Η ερμηνεία των επιστημόνων για τον αυξημένο αριθμό θανάτων από Covid – Μιλούν στο libre Λινού, Βασιλακόπουλος, Εξαδάκτυλος

 Η ερμηνεία των επιστημόνων για τον αυξημένο αριθμό θανάτων από Covid – Μιλούν στο libre Λινού, Βασιλακόπουλος, Εξαδάκτυλος

Βασισμένος σε πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), που κατατάσσουν την Ελλάδα στη δεύτερη θέση σε αναλογία θανάτων ως προς τον πληθυσμό της μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ήρθε να ταράξει την «ήρεμη» εικόνα σταθεροποίησης ελέγχου της πανδημίας στη χώρα.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Συγκεκριμένα, μιλώντας, σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο ΑΠΘ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, άσκησε κριτική στην επιστημονική κοινότητα και την προκάλεσε να πάρει θέση και να εξηγήσει τι συμβαίνει με τους θανάτους από Covid στη χώρα, ενώ και η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα να λάβουν αποφάσεις στηριζόμενοι επί των ιατρικών δεδομένων.

  • «Είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο, με 17 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων και η Πορτογαλία με δυο νεκρούς ανά εκατομμύριο και η Γερμανία με τέσσερις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Η επιστημονική κοινότητα να πει τι συμβαίνει στη χώρα, γιατί είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες σε θανάτους στην Ευρώπη, γιατί έχουμε τόση διαφορά. Πεθαίνουν σχεδόν 300 άνθρωποι την εβδομάδα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, απόλυτη αδιαφορία όλων. Άρα, δεν δικαιούται η επιστημονική κοινότητα να σιωπά. Αφού μας το πουν οι γιατροί, επισήμως και με το επιστημονικό τους κύρος και με την επιστημονική τους ευθύνη, η κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθεί επί των ιατρικών δεδομένων. Δεν μπορεί να μην παίρνουμε κόστος για τίποτα».

Ωστόσο, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κα Μίνα Γκάγκα, διέψευσε τα στοιχεία που μας κατατάσσουν στις υψηλότερες θέσεις της Ευρώπης σε αναλογία θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. «Αν δούμε συνολικά τον αριθμό των θανάτων», ανέφερε μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή στο Πρώτο Πρόγραμμα, «είμαστε πιθανόν στις πέντε χαμηλότερες στην Ευρώπη. Σε συνολικό αριθμό θανάτων είμαστε στις πέντε καλύτερες (χαμηλότερες) χώρες της Ευρώπης».

Στον απόηχο της αιχμηρής παρατήρησης του Ευάγγελου Βενιζέλου –και άσχετα με τις βαθύτερες προθέσεις του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αν δηλαδή τα κίνητρά του είναι πολιτικά ή απλώς «ανήσυχος» προέβη στη συγκεκριμένη δημόσια κριτική – το libre ζήτησε τη γνώμη των ειδικών. Συγκεκριμένα, μιλήσαμε με την Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, κα Αθηνά Λινού, η οποία σχολιάζοντας το θέμα επεσήμανε ότι:

«Δεν είναι μόνο ο αριθμός των θανάτων που είναι αυξημένος είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών που παραμένει υψηλός. Δεν γνωρίζω να έχει ξεκινήσει κάποια σχετική συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα για το θέμα αυτό», είπε ερωτώμενη σχετικά η κα Λινού και πρόσθεσε:

  • «Η ερμηνεία που δίνω είναι ότι επειδή και οι ηλικιωμένοι που έχουν εμβολιαστεί νοσούν αλλά νοσούν πολύ ήπια και τα παιδιά νοσούν αλλά νοσούν πολύ ήπια, τα κρούσματα είναι πάρα πολύ περισσότερα από αυτά που καταγράφονται καθημερινά, αλλά τα σοβαρά κρούσματα παραμένουν σταθερά, γιατί εκπροσωπούν ένα ποσοστό, μικρό ποσοστό (πολύ μικρότερο τώρα από ότι παλαιότερα) του συνόλου των κρουσμάτων».

Πού οφείλονται οι αυξημένες απώλειες ζωής μπορεί να οφείλονται στο γεγονός ότι στην περιφέρεια υπάρχουν υποστελεχωμένες ΜΕΘ ή ότι πιθανόν αργούν οι ασθενείς να πάνε σε κάποια δομή υγείας;

  • «Και αυτοί οι λόγοι που αναφέρετε είναι πιθανοί. Αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι πάντα πεθαίνει ένα ποσοστό αυτών που νοσούν σοβαρά. Παλαιότερα, αυτό το ποσοστό ήταν 3 έως 4% περίπου. Μπορεί το ποσοστό αυτό να είναι σταθερό, ωστόσο, ο αριθμός μάλλον ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος γιατί αυτοί που νοσούν είναι περισσότεροι. Απλώς, δεν καταμετρούνται σωστά. Αλλά και παλιότερα, η θνητότητα (δηλαδή το ποσοστό αυτών που πεθαίνουν συγκριτικά με αυτούς που νοσούν) ήταν πολύ υψηλότερη αναλογικά στην περιφέρεια από ότι στα μεγάλα κέντρα. Αν νοσήσουν 100 άτομα, για παράδειγμα, στην Αθήνα και πάνε σε νοσοκομείο, θα καταλήξουν περίπου τέσσερις από αυτούς που θα διασωληνωθούν. Στην περιφέρεια, ο αριθμός αυτός είναι υψηλότερος. Πάντα, ήταν. Η πραγματική εικόνα είναι αυτή που δείχνει τους θανάτους. Αν έχουμε περισσότερους θανάτους, έχουμε και περισσότερα κρούσματα, απλώς τα κρούσματα δεν τα μετράμε σωστά», κατέληξε η κα Αθηνά Λινού.

Σε επικοινωνία μας, επίσης με τον καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, στην ερώτηση αν εξετάζεται από την ιατρική κοινότητα το θέμα των αιτίων των αυξημένων θανάτων από Covid στη χώρα μας, ο καθηγητής μας είπε:

«Αυτό είναι ένα πολύπλοκο θέμα που θέλει αρκετή συζήτηση. Κυρίως, οφείλεται στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών στις μεγαλύτερες ηλικίες. Πολύ χαμηλότερο το ποσοστό από αυτό που έχει επιτευχθεί σε άλλες χώρες».

Μπορεί να έχουν συμβάλει στο ποσοστό των θανάτων και άλλα αίτια, όπως πιθανόν υποστελέχωση των ΜΕΘ σε κάποια περιφερειακά (και όχι μόνο) νοσοκομεία;

«Θα πρέπει να δώσει ο ΕΟΔΥ ή η εταιρεία εντατικής θεραπείας τα αναλυτικά στοιχεία. Αναφέρεται ο αριθμός των θανάτων, αλλά πόσοι πεθαίνουν καθημερινά στις μονάδες, πόσοι εκτός μονάδων, πόσοι ήταν εμβολιασμένοι, πόσοι ανεμβολίαστοι. Αν δεν έχουμε αυτά τα στοιχεία πώς θα κάνουμε ανάλυση;».

Αυτά τα στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα από τον ΕΟΔΥ;

«Σε εμένα δεν είναι διαθέσιμα. Δεν ξέρω αν είναι διαθέσιμα σε άλλους συναδέλφους».

Άρα, δε γνωρίζετε να έχει ξεκινήσει κάποια μελέτη για τον αυξημένο αριθμό των θανάτων και τα πιθανά αίτια;

«Όχι, δεν γνωρίζω».  

Θα πρέπει να αναφερθεί, εδώ, ότι έγινε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγους, κ. Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο για το περιεχόμενο της δήλωσης του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ δεν αρνήθηκε ότι «οπωσδήποτε θα πρέπει να αναλυθούν τα στοιχεία»._

Σχετικά Άρθρα