• 11 Μαΐου, 2021

Η απάντηση Χατζηδάκη στο δημοσίευμα για ανεξέλεγκτες απολύσεις – “Το νομοσχέδιο δεν έχει κλείσει”

 Η απάντηση Χατζηδάκη στο δημοσίευμα για ανεξέλεγκτες απολύσεις – “Το νομοσχέδιο δεν έχει κλείσει”

Ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στον Real FM ερωτηθείς για το δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ, αναφέρθηκε αρχικά σε σειρά προβλέψεων και εξαιρέσεων από τις απολύσεις (αναφέροντας ενδεικτικά ότι οι απολύσεις θα απαγορευτούν π.χ. για λόγους καταγωγής, φύλου, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, συνδικαλιστικής δραστηριότητας).

Για τις καταχρηστικές, παράνομες και χωρίς κόστος για τους εργοδότες απολύσεις που προβλέπονται σύμφωνα με το δημοσίευμα στο εργασιακό νομοσχέδιο δήλωσε ότι “σε όλα τα υπόλοιπα, σε περιπτώσεις που υπάρχει ένταση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, τα μελετούμε και θα κάνουμε αυτό που γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες… Το εργασιακό νομοσχέδιο δεν έχει κλείσει”.

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ το νομοσχέδιο προβλέπει επιπλέον αποζημίωση, αντί της ισχύουσας σήμερα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα στην περίπτωση που η απόλυσή τους κριθεί καταχρηστική και άκυρη από τα δικαστήρια. Και επίσης ότι, αντί καταβολής μισθών υπερημερίας, θα δίνονται ορισμένοι επιπλέον μισθοί -μόνο αν αυτό το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

  • “Σήμερα πάλι διάβαζα στην ΑΥΓΗ για τις απολύσεις, ότι θα απελευθερώσουμε τις απολύσεις, ότι θα γίνει χαμός. Η πραγματικότητα είναι ότι θα υπάρχει ειδική διάταξη στο νομοσχέδιο, όπου θα αναφέρονται σειρά λόγων για τους οποίους θα απαγορεύεται πλήρως να γίνει απόλυση” σημείωσε.

Πρόσθεσε δε ότι “σε περιπτώσεις που υπάρχει ένταση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου τα μελετούμε και θα κάνουμε αυτό που γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες”… Τέλος σημείωσε πως θα είναι άκυρη η απόλυση αν ο εργαζόμενος αρνηθεί την μετατροπή της οκτάωρης εργασίας σε δεκάωρη.

  • “Δεν έχει όρια η αντεργατική λαίλαπα που φέρνει το αντιδραστικό ‘εργασιακό’ νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη” σημείωσε σε δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου.

“Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν λαμβάνει μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων και την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας, αλλά ανοίγει τον δρόμο σε μαζικές και καταχρηστικές απολύσεις. Πέραν της επίθεσης στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, αποστερεί από τους εργαζομένους και το τελευταίο στήριγμα τους, τη δικαστική προστασία απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία” υπογράμμισε και πρόσθεσε:

  • “Ούτε οι πιο σκληρές μνημονιακές κυβερνήσεις δεν τόλμησαν να επιβάλουν αυτά τα μέτρα! Η κυβέρνηση έχει κηρύξει πόλεμο στους εργαζομένους και στα θεμελιώδη δημοκρατικά και κοινωνικά τους δικαιώματα. Τον αγώνα για την αντιμετώπιση της επερχόμενης εργασιακής ζούγκλας θα τον δώσουμε αποφασιστικά μαζί με τους εργαζόμενους στη Βουλή και στην κοινωνία!».

«Ζωή – λάστιχο και δουλειά χωρίς δικαιώματα φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά» υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος στο Kavala News 102,8. “Καλούμε την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να καταθέσει αυτό το νομοσχέδιο, στο οποίο θα σταθεί απέναντι η πλειοψηφία της κοινωνίας”.