• 1 Δεκεμβρίου, 2021

Η Άγκυρα ζυγίζει τον αντίπαλο και ετοιμάζει τα μεγάλα μέτωπα: Προσφυγικό και γεωτρήσεις

 Η Άγκυρα ζυγίζει τον αντίπαλο και ετοιμάζει τα μεγάλα μέτωπα: Προσφυγικό και γεωτρήσεις

Το τι πραγματικά συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, ποιες οι πραγματικές προθέσεις του γείτονα, είναι το ερώτημα που ταλανίζει, που έρχεται και επανέρχεται. Κάποια στοιχεία των τελευταίων ημερών, ωστόσο, εμβάλλουν σε πρόσθετες ανησυχίες.

Το τι, πραγματικά, έγινε στο Έβρο παραμένει ζητούμενο και η συνέντευξη, σήμερα, του διεθνολόγου Κωνσταντίνου Φίλη στο libre.gr. έχει να συνεισφέρει πολλά.

Υπάρχουν και άλλα όμως, όπως η, σε υψηλούς τόνους, δήλωση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους, όπως παρατηρούσε νωρίτερα ο ανταποκριτής του Σκάι στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης. Μια δήλωση που, όπως υπογράμμιζε, μάλλον προδίδει νευρικότητα…

Ταυτόχρονα δε, η Άγκυρα άνοιγε και δύο ακόμη μέτωπα,  όπως άλλωστε συνηθίζει, προσφυγικό και γεωτρήσεις, δια του υπουργού Εξωτερικών τη φορά αυτή. Η Άγκυρα, η οποία μπορεί να επαίρεται ότι είναι στην πλευρά των νικητών στην παρούσα φάση του εμφύλιου πολέμου στη Λιβύη, προετοιμάζεται για το επόμενο βήμα, την ενεργοποίηση του τουρκο-λιβυκού συμφώνου και την πραγματοποίηση (;) σεισμικών ερευνών νοτίως της Κρήτης.

Προετοιμάζεται, ζυγίζει τον αντίπαλο, περιμένει την κατάλληλη, για εκείνην, στιγμή. Το αν θα το κάνει κιόλας, είναι ένα άλλο ζήτημα.

Την ίδια στιγμή, είναι κλειστοί, ανύπαρκτοι, οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα, με αποτέλεσμα να βρίσκουν χώρο οι παρανοήσεις, λέει στο libre.gr. ο Κ. Φίλης. Ανύπαρκτοι, σημειωτέον, όχι μόνο σε θέματα υψηλής πολιτικής, αλλά και σε άλλα, όπως για παράδειγμα το προσφυγο-μεταναστευτικό.

Η συγκυρία είναι περίεργη, ιδιόμορφη, επισημαίνουν όσοι παρακολουθούν από παλιά τα ζητήματα αυτά. Η Τουρκία από τη μια εκμεταλλεύεται ένα κενό που έχουν αφήσει στην ανατολική Μεσόγειο οι μεγάλες δυνάμεις, από την άλλη όμως είναι διπλά τραυματισμένη: από τον κοροναϊό και την οικονομική κρίση. Καμία από τις δύο κρίσεις δεν έχει σβήσει σημειωτέον…

Το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η Άγκυρα είναι απορίας άξιον, όπως και το πώς θα αντιδράσουν ελληνική κυβέρνηση και πολιτικό σύστημα.

Νίκος Παπαδημητρίου