“Η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ” – Ποιος είπε πρώτος την ατάκα πριν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

 “Η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ” – Ποιος είπε πρώτος την  ατάκα πριν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η ατάκα “η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ” η οποία χρησιμοποιήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο διάγγελμα του και η οποία προκάλεσε θύελλα σχολίων ειδικά στο twitter, ακούστηκε λίγες ημέρες πριν, και συγκεκριμένα στις 7 Απριλίου του 2022, στα πλαίσια συζητήσεων του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Στο πάνελ λοιπόν της συζήτησης για την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης και την απεξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα, ο Fabian Karger, Investment Director Susi Partners (Ελβετικό Hedge Fund Manager), τόνισε στην τοποθέτησή του χαρακτηριστικά:

“Η πιο φθηνή και καθαρή ενέργεια είναι αυτή που δεν μπορεί να καταναλωθεί”.

Σημείωσε δε ότι στην εταιρεία του σημαντικές επενδύσεις γίνονται στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας.

“Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει περίπου μισό εκατομμύριο σε projects επάρκειας ενέργειας σε περισσότερες από 15 χώρες, και αυτό είναι μόνο η αρχή”. Μιλώντας για την μεγάλη σημασία της αποθήκευσης ενέργειας, τόνισε ότι αυτό που λείπει “είναι η σωστή υποδομή και η κατάλληλη νομοθεσία για την υλοποίηση τέτοιων έργων”. Τέλος είπε ότι σημαντικό είναι “να βρίσκουν οι εταιρίες τον κατάλληλο μηχανισμό/τρόπο υλοποίησης τέτοιων έργων, έτσι ώστε να μην χάνεται ενέργεια”.

Ο ίδιος τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει υποστήριξη της επιχειρηματικότητας στον Ενεργειακό Κλάδο, καθώς και στενή παρακολούθηση της αγοράς, μιας και υπάρχουν πολλά ανεκμετάλλευτα επιχειρηματικά μοντέλα και καινοτόμες τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν στην άμεση εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας. Δε μιλάμε για ανακάλυψη του τροχού εδώ, αλλά για κάτι που έχει ανακύψει ως ζητούμενο εδώ και αρκετά χρόνια.

Φυσικά, το μήνυμα του κ. Karger είχε ως στόχο τις επιχειρήσεις και την τόνωση των δράσεων στην ενέργεια, ενώ το μήνυμα του πρωθυπουργού απευθυνόταν προς το μέσο νοικοκυριό.

Στις 15 Απριλίου άλλωστε, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ των Πρασίνων, Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας, κάλεσε τους Γερμανούς πολίτες να εξοικονομήσουν ενέργεια, παρέχοντας συμβουλές στα νοικοκυριά. “Ζητώ από όλους να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας τώρα” δήλωνε με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε μια χώρα βέβαια όπου το ρεύμα είναι πιο φθηνό.

Ο Υπουργός Οικονομίας της χώρας έδινε συγκεκριμένες συμβουλές, λέγοντας “αν ζεστάνεις το διαμέρισμα και τραβήξεις τις κουρτίνες το βράδυ, εξοικονομείς έως και 5% ενέργειας και αν χαμηλώσετε τη θερμοκρασία του δωματίου κατά ένα βαθμό, είναι περίπου 6%”. Επίσης, κάλεσε τους εργοδότες να εξετάσουν την τηλεργασία για εξοικονόμηση ενέργειας, κάτι που στην Ελλάδα δεν ακούσαμε ως τώρα.

Η ατάκα Μητσοτάκη άλλωστε λίγο πολύ επαναφέρει και τη ρητορική του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Σκρέκα, ο οποίος τον Φεβρουάριο μας έλεγε ενδεικτικά: “Η προσπάθεια πρέπει να είναι εξοικονόμηση ενέργειας. Δηλαδή δεν ξεχνάμε τον θερμοσίφωνα, δεν αφήνουμε το φως ανοιχτό, γενικά όλα αυτά κοστίζουν στην τσέπη”.

Με πληροφορίες news247

Παναγιώτης Δρίβας