• 28 Ιανουαρίου, 2022

Η απάντηση Κατρούγκαλου σε Γεραπετρίτη για παραίτηση κυβέρνησης και διερευνητικές

 Η απάντηση Κατρούγκαλου σε Γεραπετρίτη για παραίτηση κυβέρνησης και διερευνητικές

«Ο κ. Γεραπετρίτης καταλόγισε στον Αλ. Τσίπρα -επικαλούμενος και εμένα- άγνοια του Συντάγματος, γιατί, τάχα, και να παραιτείτο ο πρωθυπουργός, τίποτα δεν θα άλλαζε, γιατί οι διερευνητικές εντολές θα κατέληγαν στην ίδια κυβέρνηση», τονίζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προσθέτει ότι η Παράγραφος 1 του Άρθρου 38 του Συντάγματος προβλέπει -αντιθέτως- εκλογές, όπως ζήτησε ο αρχηγός και ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποστήριξε ότι ακόμη και αν παραιτηθεί η κυβέρνηση ο πρωθυπουργός θα λάβει διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό νέας. Εμφανίσθηκε έτσι να αγνοεί την διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 38 η οποία προβλέπει σαφώς ότι:

«Αν ο πρωθυπουργός της παραιτούμενης κυβέρνησης είναι αρχηγός ή εκπρόσωπος κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, εφαρμόζεται αναλόγως η διάταξη του άρθρου 37 παρ. 3 εδάφιο γ΄».

Με άλλα λόγια, αν η κυβέρνηση έχει αυτοδυναμία στην Βουλή, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν εφαρμόζονται οι διερευνητικές εντολές των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 37 (στις οποίες παραπέμπει γενικώς η διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 38) αλλά περνάμε κατ’ ευθείαν στο στάδιο των διαβουλεύσεων όλων των αρχηγών με την Πρόεδρο και κατ’ επέκτασιν σε εκλογές, διότι αφενός δεν υπάρχει άλλο κόμμα που να μπορεί να σχηματίσει κοινοβουλευτικά βιώσιμη κυβέρνηση και αφ’ετέρου θα ήταν αστείο ο παραιτηθείς πρωθυπουργός να μετανοήσει ξαφνικά, αμέσως μετά την παραίτησή του…