Η επίκαιρη επιστολή της μητέρας του Ζακ στον Αλέξη Τσίπρα

 Η επίκαιρη επιστολή της μητέρας του Ζακ στον Αλέξη Τσίπρα

Ακριβώς δύο χρόνια και ένα μήνα από τον τραγικό θάνατο του Ζακ στην οδό Γλάδστωνος, ξεκινά σήμερα η δίκη των κατηγορουμένων στην υπόθεση αυτή.

Ένα μήνα μετά το αποτρόπαιο περιστατικό, η Έλενη Κωστοπούλου, μητέρα του Ζακ, έβρισκε το κουράγιο και έγραφε μια επιστολή, με αποδέκτη τον τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα (την επιστολή έφερε στη δημοσιότητα η «Εφημερίδα των Συντακτών» και η Ντίνα Δασκαλοπούλου).

Κι έγραφε λόγια που είναι εντελώς επίκαιρα λόγω και της δίκης της Χρυσής Αυγής.

«Η υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής με τέτοιο τρόπο, μέσω της αυτοδικίας, παραπέμπει σε φασιστικά καθεστώτα και νοοτροπίες που στην Ελλάδα έχουμε μάθει να αντιμαχόμαστε. Ας μην επιτρέψουμε σε ρατσιστικά, φοβικά και βάρβαρα ένστικτα να κυριαρχούν. Ας μην αφήσουμε την κοινωνία μας να γίνει μια ζούγκλα, αλλά ένα πλαίσιο στο οποίο θα μεγαλώσουν άφοβα τα παιδιά και τα εγγόνια όλων μας. Ας προσπαθήσουμε να φτιάξουμε έναν κόσμο σαν αυτόν για τον οποίο μαχόταν ο Ζαχαρίας: χωρίς βία, με σεβασμό στον άνθρωπο», σημείωνε χαρακτηριστικά.

Έκλεινε δε, την επιστολή της προς τον τότε πρωθυπουργό, «με δυο φράσεις του ίδιου του Ζαχαρία, σαν τραγική ειρωνεία, όπως τις είχε γράψει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης το 2015: ‘Συνεχίζω να διαβάζω ότι σχεδόν σε κάθε ρατσιστική επίθεση που έγινε μπροστά σε κόσμο, δεν αντέδρασε κανείς και καμία. Θεωρώ ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό, το ότι κλαιγόμαστε αντί να αντιδράμε, το ότι κοιτάμε τη δουλειά μας όταν άλλοι άνθρωποι μας χρειάζονται. Και μην αντιδρώντας στην πράξη, τους αφήνουμε χώρο’». Ακριβώς έτσι έσβησε ο Ζακ στο κέντρο της Αθήνας, αφού εκτός από τους εμπλεκόμενους, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, καταστηματάρχες και αστυνομικούς, υπήρχαν και όλοι εκείνοι -και ήταν πολλοί- που μαζεύτηκαν και κοιτούσαν…

Αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας, στην απαντητική επιστολή του, έγραφε κάτι που είναι το ζητούμενο από εδώ και πέρα, όταν σβήσουν τα φώτα από τη δίκη της Χρυσής Αυγής, όταν βγει η απόφαση για το θάνατο του Ζακ.

«Η αντιμετώπιση τού κοινωνικού κανιβαλισμού και των φαινομένων βίας και μίσους χρειάζεται συντεταγμένη παρέμβαση από την Πολιτεία με στόχο τη συνολική πρόληψη του εγκλήματος, αλλά κυρίως τη διαπαιδαγώγηση της κοινωνίας. Για να διαμορφωθούν νέες συνειδήσεις και να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας», υπογράμμιζε ο τ. πρωθυπουργός.

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα