• 12 Μαΐου, 2021

Η Ιταλία γιορτάζει την απελευθέρωσή της από τον ναζισμό και τον φασισμό

 Η Ιταλία γιορτάζει την απελευθέρωσή της από τον ναζισμό και τον φασισμό

Η Ιταλία γιορτάζει σήμερα την εβδομηκοστή έκτη επέτειο της απαλευθέρωσης απο τον ναζισμό και τον φασισμό.

Ο Ιταλός πρόεδρος της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τους προέδρους της βουλής και της γερουσίας,, κατέθεσε σήμερα το πρωί στεφάνι, στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη, στην Πιάτσα Βενέτσια της Ρώμης. Πέρυσι, λόγω κοροναϊόύ, ο Ματαρέλα είχε ματαβεί μόνος στην Πιάτσα Βενέτσια, χωρίς κανέναν άλλο πολιτικό και θεσμικό ιθύνοντα της χώρας. 

Ο Μάριο Ντράγκι, αναφερόμενος στην σημερινή ημέρα, δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Δεν φερθήκαμε όλοι καλά. Το να αρνείται, κανείς, να διαλέξει τι πρέπει να πράξει, είναι ανήθικο”.  Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, με μια σαφή τοποθέτηση,  πρόσθεσε: “Βλέπουμε να αυξάνεται η διεστραμένη επιρροή αυταρχικών προσώπων και όσων πνίγουν τις κοινωνικές ελευθερίες,  ιδίως με την στήριξη προκαταλήψεων κατά θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων”.

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, με μια “εκτός προγράμματος” κίνηση, μετά την επίσημη τελετή μνήμης, θέλησε να επισκεφθεί και την λαϊκή συνοικία του Κουαντράνο, σε απόκεντρη περιοχή της Ρώμης, όπου στις 17 Απριλίου του 1944 οι ναζιστικές δυνάμεις ανάγκασαν πάνω από χίλιους άνδρες  18 με 60 ετών, να εγκαταλείψουν  τα σπίτια τους και να μεταφερθούν  σε στρατόπεδα αναγκαστικής εργασίας στην Γερμανία, ως τιμωρία για την αντιστασιακή τους δράση.     

Τέλος, παρά τους περιορισμούς, οι πλατείες της χώρας σημαιοστολίστηκαν ενώ μαχητικά αεροπλάνα πέταξαν πάνω από τον ουρανό της Ρώμης κατά τη διάρκεια της κατάθεσης των στεφανιών από την πολιτειακή ηγεσία της Ιταλίας