• 5 Δεκεμβρίου, 2021

Η κυβέρνηση Τζόνσον υπερασπίζεται την «προσεκτική» άρση του lockdown

 Η κυβέρνηση Τζόνσον υπερασπίζεται την «προσεκτική» άρση του lockdown

Υπέρ της «προσεκτικής» χαλάρωσης της καραντίνας στη Βρετανία τάχθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, υπογραμμίζοντας ότι είναι «το κατάλληλο βήμα γι’ αυτή την περίοδο».

Στο πλαίσιο αυτής της χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού, τα οποία επιβλήθηκαν εν μέσω της πανδημίας, θα μπορέσουν να βρεθούν για πρώτη φορά έπειτα από 10 εβδομάδες εκτός σπιτιού δύο εκατομμύρια πολίτες στην Αγγλία, οι οποίοι είχαν κριθεί πολύ «ευάλωτοι» στον ιό.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον έχει δεχτεί επικρίσεις από ορισμένους επιστήμονες για τη χαλάρωση του lockdown, που επιβλήθηκε πριν από δέκα εβδομάδες, με κάποιους από αυτούς να το χαρακτηρίζουν πρόωρο και επικίνδνυνο δεδομένου ότι δεν υπάρχει ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα για τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων.

Η Βρετανία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από τον Covid -19 και η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα χαλαρώσει «με προσοχή» το lockdown για να εξισορροπήσει την ανάγκη για άνοιγμα της οικονομίας αλλά και για να προσπαθήσει να προλάβει τυχόν αύξηση των κρουσμάτων.

Ωστόσο κάποιοι υποστηρίζουν ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό είναι το σωστό βήμα σε αυτή τη φάση. Προχωράμε πολύ προσεκτικά βασιζόμενοι στην επιστήμη αλλά και στην δυνατότητά μας τώρα να παρακολουθούμε τον ιό», δήλωσε ο Ράαμπ.

Από αύριο Δευτέρα έως και έξι άτομα θα μπορούν να συναντώνται σε εξωτερικούς χώρους στην Αγγλία, ορισμένα σχολεία θα ανοίξουν και πάλι, κάποιοι αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται χωρίς κοινό και πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι που «προστατεύονταν» μέσα στα σπίτια τους ως ευάλωτες ομάδες θα επιτρέπεται πλέον να βγαίνουν έξω.

Ο Τζόνσον δέχεται πιέσεις από ορισμένους στο κυβερνών κόμμα του, και από επιχειρηματίες για την επανέναρξη της οικονομίας έπειτα από δαπάνες δισεκατομμμυρίων για να βοηθηθούν οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι από τον αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης.

Στο επίκεντρο του σχεδίου χαλάρωσης του lockdown βρίσκεται ένα σύστημα ελέγχου και εντοπισμού όσων έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊου. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα ήδη λειτουργεί, αλλά κάποιοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να πει κάποιος αν είναι το κατάλληλο πρόγραμμα για τον σκοπό αυτόν.

Η Βρετανία έχει καταγράψει περισσότερους από 38.000 θανάτους από επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και άλλες πηγές δεδομένων εκτιμούν ότι οι θάνατοι από τον ιό υπερβαίνουν τις 48.000. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.936 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 274.762.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ