Η επόμενη μέρα: Πώς να φάτε σωστά μετά το Πάσχα

 Η επόμενη μέρα: Πώς να φάτε σωστά μετά το Πάσχα

Αφήσατε τα πασχαλινά εδέσµατα να σας παρασύρουν και βοµβαρδίσατε τον οργανισµό σας µε δύσπεπτες τροφές, πλούσιες σε κορεσµένα ζωικά λίπη, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, αλάτι και ζάχαρη;

Το καλοκαίρι δεν είναι µακριά, γι’ αυτό… ανασυνταχθείτε, όσο είναι καιρός! Μετά τη µαγειρίτσα, το αρνί και το κοκορέτσι, είναι ώρα να επιστρέψετε σε µια πιο φυσιολογική διατροφή. Φροντίστε να απαλλαγείτε από τα περισσεύµατα του πασχαλινού τραπεζιού το γρηγορότερο δυνατό, ώστε να ξαναγυρίσετε στις καθηµερινές διαιτητικές σας συνήθειες. Αν, µάλιστα, έχετε πάρει και κιλά, ήλθε η ώρα να τα χάσετε!

Λιγότερο κρέας, καλύτερα για όλους

Ξεκινήστε µε µια φυσική και ανώδυνη «αποτοξίνωση», που θα περιλαµβάνει βραστά και ωµά λαχανικά και σαλάτες, φρέσκα φρούτα και φυσικούς χυµούς. ηµιαποβουτυρωµένα γαλακτοκοµικά, ψωµί και δηµητριακά ολικής άλεσης, λίγο ελαιόλαδο και άφθονο νερό. Αποφύγετε τα τρόφιµα ζωικής προέλευσης (µοσχάρι, χοιρινό, πουλερικά, αυγό, ψάρια, βούτυρο), τη ζάχαρη, τα γλυκά, τα αναψυκτικά και το αλκοόλ.

Μην ξεχάσετε να συνδυάσετε την ήπια αυτή αποτοξίνωσή σας, µε κάποιου είδους φυσική δραστηριότητα. Αν δεν έχετε ελλείψεις διατροφικών στοιχείων και δεν παρουσιάζετε κάποιο σοβαρό πεπτικό πρόβληµα, µπορείτε να κάνετε φρουτοθεραπεία, να καταναλώνετε δηλαδή µια ηµέρα την εβδοµάδα, µόνο φρούτα εποχής ή µόνο ωµές τροφές, όπως σαλάτες εποχής µε λίγα φρέσκα αµύγδαλα ή καρύδια.

Η απόφαση για να αρχίσετε µια πιο προσεγµένη διατροφή πρέπει να ανήκει αποκλειστικά σε εσάς. Αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει η προσπάθειά σας. Ο στόχος που θα βάλετε πρέπει να είναι εφικτός. Οι δίαιτες που υπόσχονται θεαµατικά αποτελέσµατα σε σύντοµο χρονικό διάστηµα, στηρίζονται, κυρίως, στην απώλεια υγρών και όχι λίπους, γι’ αυτό δεν έχουν µόνιµο αποτέλεσµα. Πολλές φορές µάλιστα, είναι και επικίνδυνες για την υγεία. Ο στόχος σας δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1 κιλό την εβδοµάδα.

Μην παραλείπετε γεύµατα. Τα πολλά µικρά γεύµατα κατά την διάρκεια της µέρας είναι µια διαδικασία, που βοηθά το µεταβολισµό «να δουλεύει». Η στέρηση είναι ένα από τα µεγαλύτερα λάθη στη δίαιτα, διότι µειώνει τους µεταβολικούς ρυθµούς του οργανισµού, δηµιουργεί ατονία και, τελικά, καταλήγει σε κατανάλωση µεγάλων ποσοτήτων φαγητού.

Η δίαιτα που θα επιλέξετε θα πρέπει να σας βολεύει, να σας αρέσει και να είναι προσαρµοσµένη στον τρόπο ζωής και στις συνήθειές σας. Φροντίστε, τέλος, η δίαιτά σας να περιλαµβάνει ποικιλία τροφίµων, ώστε να αποφύγετε τυχόν διατροφικές ελλείψεις.

Πηγή: thecaller.gr

Χρήστος Σταθόπουλος