• 24 Ιανουαρίου, 2022

“Γύρισε” το παιχνίδι ο Ερντογάν με τη λίρα… έστω προσωρινά

 “Γύρισε” το παιχνίδι ο Ερντογάν με τη λίρα… έστω προσωρινά

‘Aνοδο σημείωσε η τουρκική λίρα, ανακάμπτοντας μάλιστα από το ιστορικό χαμηλό που βρέθηκε την ίδια μέρα. Υπεύθυνος γι’ αυτό δεν είναι άλλος από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση του νομίσματος που καταποντίστηκε από τις επαναλαμβανόμενες μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας και την έκρηξη του πληθωρισμού.

Η λίρα κάποια στιγμή χθες έπεφτε έως και 11% κοντά στις 18,36 λίρες ανά δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδό που βρέθηκε ποτέ, μετά τα σχόλια του προέδρου το Σαββατοκύριακο που έδειξαν ότι θέλει να δει τα επιτόκια να πέφτουν ακόμη χαμηλότερα.

Ωστόσο, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και τις δηλώσεις του Ερντογάν ότι οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να μετατρέπουν τις λίρες τους σε ξένο συνάλλαγμα και πως οι καταθέσεις τους θα είναι εγγυημένες, έγινε ένα ράλι κοντά στο 47% από το ημερήσιο χαμηλό και να βρεθεί στις 12,28 λίρες ανά δολάριο.

Το νόμισμα έκλεισε τη μέρα περίπου 24% πιο ισχυρό από το επίπεδο κλεισίματος της Παρασκευής, το μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος από το 1983, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

«Η σημερινή κίνηση βασίζεται αποκλειστικά στην ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα προστατεύσει (τους πολίτες) απέναντι στις διακυμάνσεις» της ισοτιμίας, σχολίασε ο Τζον Ντόιλ, ο αντιπρόεδρος του τμήματος συναλλαγών και επενδύσεων στην εταιρεία Tempus Inc. «Το σημαντικότερο είναι ότι η κυβέρνηση λέει ότι θα αποζημιώσει για τις απώλειες στις καταθέσεις σε λίρες εάν η πτώση της λίρας ξεπεράσει τα τραπεζικά επιτόκια. Η κυβέρνηση δεν μας είπε πώς ακριβώς θα εφαρμόσει αυτό το σχέδιο», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, η τουρκική λίρα σημείωνε αρνητική κίνηση, περιορίζοντας ένα μέρος από την άνοδο της Δευτέρας – το νόμισμα έχανε 1,2%, φτάνοντας στις 13,49 λίρες ανά δολάριο.