Η AstraZeneca θα παραδώσει λιγότερα εμβόλια – Δεν θα επιτευχθεί η κάλυψη του 70% του πληθυσμού ως το καλοκαίρι

 Η AstraZeneca θα παραδώσει λιγότερα εμβόλια – Δεν θα επιτευχθεί η κάλυψη του 70% του πληθυσμού ως το καλοκαίρι

Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca αναμένεται να παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση λιγότερα από τα μισά εμβόλια για την Covid-19 απ’ όσα έχει δεσμευτεί, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος συμμετέχει άμεσα σε συνομιλίες με την αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία, είπε ότι η εταιρεία ανέφερε στην Ένωση, κατά τη διάρκεια εσωτερικών συναντήσεων, ότι «θα παραδώσει λιγότερες από 90 εκατομμύρια δόσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο» του έτους.

Το συμβόλαιο της AstraZeneca με την ΕΕ, το οποίο διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει ότι η εταιρεία δεσμεύεται να παραδώσει 180 εκατομμύρια δόσεις στις 27 χώρες κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Γιατί ο Μητσοτάκης πάει το θέμα Λιγνάδη στη Βουλή – Φουντώνουν τα σενάρια παραίτησης της Μενδώνη – Έντονο παρασκήνιο

Έτσι, η συνολική προσφορά της AstraZeneca στην ΕΕ ενδέχεται να είναι γύρω στα 130 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου, πολύ μικρότερη από τα 300 εκατομμύρια που είχε δεσμευτεί να παραδώσει μέχρι τότε.

Η μεγάλη μείωση στις παραδόσεις των εμβολίων αναμένεται να έχει αρνητικές συνέπειες στα προγράμματα του εμβολιασμού που έχουν σχεδιάσει οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολόγιζαν ότι μέχρι το καλοκαίρι θα είχαν εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού των χωρών τους.

Μανώλης Δράκος