• 16 Σεπτεμβρίου, 2021

Η γυναικεία ομάδα ρομποτικής του Αφγανιστάν φυγαδεύτηκε στο Κατάρ

 Η γυναικεία ομάδα ρομποτικής του Αφγανιστάν φυγαδεύτηκε στο Κατάρ

Φωτό του πρακτορείου Getty Images, όπως δημοσιεύτηκε στην Washington Post

Αφού αγωνίστηκαν για μέρες για να τους φέρουν στην ασφάλεια, εννέα μέλη της γυναικείας ομάδας ρομποτικής από το Αφγανιστάν έφτασαν στο Κατάρ, όπως επιβεβαίωσε η διοίκησή της. Η πτήση τους έξω από το Αφγανιστάν διοργανώθηκε από την κυβέρνηση του Κατάρ, η οποία επίσπευσε τις θεωρήσεις και έστειλε αεροσκάφη. Η ομάδα πρωτοεμφανίστηκε στα πρωτοσέλιδα το 2017 αφού κέρδισε ένα ειδικό βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό ρομποτικής στις ΗΠΑ.

Έχουν επαινεθεί ευρέως ως ένα λαμπρό παράδειγμα του δυναμικού της εκπαίδευσης των γυναικών στο Αφγανιστάν.

Η αποχώρηση των μελών της ομάδας, ηλικίας 15 έως 19 ετών, καθώς και ενός 25χρονου δασκάλου, έρχεται εν μέσω της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Σε δήλωσή του το Ταμείο Ψηφιακών Πολιτών (DCF), με έδρα τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι ζήτησαν βοήθεια από το Κατάρ στις 12 Αυγούστου, μόλις τρεις ημέρες πριν από τη σύλληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

Μέλη της κυβέρνησης του Κατάρ είχαν παραμείνει σε επαφή με την ομάδα αφού τους φιλοξένησαν στη Ντόχα, την πρωτεύουσα, το 2019. Τα κορίτσια προέρχονταν αρχικά από την πόλη Χεράτ, στο δυτικό Αφγανιστάν.

Πηγή: BBC