• 25 Φεβρουαρίου, 2021

Hurriyet: Ο Ακάρ προανήγγειλε ελληνοτουρκική συνάντηση αξιωματούχων στην ‘Αγκυρα

 Hurriyet: Ο Ακάρ προανήγγειλε ελληνοτουρκική συνάντηση αξιωματούχων στην ‘Αγκυρα

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας προανήγγειλε συνάντηση αξιωματούχων Ελλάδας και Τουρκίας.

«Περιμένουμε να έχουμε μια συνάντηση με τους Έλληνες γείτονες στην Άγκυρα τις επόμενες ημέρες. Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας μ’ αυτές και άλλες παρεμφερείς συναντήσεις. Η δουλειά μας συνεχίζεται σ’ αυτή την κατεύθυνση» τόνισε χαρακτηριστικά, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.

Η τοποθέτηση του Τούρκου Υπουργού εκφράστηκε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα κοινά σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας Βουλγαρίας. Τον Ακάρ συνόδευαν τα στελέχη της τουρκικής διοίκησης Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία πραγματοποίησαν επιθεώρηση στην περιοχή.

Στο ενδεχόμενο επαφών με την τουρκική κυβέρνηση αναφέρθηκε την Πέμπτη και ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας.

«Η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο. Ελπίζουμε ότι οι επαφές θα έχουν μια κατάληξη» δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Ερωτηθείς δε σε ποιο επίπεδο βρίσκεται ο διάλογος Αθήνας-Άγκυρας, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ήταν σαφής: «Ακόμη δεν έχουμε, δυστυχώς, φθάσει σ’ ένα σημείο για να πούμε ότι έχουμε συμφωνήσει την έναρξη διαλόγου. Του διαλόγου που διακόπηκε το 2016».

Διευκρίνισε πάντως, πως «εμείς έχουμε πει ότι επιθυμούμε τον διάλογο, αλλά όχι τον διάλογο επί παντός επιστητού». «Η διαφορά είναι η υφαλοκρηπίδα και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή η ΑΟΖ» συνέχισε, χαρακτηριστικά.

Έθεσε ωστόσο, ως προϋπόθεση για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, την αποφυγή κάθε προκλητικότητας και παραβατικότητας εκ μέρους της Άγκυρας.

Η κατάσταση με το Oruc Reis φαίνεται ότι εκτονώθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, χάρη στη διεθνή και, κυρίως, γερμανική παρέμβαση, με τον τουρκικό στόλο να αποσύρει τα πολεμικά πλοία από το Αιγαίο.