• 20 Ιανουαρίου, 2021

H Τουρκία θέλει να αγοράσει δεύτερη παρτίδα πυραύλων S-400

 H Τουρκία θέλει να αγοράσει δεύτερη παρτίδα πυραύλων S-400

Ως πολύ πιθανό ενδεχόμενο η Τουρκία να υπογράψει ένα νέο συμβόλαιο για την προμήθεια και μιας δεύτερης παρτίδας των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 μέσα στο 2021, άφησε την Κυριακή ο Σεργκέι Τσεμέζοφ, επικεφαλής του ρωσικού κρατικού ομίλου Rostec, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Η Τουρκία αγόρασε πέρυσι από τη Ρωσία έναν αριθμό αυτών των πυραυλικών συστημάτων, με αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον να αναστείλει τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα του αμερικανικού «αόρατου» μαχητικού αεριωθουμένου F-35.

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως η Τουρκία διακινδυνεύει να της επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις, αν αναπτύξει τους ρωσικής κατασκευής S-400.

Παρόλα αυτά ο Τούρκος Πρόeδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε υποστηρίξει ότι «λληλα με την ανάπτυξη των S-400. «Το θέμα των S-400 έληξε. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπαναχωρήσουμε σ’ αυτή τη συμφωνία».

Μένει να φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα αν οι δηλώσεις του επικεφαλής του ρωσικού ομίλου ευσταθούν, κάτι το οποίο διεθνείς αναλυτές θεωρούν δεδομένο ότι θα κλονίσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές χώρες στη Βορειοατλαντική Συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ