Η HSBC απολύει ανώτατο στέλεχος επειδή θεωρεί υπερβολικό τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής

 Η HSBC απολύει ανώτατο στέλεχος επειδή θεωρεί υπερβολικό τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής

Η HSBC πιέζεται να απολύσει και έχει ήδη θέσει σε διαθεσιμότητα ανώτερο στέλεχος που κατηγόρησε τους κεντρικούς τραπεζίτες και άλλους αξιωματούχους ότι υπερέβαλαν τους οικονομικούς κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Στιούαρτ Κερκ, επικεφαλής της επενδυτικής ομάδας της τράπεζας παγκοσμίως, δήλωσε: «Υπάρχει πάντα κάποια δουλειά που μου λέει για το τέλος του κόσμου».

Το Σαββατοκύριακο, το αφεντικό της HSBC, Noel Quinn, δημοσίευσε στα social media ότι δεν συμφωνεί «καθόλου» με τα σχόλια.

Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές ότι ο κ. Kirk έχει τεθεί σε αναστολή.

Ο Κερκ, ο οποίος είναι επικεφαλής υπεύθυνος επενδύσεων στο τμήμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας, έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα με το ερώτημα της απόλυσης εν αναμονή έρευνας για μια ομιλία που έκανε σε εκδήλωση την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τους Financial Times , οι οποίοι ανέφεραν για πρώτη φορά την ιστορία.

Ο τραπεζίτης εδρεύει στο Λονδίνο και ο ρόλος του περιλαμβάνει την εξέταση του αντίκτυπου των επενδύσεων σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και θέματα διακυβέρνησης.

Οι μεγάλες τράπεζες έχουν δεχθεί κριτική επειδή χρηματοδοτούν το νέο πετρέλαιο παρά τις καθαρές μηδενικές δεσμεύσεις για την επίδραση στο κλίμα.
Η HSBC δέχθηκε πίεση να απολύσει τον Κερκ μετά την παρουσίαση με τίτλο «Γιατί οι επενδυτές δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τον κλιματικό κίνδυνο» σε συνέδριο την Πέμπτη.

Στην ομιλία εστίασε στους κινδύνους μεγάλων πλημμυρών και είπε ότι έπρεπε να αφιερώσει το χρόνο του «κοιτάζοντας κάτι που πρόκειται να συμβεί σε 20 ή 30 χρόνια».

Κατά τη διάρκεια της 15λεπτης ομιλίας στο FT Moral Money Summit, ο κ. Kirk είπε «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένας οικονομικός κίνδυνος για τον οποίο πρέπει να ανησυχούμε».

“Οι αβάσιμες, τσιριχτές, κομματικές, ιδιοτελείς, αποκαλυπτικές προειδοποιήσεις είναι ΠΑΝΤΑ λανθασμένες“, ανέφερε μια διαφάνεια που εμφανίζεται ως μέρος της παρουσίασης.

Ο κ. Kirk δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του BBC για σχόλιο

Σε ανάρτηση του, ωστόσο, στο LinkedIn το Σάββατο, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της τράπεζας Noel Quinn είπε ότι δεν συμφωνεί «καθόλου» με τις παρατηρήσεις του κ. Kirk.

«Είναι ασυνεπείς με τη στρατηγική της HSBC και δεν αντικατοπτρίζουν τις απόψεις της ανώτερης ηγεσίας της HSBC ή της HSBC Asset Management», είπε.

Ο Νούνο Μάτος, διευθύνων σύμβουλος για τον πλούτο και την προσωπική τραπεζική στην HSBC, δήλωσε ότι «συμφωνεί πλήρως» με τον κ. Κουίν και ότι «η μετάβαση στο καθαρό μηδέν είναι υψίστης σημασίας για εμάς».

Τη Δευτέρα, η HSBC αρνήθηκε να σχολιάσει στο BBC αναφορές ότι ο κ. Kirk είχε ανασταλεί.

Αντίθετα, ένας εκπρόσωπος μοιράστηκε μια δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της HSBC Asset Management, Nicolas Moreau, αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή ως «μία από τις πιο σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζει ο πλανήτης».

«Η HSBC Asset Management έχει δεσμευτεί να οδηγήσει τη μετάβαση σε μια βιώσιμη παγκόσμια οικονομία και έχει καταπιστευματική ευθύνη να διασφαλίζει τη διαχείριση των χρημάτων των πελατών της για θετικά μακροπρόθεσμα περιβαλλοντικά και κοινωνικά αποτελέσματα», πρόσθεσε ο κ. Moreau.

Ωστόσο, τόσο το θέμα όσο και το περιεχόμενο της παρουσίασης είχαν εγκριθεί εντός της εταιρείας, σύμφωνα με τους FT.

Πηγή: BBC

Σεραφείμ Κοτρώτσος