• 1 Δεκεμβρίου, 2021

Κικίλιας: Ανησυχητική καθυστέρηση στην διάθεση εμβολίων – Τα στοιχεία Τσιόδρα και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων

 Κικίλιας: Ανησυχητική καθυστέρηση στην διάθεση εμβολίων  – Τα στοιχεία Τσιόδρα και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων

Για «ανησυχητική καθυστέρηση» στην παράδοση των εμβολίων μίλησε στην σημερινή ενημέρωσή του, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Είναι αλήθεια πως η διαδικασία παραγωγής εμβολίων έτρεξε με πρωτοφανείς ρυθμούς. Μέσα σε λίγους μήνες με τη σύμπραξη όλων των δυνάμεων δημιουργήθηκαν εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά» τόνισε ο Β. Κικίλιας,ο οποίος επεσήμανε αμέσως μετά: 

  • «Από την άλλη πλευρά όμως, η διάθεση των εμβολίων παρουσιάζει ανησυχητικές καθυστερήσεις αναφορικά με τις παραδόσεις στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ακόμη ο υπουργός πρόσθεσε: «Η Ευρώπη των 27 κρατών, των 450 εκατομμυρίων πολιτών και με 22 τρισ. ΑΕΠ στα θέματα δημόσιας Υγείας οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, να απλώσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους πολίτες, απέναντι σε επιχειρηματικούς ή διακρατικούς ανταγωνισμούς».

Παράλληλα, έδωσε στην δημοσιότητα μια σειρά από στοιχεία τα οποία πήρε από τον Σωτήρη Τσιόδρα και αφορούν την πορεία της πανδημίας στην χώρα.

Πώς αποκαλύφθηκε η παράλληλη επιτροπή για πολιτικές αποφάσεις… τύπου απαγόρευσης συγκεντρώσεων – Η σύνθεση και το ΦΕΚ

Σύμφωνα με όσα είπε ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων ανήλθε στα 595, ενώ η μέση ηλικία των μολύνσεων προσδιορίστηκε στα 48 έτη.

Ο υπουργός μίλησε για αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 75 και άνω, σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Παρουσιάζοντας έπειτα τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε πως τα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα είναι 5.324 – τα περισσότερα εξ αυτών εντοπίζονται στην Αττική, ενώ 951 αφορούν στην Κεντρική Μακεδονία.

Ως προς τις περιοχές που προβληματίζουν τους ειδικούς περισσότερο υποστήριξε πως είναι : ΣαντορίνηΜύκονοςΒοιωτίαΡοδόπηΔυτική Αττική και Λακωνία, ενώ «έκρουσε» καμπανάκι και για ΜαγνησίαΕύβοιαΑχαΐα αλλά και για την Αττική, συνολικά, λόγω του αυξημένου ιικού φορτίου .

«Σχετικώς υψηλή» παραμένει η «κάλυψη των ΜΕΘ», όπως ανέφερε, παρά τη μικρή μείωση του αριθμού των ασθενών σε απλές κλίνες αλλά και σε κλίνες ΜΕΘ.

koronoios stoixeia 271