• 21 Οκτωβρίου, 2021

Η ΕΠΑΨΥ ενάντια στην κατάθλιψη και την αυτοκτονική συμπεριφορά

 Η ΕΠΑΨΥ ενάντια στην κατάθλιψη και την αυτοκτονική συμπεριφορά

H Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) αναλαμβάνει την υλοποίηση του EAAD-Best, πιλοτικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας ενάντια στην Κατάθλιψη (EAAD) για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και την πρόληψη της αυτοκτονικής συμπεριφοράς. Το πρόγραμμα εγκαινιάζεται τον Οκτώβριο του 2021 και θα εφαρμοστεί σε τρεις δήμους της Αττικής (Μαρούσι, Λυκόβρυση-Πεύκη, Ηράκλειο), καθώς και στις Κυκλάδες (Πάρος – Αντίπαρος).

Οι κύριοι στόχοι της EAAD είναι η βελτίωση της φροντίδας και της θεραπείας των ατόμων που πάσχουν από καταθλιπτικές διαταραχές και η πρόληψη της αυτοκτονικής συμπεριφοράς παγκοσμίως. Αυτό θα γίνει:
α) Με τη μεταφορά της «παρέμβασης 4 επιπέδων της EAAD στην κοινότητα» σε νέες περιοχές και χώρες της Ευρώπης: Η παρέμβαση 4 επιπέδων προσφέρει ταυτόχρονα δραστηριότητες σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα της κοινότητας και παρέχεται από μια τοπική συμμαχία βασικών «ατόμων-κλειδιών»: 1) επαγγελματίες της πρωτοβάθμιας και ψυχικής υγείας, 2) γενικός πληθυσμός στην κοινότητα, 3) άτομα-διαμεσολαβητές της κοινότητας και πρόσωπα-κλειδιά (φροντιστές, δάσκαλοι, ιερείς, αστυνομία), 4) άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, ομάδες υψηλού κινδύνου και συγγενείς τους.
β) Με την προώθηση της διεθνούς απορρόφησης του εργαλείου iFightDepression, ενός διαδικτυακού εργαλείου αυτοδιαχείρισης για ασθενείς με κατάθλιψη.

Το EAAD-Best, το οποίο αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε το 2001 και το 2002 στη Νυρεμβέργη, πετυχαίνοντας μια σημαντική μείωση των αυτοκτονιών, σε ποσοστό άνω του 20%, έχει εφαρμοστεί σε περισσότερες από 120 περιοχές σε 15 χώρες εντός και εκτός της Ευρώπης. Στην Ελλάδα είναι η πρώτη φορά που τόσοι φορείς θα κληθούν να συνεργαστούν για την επίτευξη ενός τόσο σημαντικού στόχου στον τομέα της ψυχικής υγείας.
Η παρουσίαση του προγράμματος θα γίνει στη Βορέειο Βιβλιοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου την Πέμπτη 30/09/2021 και ώρα 18:30, με «πρεσβευτή» τον ηθοποιό Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη.

Η EAAD είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τη Λειψία και τη Φρανκφούρτη στη Γερμανία, με συνεργάτες σε περισσότερες από 20 χώρες από την Ευρώπη, τον Καναδά, τη Λατινική Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Το EAAD-Best, που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγράμματος Εργασίας 2020 του 3ου Προγράμματος Υγείας της ΕΕ (HP-PJ-2020), είναι ένα τριετές έργο με ημερομηνία έναρξης στις 2 Απριλίου 2021 και συντονίζεται από το κέντρο συντονισμού της EAAD (επικεφαλής: Καθ. Δρ. Ulrich Hegerl) που εδρεύει στο Τμήμα Ψυχιατρικής, Ψυχοσωματικής και Ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημίου «Goethe», στη Φρανκφούρτη.