• 27 Νοεμβρίου, 2020

Η “εκδίκηση” Σταϊκούρα για τον “πόλεμο εξ’ ημών”

 Η “εκδίκηση” Σταϊκούρα για τον “πόλεμο εξ’ ημών”

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο (και στην πολιτική), και κάπως έτσι φαίνεται πως σκέφθηκε να… πάρει το «αίμα» του πίσω ο Χρήστος Σταϊκούρας για τον «πόλεμο» που δέχθηκε εκ των έσω, για προηγούμενη δήλωσή του περί lockdown και των αντοχών της ελληνικής οικονομίας.

Πριν πάμε όμως στις χθεσινοβραδινές «βόμβες» Σταϊκούρα, αξίζει να θυμηθούμε το περίγραμμα και τι προηγήθηκε…

Με κεντρική κυβερνητική γραμμή, ότι «δεν μπορούμε πια να πάμε σε ένα καθολικό lockdown, δεύτερο καθολικό lockdown των οικονομιών μας» -όπως χαρακτηριστικά δήλωνε ο πρωθυπουργός, ενδεικτικά στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Oμόσπονδου γερμανικού Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Armin Laschet (από όπου και η σχετική αποστροφή)- ο υπουργός Οικονομικών αιφνιδιάζει Μέγαρο Μαξίμου και συναδέλφους του υπουργούς και λέει, και τον Ιούλιο και το επαναλαμβάνει και το Σεπτέμβριο, ότι η ελληνική οικονομία αντέχει σε ένα δεύτερο lockdown. Στην πραγματικότητα, ο Χρ. Σταϊκούρας περιέγραφε μάλλον τη δυνατότητα της χώρας και της οικονομίας να αντέξουν σε ένα απευκταίο σενάριο -και τίποτε πέραν αυτού.

Εν τούτοις ήταν μια δήλωση που είχε θεωρηθεί από το κόμμα του ως… εκτός γραμμής, καταστροφική, «δώρο» προς την αντιπολίτευση και άλλα τέτοια, εξ ου και οι επικρίσεις από συναδέλφους του, δημόσιες και …υπόγειες.

Σε όλους αυτούς αποφάσισε να απαντήσει ο υπουργός Οικονομικών μεσούντος του νέου lockdown πια, χθες βράδυ μέσα από την τηλεοπτική συχνότητα του Action 24 και την εκπομπή του Γιώργου Κουβαρά.

Ολόκληρος ο αποκαλυπτικός διάλογος έχει ως εξής:

  • «ΥΠ(ουργός): Η χώρα, το οικονομικό επιτελείο με μεθοδικότητα έχτισε ταμειακά διαθέσιμα ώστε να ελπίζει και να αγωνίζεται για το καλύτερο αλλά είναι έτοιμο και για το χειρότερο. Σήμερα δικαιώνεται αυτή η εκτίμηση που είχε γίνει όταν κάποιοι τότε εξ ημών την κατέκριναν. Αυτό που κάνουμε μπορεί να επαναληφθεί και άλλες φορές γιατί δεν ξέρουμε ακριβώς την ένταση και την έκταση της κρίσης.
  • ΔΗΜ(οσιογράφος): Το ‘εξ ημών’ ήταν με ‘υ’ ή με ‘η’; Το ‘εξ ημών’ σημαίνει ότι αναφέρεστε στους δικούς σας, της ΝΔ και της κυβέρνησης, το ‘εξ υμών’ σημαίνει ότι αναφέρεστε σε μας εδώ.
  • ΥΠ.: Πάμε παρακάτω.
  • ΔΗΜ.: Α, δεν θα απαντήσετε, άρα ήταν με ‘η’.
  • ΥΠ.: Πάμε παρακάτω».

Με δυο λόγια στην εύλογη ερώτηση του δημοσιογράφου να διευκρινίσει ο υπουργός, αφού ο λόγος είναι προφορικός, αν ήταν εξ οικείων τα «βέλη» τα οποία δέχθηκε, ο Χρ. Σταϊκούρας αρνήθηκε να απαντήσει δις, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι αναφερόταν στον «πόλεμο» που δέχθηκε μέσα από το ίδιο του το κόμμα και την κυβέρνηση…

Νίκος Παπαδημητρίου