• 29 Νοεμβρίου, 2020

Η “ασφυξία” στις ΜΕΘ φέρνει lockdown και στην Αττική- Πόσες διαθέσιμες κλίνες υπάρχουν ανά νοσοκομείο

 Η “ασφυξία” στις ΜΕΘ φέρνει lockdown και στην Αττική- Πόσες διαθέσιμες κλίνες υπάρχουν ανά νοσοκομείο

Η ασφυξία στις ΜΕΘ προβληματίζει ιδιαίτερα και ήταν ο βασικός παράγοντας που οδήγησε σε καραντίνα τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες.

Οι επιπτώσεις, όμως, αναμένεται να είναι αλυσιδωτές αφού η πίεση στο ΕΣΥ θα μεταφερθεί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής. Kι αυτό φέρνει πολύ κοντά πλέον ένα lockdown και στην Αττική.

Ήδη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε ότι περνάμε στο στάδιο της διακομιδής ασθενών από τη Θεσσαλονίκη σε άλλους νομούς.

Να σημειωθεί ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ στη Δυτική Μακεδονία είναι στο 100% ενώ στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Ιωαννίνων στο 90%.

Εάν η Αττική αρχίσει να δέχεται και ασθενείς από άλλους νομούς τότε το σύστημα θα υποστεί σοβαρό κραδασμό με τα οριζόντια μέτρα καραντίνας να είναι η μοναδική λύση.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, από τις συνολικά 127 κλίνες ΜΕΘ Covid-19 είναι κενές οι 32.

Συγκεκριμένα:

Θριάσιο: 6 νοσηλευόμενοι, 2 κενά κρεβάτια

Αττικόν: 12 νοσηλευόμενοι, 5 κενά κρεβάτια

Ασκληπιείο: 8 νοσηλευόμενοι, 4 κενά κρεβάτια

Ελπίς: 3 νοσηλευόμενοι 3 κενά κρεβάτια

Γ. Γεννηματάς: 8 νοσηλευόμενοι, 3 κενά κρεβάτια

Ευαγγελισμός: 25 νοσηλευόμενοι 3 κενά κρεβάτια

Σωτηρία: 30 νοσηλευόμενοι, 11 κενά κρεβάτια

ΝΙΜΤΣ: 3 νοσηλευόμενοι, 1 κενό κρεβάτι

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, επεσήμανε ότι χρειάζονταια και άλλες ΜΕΘ γιατί υπάρχει σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Παράλληλα επεσήμανε ότι χρειάζονται προσλήψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό.