Η ιστορία μιας αεροσυνοδού της Air Canada που μολύνθηκε από τον κοροναϊό- Πόσο επικίνδυνες είναι οι πτήσεις.

 Η ιστορία μιας αεροσυνοδού της Air Canada που μολύνθηκε από τον κοροναϊό- Πόσο επικίνδυνες είναι οι πτήσεις.

Η Gabrielle Wilson απολάμβανε μια βόλτα με τα παιδιά της ένα ζωηρό ανοιξιάτικο απόγευμα, πριν λίγο καιρό, όταν την διαπέρασε μια συντριπτική αίσθηση αδυναμίας.

“Με χτύπησε σαν τόνο τούβλων. Έπρεπε να καθίσω στο πεζοδρόμιο », είπε η βετεράνος αεροσυνοδός. Οι πονεμένοι μυϊκοί πόνοι διακλαδίζονται μέσα από το σώμα της, συνοδευόμενοι από ένα «ξαφνικό ξηρό λαιμό» που δεν είχε ξαναζήσει ποτέ, όπως εξηγεί στον Guardian.

Η Wilson, η οποία εργάζεται για την Air Canada και ζήτησε να χρησιμοποιήσει ψευδώνυμο, είχε ολοκληρώσει πρόσφατα μια πτήση επιστροφής από το Τορόντο στη Φρανκφούρτη και πίσω. Έχοντας συνηθίσει στις περιστασιακές ταλαιπωρίες που προκάλεσε η δουλειά της, προσπέρασε προς στιγμή τα συμπτώματα.

Air Canada says it's buying Air Transat for $520 million ...

“Δεν είμαι πραγματικά υποχόνδρια. Δεν σκέφτηκα ειλικρινά, “Ω Θεέ μου, έχω το coronavirus ή κάτι τέτοιο”.

Εκείνο το βράδυ, όμως, ανέβασε πυρετό και το στήθος της γινόταν σφιχτό, σαν «κάποιος έβγαζε ένα ελαστικό από κάθε άκρο» των πνευμόνων.

Το επόμενο πρωί, με το σώμα της αδύναμο και γεμάτο από ρίγη, η ηρεμία της Wilson έδωσε τη θέση της σε πανικό.

Η υπάλληλος της πτήσης Gabrielle Wilson φωτογραφίζεται στο σπίτι της στο Τορόντο, όπου παραμένει υπό καραντίνα μετά από θετική δοκιμή για το Covid-19.
Απομονωμένη στο σπίτι της στο Τορόντο

Μέσα σε λίγες μέρες βρέθηκε σε καραντίνα στο υπόγειο, αλλά η οικογένειά της άρχισε επίσης να εμφανίζει συμπτώματα, προκαλώντας τη ζοφερή συνειδητοποίηση ότι μάλλον είχε μολύνει τους αγαπημένους της με το Covid-19.

Η εμπειρία της Wilson υπογραμμίζει αυτό που πολλοί στο επάγγελμά της βλέπουν όλο και περισσότερο ως επικίνδυνη δουλειά , όπως ο ιός περνάει ανάμεσα σε ταξιδιώτες και πληρώματα πτήσης που περικλείονται για ώρες σε μακρινές πτήσεις.

Η Air Canada παραλείπει να μας ενημερώσει για την πραγματική έκθεση στο Covid-19, ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι.

Και καθώς τα σύνορα κλείνουν και οι κυβερνήσεις συμβουλεύουν τους πολίτες τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, η Wilson φοβάται ότι τα μολυσμένα μέλη του πληρώματος – μερικοί από τους οποίους θα παραμείνουν ασυμπτωματικοί – έχουν γίνει “σούπερ διαδότες” του κοροναϊού, ενδεχομένως μολύνοντας πολλά άλλα άτομα.

Όταν η Wilson συνειδητοποίησε για πρώτη φορά ότι κάτι ήταν λάθος, αντιστάθηκε σε μια επίσκεψη στο νοσοκομείο – ανησυχώντας ότι ίσως προσθέτει περιττό βάρος στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Καναδά που αισθάνθηκε ήδη το στέλεχος του πρώτου κύματος των θυμάτων Covid-19.
Αλλά, μετά από επικοινωνία με έναν πνευμονολόγο, έμεινε σε επαφή και έκανε το τεστ για τον κοροναϊό σε νοσοκομείο του Τορόντο. Οι γιατροί της είπαν να επιστρέψει στην πατρίδα της και να παραμείνει στην αυτοαπομόνωση καθώς περίμενε τα αποτελέσματα.

“Είχα άγρυπνες νύχτες, που δεν με βοήθησαν καθώς προσπάθησα να ξεπεράσω την ασθένεια. Σκέφτηκα για την οικογένειά μου, αλλά θα μπορούσα να τους δω μόνο μέσω του FaceTime », είπε. Η μοναδική αλληλεπίδρασή τους με τουν πραγματικό κόσμο ήταν τα γεύματα που παραδόθηκαν στο πρώτο βήμα των σκαλοπατιών.

Μετά από έξι ημέρες η δοκιμή αποδείχθηκε θετική, αλλά μέχρι τότε, η Wilson είχε μάθει ότι δεν ήταν η μόνη από την πτήση της για να μολυνθεί.
Επτά άλλα μέλη του προσωπικού της Air Canada είχαν αποδειχθεί θετικά για το Covid-19 μετά το ταξίδι επιστροφής στη Γερμανία.

Το πλήρωμα είχε πετάξει ένα Boeing 777-300, το μεγαλύτερο αεροπλάνο της εταιρείας. Ανάλογα με τη διαμόρφωση, μπορεί να χωρέσει έως 450 επιβάτες.

“Το ονομάζουμε αεροσκάφος υψηλής πυκνότητας”, είπε. “Ειρωνικό, ξέρω.”

Η Ουίλσον εργαζόταν στο πίσω μέρος του αεροπλάνου.

«Με οδήγησε να πιστεύω ότι υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που ήταν Covid-19 θετικοί σε αυτή την πτήση», είπε.

Εν τω μεταξύ, η οικογένεια της Wilson άρχισε επίσης να αναπτύσσει συμπτώματα – πυρετούς, αναπνευστικές δυσκολίες και πόνους στο σώμα.

Καθώς πολεμούσε έναν πυρετό και πόνο στο σώμα, ήταν επίσης συγκλονισμένη από την ενοχή – πιστεύοντας ότι εάν είχε ενεργήσει νωρίτερα, αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα ως κοροναϊό – θα μπορούσε να είχε σώσει τις δύο κόρες και τον σύζυγό της.

Ενώ τα συμπτώματα της οικογένειας είναι ήπια σε σύγκριση με χιλιάδες περιπτώσεις που απαιτούν νοσηλεία και διασωλήνωση, ο ιός έλαβε ωστόσο και τεράστιο ψυχικό φόρτο.

“Εγώ μόνο προσπαθούσα να παρακολουθώ ελάχιστα μέσα ενημέρωσης για τον κοροναϊό. Αλλά η αβεβαιότητα απλώς εξαντλεί την ψυχική σας υγεία », είπε. “Για μέρες, δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Για ώρες στο τέλος, και το μυαλό μου αγωνιζόταν. Ήταν δύσκολο. “

Gabrielle Wilson στο σπίτι της στο Τορόντο: «Για μέρες, δεν μπορούσα να κοιμηθώ.  Για ώρες στο τέλος, κουνώντας και το μυαλό μου αγωνιζόταν ».
Η Gabriell Wilson στο σπίτι της στο Τορόντο (φωτό από τον Guardian)


Τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι περισσότεροι πάροχοι πτήσεων και οι οικογένειές τους δοκιμάζουν θετικά για το Covid-19, η Air Canada ενέτεινε δραματικά τις προφυλάξεις στις πτήσεις. Η υπηρεσία κατά την πτήση περιορίστηκε για να ελαχιστοποιηθούν οι αλληλεπιδράσεις με τους επιβάτες. Το πλήρωμα πτήσης έχει πρόσβαση σε μάσκες N95 και χειρουργικά γάντια.
Η εταιρεία παρακολουθεί επίσης τους επιβάτες για οποιοδήποτε σημάδι μπορεί να έχει τον ιό – και θα αρνηθεί την επιβίβαση σε οποιονδήποτε εμφανίζει συμπτώματα.

Συνδικάτα που εκπροσωπούν αεροσυνοδούς λένε ότι οι κινήσεις δεν είναι αρκετές, και λένε πως είναι απαραίτητες οι ειδικές μάσκες προσώπου, ακόμα και ειδικές στολές. Τουλάχιστον 14 αεροσυνοδοί στον Καναδά έχουν δοκιμαστεί θετικά για τον ιό και εκατοντάδες βρίσκονται σε καραντίνα μετά από υποψία έκθεσης.

Η Wilson, ο οποίος έχει προσωρινά απολυθεί παράλληλα με 16.000 άλλους υπαλλήλους της Air Canada, είναι σκεπτικός για τις πολιτικές που αποσκοπούν στην αποτροπή της περαιτέρω διάδοσης του Covid-19.

“Αν πετούσα με τα συμπτώματά μου, δεν θα είχα πυροδοτήσει καμπάνες συναγερμού. Εάν δεν πηγαίνετε στην ΜΕΘ ή χρειάζεστε αναπνευστήρα, μπορείτε να περάσετε απόλυτα χωρίς να παρουσιάσετε συμπτώματα », είπε. “Οι πονοκέφαλοι, ο πυρετός – όλα πήγαν μακριά με Tylenol και ibuprofen.”

Είχε φορέσει γάντια, πλύθηκε τα χέρια της και ελαχιστοποίησε την επαφή με τους ταξιδιώτες.

Αλλά καθώς η νέα έρευνα αποκαλύπτει την αποτελεσματικότητα με την οποία ο ιός μπορεί να προκαλέσει μόλυνση , αυτές οι προφυλάξεις μπορεί να μην είναι πάντα αρκετές.

“Το πήραμε από τους επιβάτες. Αυτό είναι γεγονός », είπε. “Αλλά τώρα, είμαστε μέρος της εξάπλωσης. Είμαστε οι σούπερ-διασκορπιστές, καθώς οι άνθρωποι πετάνε ξέφρενα στο σπίτι. “

«Όταν όλοι αρχίσουμε να νιώθουμε καλύτερα, διάβασα μια ιστορία για κάποιον που πεθαίνει και ξαναφυκτώ. Απλώς απλά φοβούμαι », είπε. “Υπάρχει αυτή η συντριπτική αβεβαιότητα σχετικά με το πώς πρόκειται να επηρεάσει τον επόμενο άνθρωπο που ξέρετε – πώς μπορεί να επηρεάσει την αδελφή μου ή τον αδερφό μου ή τη μητέρα μου. Είναι απόλυτα γεμάτος καρδιά. “

Πηγή: Guardian

Σεραφείμ Κοτρώτσος