Η αλήθεια για τη ρήτρα αναπροσαρμογής – Πότε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά

 Η αλήθεια για τη ρήτρα αναπροσαρμογής – Πότε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά

Ποια είναι τελικά η αλήθεια για τη ρήτρα αναπροσαρμογής που προκαλεί «ηλεκτροσόκ» σε εκατομμύρια νοικοκυριά και πότε εφαρμόστηκε;

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απαντώντας στη νομοθετική πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα για μη πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής χωρίς διακοπή ρεύματος, ισχυρίζεται ότι η ρήτρα «εφαρμόζεται από το 2013 και δεν κατήργησε επί της δικής του διακυβέρνησης». Σημειώνει επίσης ότι «προβλέπεται από το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο και έχει ενσωματωθεί στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, όπως συμβαίνει στα κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».

Ωστόσο, όπως φαίνεται ποιο κάτω η ρήτρα εφαρμόστηκε από τη ΔΕΗ στις 5 Αυγούστου του 2021.

Λογαριασμός ΔΕΗ

Το υπουργείο Περιβάλλοντος εγκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα για «ρεσιτάλ ψευδολογίας» και «ρεσιτάλ ξεδιάντροπου λαϊκισμού», ενώ πανηγυρίζει για τη δήθεν στήριξης της κυβέρνησης στα νοικοκυριά.

Απάντηση έδωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, τονίζοντας ότι «είναι προκλητικό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί ακόμα και σήμερα να δικαιολογήσει την απροθυμία της να παρέμβει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για να σταματήσει την αισχροκέρδεια».

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπογραμμίζει ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει την υπογραφή Μητσοτάκη και εφαρμόστηκε από τη ΔΕΗ τον Αύγουστο του 2021.

«Καλό θα ήταν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), αντί να γράφει γρήγορες απαντήσεις στον Αλέξη Τσίπρα, να ασχοληθεί και λίγο με το ράλι ακρίβειας στην ενέργεια που έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Το κόστος Μητσοτάκη αποτυπώνεται στους λογαριασμούς ρεύματος εδώ και πολλούς μήνες, στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στα βενζινάδικα, παντού» σημειώνει ειδικότερα και προσθέτει:

«Εφόσον στην ανακοίνωσή του αναφέρεται σε ψέματα και λαϊκισμό, ρωτάμε: είναι για το ΥΠΕΝ ψέμα και λαϊκισμός η προσφυγή της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής; Είναι ψέμα και λαϊκισμός η συλλογική αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ (Ένωση Καταναλωτών – Ποιότητα Ζωής) κατά των παρόχων που εκδικάζεται στις 15 Μαΐου;

Η αδυναμία των καταναλωτών να πληρώσουν τους χωρίς προηγούμενο φουσκωμένους λογαριασμούς δεν είναι λαϊκισμός. Λαϊκισμός είναι το «δεν είμαστε στην εποχή του τζάμπα ούτε του δωρεάν» όπως προκλητικά δήλωσε σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου.

Όσον αφορά τη ρήτρα αναπροσαρμογής, το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να κρύψει ότι αυτή εφαρμόστηκε από τη ΔΕΗ τον Αύγουστο του 2021, ενώ την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ 2015-19 το ρεύμα δεν αυξήθηκε ούτε κατά ένα ευρώ αλλά μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 12%».

  • «Είναι προκλητικό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί ακόμα και σήμερα να δικαιολογήσει την απροθυμία της να παρέμβει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για να σταματήσει την αισχροκέρδεια. Είναι καθήκον της να προχωρήσει εδώ και τώρα σε μέτρα μείωσης των τιμών και στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων που έχει οδηγήσει σε απόγνωση. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να πληρώνει άλλο το λογαριασμό Μητσοτάκη» καταλήγει ο Σωκράτης Φάμελλος.

Παναγιώτης Δρίβας