκείμενος μέχρι πρότινος προς την κυβέρνηση Ανδρέας Λοβέρδος υπήρξε αντιπολιτευτικά λάβρος κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Η Φώφη Γεννηματά γνωρίζει πως διαθέτει ένα μικρό εκλογικό ακροατήριο που είναι κατά ένα μέρος (το μεγαλύτερο) αντιδεξιό και κατά το άλλο μέρος με θετικά αισθήματα για μια σύμπραξη με τη Ν.Δ. Γνωρίζει,επίσης, πως εάν συνεχίσει τη διολίσθηση προς την κυβερνητική πλευρά κινδυνεύει να προκαλέσει εξέγερση στελεχών όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Χάρης Καστανίδης, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Μιχάλης Καρχιμάκης κ.ά. Αλλά και το αντίθετο να συμβεί είναι βέβαιο πως θα έχει απώλειες από την άλλη πλευρά. Η Εύα Καϊλή είναι ένα τέτοιο πρόσωπο, όπως και πολλά στελέχη του εκσυγχρονιστικού ρεύματος που ελέγχεται παρασκηνιακά από τον Κώστα Σημίτη.

Είναι αναγκασμένη, λοιπόν, να ισορροπεί σε ένα διμέτωπο προς την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικώντας την αυτονομία του ΚΙΝ.ΑΛ. Τα υπόλοιπα θα τα λύσει η ίδια η ζωή και οι επόμενες εκλογές…

Σχετικά Άρθρα