• 5 Αυγούστου, 2021

Η ALCO… επαναφέρει τον ανασχηματισμό – Πονοκέφαλος Μητσοτάκη οι μετακινήσεις κορυφαίων υπουργών

 Η ALCO… επαναφέρει τον ανασχηματισμό – Πονοκέφαλος Μητσοτάκη οι μετακινήσεις κορυφαίων υπουργών

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες στην κυβέρνηση έστειλε νέα δημοσκόπηση αποτυπώνοντας ότι η υψηλή δημοφιλία του πρωθυπουργού δεν “σκεπάζει” επιμέρους αστοχίες. Σε δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Alco για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΟΡΕΝ, η εμβληματική κυβερνητική απόφαση να θεσπιστεί υποχρεωτικός εμβολιασμός κάποιων επαγγελματικών κατηγοριών φαίνεται ότι δίχασε την ελληνική κοινωνία αντί να γεφυρώσει χάσματα στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός κοινωνικού μετώπου ώστε ο εμβολιασμός να γίνει υπόθεση των πολιτών.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Ποσοστό 54% κρίνει απαραίτητο τον υποχρεωτικό εμβολιασμό  σε αντίθεση με το 39% των ερωτηθέντων που αξιολογεί ότι είναι μια απόφαση που διχάζει. Μάλιστα όσοι αντιτίθενται είναι ιδιαίτερα πολυπληθείς μεταξύ των νέων και κυρίως στις ηλικίες έως 44 ετών. Δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας η κυβέρνηση της ΝΔ επιτυγχάνει ένα σημαντικό κεκτημένο κοινωνικής αποδοχής καθώς το 41% δηλώνει ικανοποιημένο από την κυβέρνηση έναντι 22% θετικών γνωμών για τον ΣΥΡΙΖΑ.

  • Μολονότι όμως η αξιωματική αντιπολίτευση υπολείπεται του εκλογικού της ποσοστού, πεδία όπου η ΝΔ έχει ψηλά τον πήχη αναδεικνύονται σε αχίλλειο πτέρνα όπως η Υγεία, η Παιδεία, η εγκληματικότητα και τα εργασιακά. Το νέο σχολείο, οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων και η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης αν και προβλήθηκαν ως η βιτρίνα των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, δεν έτυχαν κοινωνικής αποδοχής.

Σε πολιτικό δε επίπεδο μπορεί ο ανασχηματισμός να έχει μπει όπως διαδίδεται στο συρτάρι, όμως δεν μπορεί να μην λάβει υπόψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης την υψηλή κοινωνική έγκριση των πεπραγμένων Δένδια στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και των Σταϊκούρα – Σκυλακάκη στην οικονομία. Δύο τομείς που στη δημοσκόπηση της Alco είναι οι πρωταθλητές θετικών γνωμών για το κυβερνητικό έργο. 

  • Ο Νίκος Δένδιας σε περίπτωση εξόδου από την Βασιλίσσης Σοφίας, θα πρέπει να οδεύσει σε ένα χαρτοφυλάκιο υψηλού πολιτικού βεληνεκούς. Αλλαγή υπουργείου για τον Χρήστο Σταϊκούρα κατά πολλούς πολιτικούς παρατηρητές θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο υπό το πρίσμα μιας δομικής ανασύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου, κάτι που παραδοσιακά σηματοδοτείται με αλλαγή του υπουργού οικονομικών.

H περίπτωση του χαρτοφυλακίου της Προστασίας του Πολίτη όπως αρκετές φορές έχουμε παρατηρήσει , είναι ένας “πολιτικά αντιελκυστικος”  τομέας που ενδεχομένως όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις να απαιτείται μια φρέσκια προσέγγιση. Αντίστοιχο φρεσκαρισμα προεξοφλείται στην ομάδα του Μαξίμου, με τους Γεραπετριτη και Σκέρτσο να ακούγεται οτι κινούνται προς υπουργεία.