• 2 Δεκεμβρίου, 2021

Η Κίνα θέλει να μειώσει κατά λιγότερο από 20% τη χρήση ορυκτών καυσίμων ώς το 2060

 Η Κίνα θέλει να μειώσει κατά λιγότερο από 20% τη χρήση ορυκτών καυσίμων ώς το 2060

Η Κίνα θέλει να μειώσει κατά λιγότερο από 20% έως το 2060 τη χρήση των ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με ένα σχέδιο που καθορίζει σειρά στόχων για την επίτευξη της ουδετερότητας άνθρακα, το οποίο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το έγγραφο αυτό εντάσσεται στη βούληση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ να αρχίσει η χώρα να μειώνει τις εκπομπές ρύπων έως το 2030 για την επίτευξη της ουδετερότητας άνθρακα 30 χρόνια αργότερα.

Το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας με το σχέδιο αυτό παρουσίασε τα μέτρα για την επίτευξη των στόχων του για την κορύφωση των εκπομπών άνθρακα έως το 2030 και την ουδετερότητα άνθρακα πριν από το 2060, αλλά επισήμανε ότι η επισιτιστική και η ενεργειακή ασφάλεια πρέπει να ληφθούν υπόψη εν μέσω αυτών των προσπαθειών.

Η Κίνα θα πρέπει να “διαχειριστεί τη σχέση μεταξύ της μείωσης της ρύπανσης και της μείωσης του άνθρακα από τη μια πλευρά και της ενεργειακής ασφάλειας, της ασφάλειας της βιομηχανικής αλυσίδας εφοδιασμού, της επισιτιστικής ασφάλειας και της κανονικής ζωής των πολιτών” από την άλλη, επισημαίνει το έγγραφο του υπουργικού συμβουλίου.

Μη ορυκτά καύσιμα γύρω στο 25% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας έως το 2030 αποτελούν μέρος των στόχων που δημοσίευσε την Κυριακή το Xinhua, μια εβδομάδα πριν από την έναρξη, στις 31 Οκτωβρίου, της διεθνούς διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη, στη Σκωτία.