Η επικεφαλής του ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα της ύφεσης – Οι ΗΠΑ προβλέπουν παγκόσμια βουτιά – Συναγερμός για την ενέργεια – “Μαύρη μέρα” για το ευρώ

 Η επικεφαλής του ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα της ύφεσης – Οι ΗΠΑ προβλέπουν παγκόσμια βουτιά – Συναγερμός για την ενέργεια – “Μαύρη μέρα” για το ευρώ

Άκρως δυσοίωνες οι προβλέψεις για παγκόσμια οικονομία με το πέπλο της ύφεσης να βυθίζει ολοένα και περισσότερες χώρες. Νωρίτερα σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα έστειλε σαφές σήμα δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι «έχουν πέσει σοβαρές σκιές» στις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία από τον Απρίλιο και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή παγκόσμια ύφεση το επόμενο έτος, δεδομένων των αυξημένων κινδύνων.

Η Γκεοργκίεβα είπε στο πρακτορείο Reuters ότι εντός των επόμενων εβδομάδων το ΔΝΤ θα αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψή του για 3,6% ανάπτυξη το 2022. Αυτή θα είναι η τρίτη αναθεώρηση των προβλέψεων από τις αρχές του έτους. Πρόσθεσε ότι οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ εξετάζουν ακόμη τα νέα δεδομένα.

Το ΔΝΤ αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα την επικαιροποιημένη πρόβλεψή του για το 2022 και το 2023 στα τέλη Ιουλίου. Τον Απρίλιο είχε υποβαθμίσει την πρόβλεψή του κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Το 2021 η παγκόσμια οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη 6,1%.

Σκληρή γραμμή από την FED

Την ίδια ώρα η FED δίνει σήμα για νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50-75 μονάδες βάσης έχοντας ως προτεραιότητα την μείωση του πληθωρισμού και ας «κοστίσει» στην ανάπτυξη.

Αξιωματούχοι της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας είπαν μάλιστα στη συνεδρίαση του Ιουνίου, σύμφωνα με τα πρακτικά που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ότι πρέπει να καταπολεμηθεί πάση θυσία ο πληθωρισμός.

Μάλιστα αυξάνοντας τα επιτόκια δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης, υπογράμμισαν ότι η κίνηση ήταν απαραίτητη για τον έλεγχο των αυξήσεων του κόστους ζωής στα υψηλότερα επίπεδα από το 1981.
«Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι οι οικονομικές προοπτικές δικαιολογούν τη μετάβαση σε περιοριστική πολιτική και αναγνώρισαν την πιθανότητα ότι μια ακόμη πιο περιοριστική στάση θα μπορούσε να είναι κατάλληλη εάν οι αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν», σύμφωνα με τα πρακτικά.

Αναγνωρίζουν παράλληλα ότι «η πολιτικής τους θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά θεώρησαν την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% ως κρίσιμη για την επίτευξη της μέγιστης απασχόλησης σε σταθερή βάση».

«Πολλοί συμμετέχοντες έκριναν ότι ένας σημαντικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει τώρα η Επιτροπή είναι ο αυξημένος πληθωρισμός να εδραιωθεί εάν το κοινό άρχιζε να αμφισβητεί την αποφασιστικότητα της να προσαρμόσει τη στάση της», αναφέρουν τα πρακτικά, ενώ ζήτησαν εκ νέου το μήνυμα να είναι καθαρό και προτεραιότητα είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού.

«Κόκκινος» συναγερμός και από την Ούρσουλα

Στο ίδιο μήκος κύματος η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε σήμερα ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για περαιτέρω διακοπές του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, ακόμη και για πλήρη διακοπή από τη Ρωσία» δίνοντας το δικό της στίγμα στο τι πραγματικά θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες.

Μάλιστα η Κομισιόν πρόκειται να αποκαλύψει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στις 20 Ιουλίου που θα βοηθήσει στην ανακατεύθυνση των ροών φυσικού αερίου εντός της ΕΕ «εκεί που χρειάζεται περισσότερο».

«Πρέπει να φροντίσουμε για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Και πρέπει να προστατεύσουμε την ενιαία αγορά (ΕΕ) καθώς και τις αλυσίδες εφοδιασμού της βιομηχανίας», τόνισε η φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκκινήσει ένα σχέδιο 300 δισεκατομμυρίων ευρώ για να απογαλακτιστεί από τις ρωσικές προμήθειες ορυκτών καυσίμων και επίσης επενδύει μεγάλες επενδύσεις για να μετατρέψει την αγορά προς τις ανανεώσιμες πηγές.

Νέο χαμηλό 20ετίας για το ευρώ έναντι του δολαρίου

Και μέσα στο ζοφερό κλίμα που έχει δημιουργηθεί η ισοτιμία του ευρώ συνέχισε σήμερα να υποχωρεί έναντι του δολαρίου φτάνοντας σε ιστορικό χαμηλό.

Ειδικότερα στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,89% και διαμορφώνεται στα 1,0179 δολάρια.

Το ευρώ βρίσκεται στα 137,6920 γεν, στο 0,8563 με τη στερλίνα και στο 0,9896 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,40% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 135,2940 γεν.

Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή άνοδο 0,07% και διαμορφώνεται στα 1,1882 δολάρια.

Η ισοτιμία του ευρώ υποχωρεί από χθες, Τρίτη, «εξαιτίας του συνδυασμού φόβων ύφεσης στην Ευρώπη και χρηματοοικονομικών αναταραχών που τροφοδοτούνται από μια νέα άνοδο των τιμών της ενέργειας στην περιοχή (ιδιαίτερα των τιμών του αερίου και του ηλεκτρικού)», εξηγεί ο Γκιγιόμ Ντεζάν, αναλυτής στη Western Union.

Θεόκριτος Αργυριάδης