• 22 Οκτωβρίου, 2020

Η επιδεικτική κίνηση Τραμπ και η “προπαγάνδα” του Λευκού Οίκου

 Η επιδεικτική κίνηση Τραμπ και η “προπαγάνδα” του Λευκού Οίκου

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε ότι δεν σκέφτεται τους νεκρούς και τους ασθενείς με κοροναϊό στην χώρα του. Βγήκε από το νοσοκομείο με τη μάσκα και μόλις έφθασε στο Λευκό Οίκο την έβγαλε για να ποζάρει στην κάμερα.

Μια συμπεριφορά που σχολιάστηκε από όλα τα αμερικανικά και όχι μόνο ΜΜΕ και ας μην αρέσει σε κάποιους… Κάποιοι μάλιστα σχολίασαν ότι αν υπήρχε Νόμπελ Ανευθυνότητας ο Τραμπ θα ήταν ο βέβαιος νικητής.

Ειδικότερα η εικόνα που αφαιρεί την μάσκα και χαιρετά στρατιωτικά, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους οπαδούς του, ωστόσο εκνεύρισε πολύ περισσότερο κόσμο.

Τόσο γιατί αγνόησε το γεγονός πως νοσεί και υπήρχαν άνθρωποι κοντά του (κάτι που έκανε και με την προχθεσινή του… βόλτα), όσο και γιατί το θεώρησαν όλο αυτό ως ένα ακόμη «σόου» του Τραμπ, για το οποίο οι δημοσιογράφοι στο CNN του έκαναν σφοδρή κριτική. Ιδίως, από την στιγμή που ο Λευκός Οίκος παρουσίασε ένα βίντεο με την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, στο οποίο εμφανίζεται ως… ήρωας που νίκησε τον κοροναϊό.

Την ίδια ώρα η προσπάθεια επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων που κάνει ο Λευκός Οίκος, λίγες εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές εκλογές, βρίσκει… καχύποπτους στα social media. Έτσι αποκαλύπτονται μερικές χονδροειδείς απόπειρες προπαγάνδας.

Οπως, για παράδειγμα, οι φωτογραφίες και το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος και θέλουν να πείσουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δουλεύει διαρκώς μέσα από το νοσοκομείο. Σε μια από τις φωτογραφίες, ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να βάζει την υπογραφή του σε κάποιο δήθεν βαρυσήμαντο κρατικό έγγραφο, το οποίο όμως είναι… λευκή σελίδα.

Σε αυτή τη φωτογραφία, μάλιστα, η κόρη του Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνκα, σχολίαζε υπερήφανη, δηλώνοντας στεντορεία τη φωνή: «Τίποτα δεν τον σταματά από το να εργάζεται για τους Αμερικανούς πολίτες. Ασταμάτητος».

Σύμφωνα με πολλούς χρήστες των social media, οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος είναι σκηνοθετημένες και ελήφθησαν μέσα σε 10 λεπτά, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αλλάζει ρούχα και θέσεις, έτσι ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση ενός υπερδραστήριου προέδρου.

Επιπλέον, σε ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα και δείχνει τον Ντόναλντ Τραμπ να μιλά για την κατάσταση της υγείας του ισχυρίζονται πολλοί ότι υπάρχει μοντάζ για να μη φανεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ να βήχει.