• 27 Νοεμβρίου, 2021

Η έξαρση του κοροναϊού φέρνει πιο κοντά την τρίτη δόση και για τους κάτω των 50

 Η έξαρση του κοροναϊού φέρνει πιο κοντά την τρίτη δόση και για τους κάτω των 50

Την επέκταση της χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου σε μικρότερες ηλικίες μελετά η εθνική επιτροπή εμβολιασμού, σύμφωνα με την πρόεδρό της, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Σήμερα γνωρίζουμε ότι η ανοσία διαρκεί τουλάχιστον 6 ή και περισσότερους μήνες» είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού που σημείωσε πως αρχικά τους επιστήμονες απασχολούσε η ανοσία των ατόμων που είχαν νοσήσει με covid και η ανάγκη ή μη εμβολιασμού τους με μία ή με δύο δόσεις.

Όπως είπε, μελέτες συνέβαλαν στη διαμόρφωση της σύστασης για τη χορήγηση μιας δόσης εμβολίου στους έξι μήνες μετά από τη νόσηση. «Η φυσική ανοσία, συμπληρώνεται από αυτή του εμβολίου» σε ένα σχήμα που οι ειδικοί ονομάζουν υβριδική ανοσία.

Η κα. Θεοδωρίδου εξήγησε πως η ανοσία είναι υψηλή αλλά δεν είναι 100% προστατευτική. Όπως τόνισε επηρεάζεται από την ηλικία, υποκείμενα νοσήματα και μεταλλάξεις. Ωστόσο, δεν είναι γνωστοί παράγοντες φυσικής ανοσίας για την ασυμπτωματική λοίμωξη ή την ανοσία στα παιδιά.

Από την πλευρά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε: «Ξεπεράσαμε τους 12,9 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Το 63,4% έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση. Στον Ευρώπη, ο μέσος όρος είναι στο 68,8%. Το 60,8% του γενικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του στη χώρα. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς. Την Πρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα αναμνηστικής δόσης για Johnson & Johnson, που θα είναι με το ίδιο εμβόλιο, Pfizer και λίγο αργότερα, με Moderna. Για την αναμνηστική δόση ατόμων κάτων των 50 ετών, αύριο θα αποφασίσει η Επιτροπή Εμβολιασμών και πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα».