• 5 Δεκεμβρίου, 2020

H κυβέρνηση κατηγορεί την Cisco για την κατάρρευση της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης

 H κυβέρνηση κατηγορεί την Cisco για την κατάρρευση της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης

Σε πρόβλημα της παρόχου εταιρείας επιρρίπτει η κυβέρνηση την ευθύνη για το φιάσκο με την τηλεκπαίδευση, διαβεβαιώνοντας ότι γίνονται προσπάθειες για να επαναλειτουργήσει σήμερα το σύστημα και καλύπτοντας πλήρως την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς ειδικότερα στο πλαίσιο του briefing εάν το ζήτημα με την τηλεκπαίδευση οφείλεται σε προβλήματα στον server της ιδιωτικής εταιρείας παρόχου ή σχετίζονται και με την εγχώρια ψηφιακή υποδομή, δεδομένου ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε καλέσει τους πολίτες να μην μπαίνουν πχ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να αποφεύγουν τη χρήση Internet από τις 9 πμ έως τις 5 μμ για να αντέξει το δίκτυο, παρέπεμψε στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και στην ενημέρωση και από το Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

“Δεν υπήρχε κανένα θέμα ψηφιακών υποδομών στη χώρα μας, κανένα θέμα με το σύστημα του Υπουργείου Παιδείας, αλλά οφείλεται αποκλειστικά σε ζήτημα που αντιμετωπίζει η εταιρεία Cisco στην Ευρώπη” δήλωσε ο κ. Πέτσας. Πρόσθεσε ότι γίνονται ενέργειες για να αποκατασταθεί η λειτουργία και να προχωρήσει κανονικά η τηλεκπαίδευση, σχολιάζοντας “για όσους έσπευσαν να τουιτάρουν, χωρίς να έχουν πρώτα ενημερωθεί, το μόνο που καταφέρνουν είναι να αυτογελοιοποιούνται”.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Cisco ήταν επιλογή της κυβέρνησης και η σύμβαση της “δωρεάς” ακόμα αναζητειται, αφού δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα (εκτός και αν δεν υπάρχει).

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης είχε διευκρινίσει αναφορικά με τις δυσλειτουργίες του συστήματος Webex, ότι:

“Ο πάροχος της πλατφόρμας Webex έχει παράσχει διαβεβαιώσεις ότι εργάζεται για την αποκατάσταση του προβλήματος και έχει δρομολογηθεί η πλήρης επαναλειτουργία του συστήματος.

Προφανώς δεν θα ληφθούν υπόψη απουσίες στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο λειτουργεί κανονικά, όπως και όλες οι πλατφόρμες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.”

Στο ερώτημα εάν μπορεί η κυβέρνηση να διαβεβαιώσει ότι το σύστημα τηλεκπαίδευσης αύριο θα λειτουργήσει κανονικά, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι γίνονται ενέργειες προκειμένου να λειτουργήσει από σήμερα.

Πηγή: news247.gr