• 13 Ιουνίου, 2021

Η απόφαση της επιτροπής για το AstraZeneca: Καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας, σύσταση για γυναίκες 30 έως 49 ετών

 Η απόφαση της επιτροπής για το AstraZeneca: Καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας, σύσταση για γυναίκες 30 έως 49 ετών

Σύμφωνα με πληροφορίες ως προς τη χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca, η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών αποφάσισε να μην υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας.

Κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν πώς θα απευθυνθεί σύσταση στις γυναίκες 30-49 ετών να αποφύγουν το εμβόλιο και να επιλέξουν κάποιο άλλο.

Η έκτακτη συνεδρίαση για το ζήτημα συνεχίζεται.

Περισσότερες διευκρινίσεις θα γίνουν στην απογευματινή ενημέρωση του υπ. Υγείας, όπου θα συμμετάσχει και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, μαζί με τον υπουργό Βασίλη Κικίλια.

Πάντως από την συγκεκριμένη σύσταση που αναμένεται να ανακοινώθει, προκύπτουν πολλά ερωτήματα, όπως τι θα γίνει με όσες γυναίκες έχουν κλείσει ήδη ραντεβού για να εμβολιαστούν ή έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση.

  • Από την πλευρά της πάντως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει αναφέρει πως ο κανόνας είναι «με όποιο εμβόλιο αρχίζεις με το ίδιο τελειώνεις. Όπως είχε αναφέρει η κυρία Θεοδωρίδου, σε προηγούμενη ενημέρωση, το ίδιο εμβόλιο και στις δύο δόσεις είναι «ο πιο αποδεδειγμένος τρόπος από τις μελέτες που έχουν γίνει και το θέμα της ασφάλειας και της ανοσογονικότητας και της προστασίας.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής το εμβόλιο χορηγείται σε πολίτες ηλικίας άνω των 30 ετών.

Σημειώνεται πως τα τελευταία περιστατικά που έχουν έλθει στο φως της δημοσιότητας, σχετικά με περιπτώσεις θρομβώσεων μετά το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα, έχουν προκαλέσει νέες ανησυχίες για την πιθανότητα να υπάρχει σύνδεση.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι αυτό του θανάτου μιας 63χρονης που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης από την 1η Απριλίου με θρομβοεμβολικό επεισόδιο, ενώ είχε εμβολιαστεί με AstraZeneca, έναν μήνα πριν.

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.