• 5 Αυγούστου, 2021

Guardian: Ισραηλινό λογισμικό χάκαρε 50.000 λογαριασμούς δημοσιογράφων, πολιτικών, δικηγόρων και ακτιβιστών

 Guardian: Ισραηλινό λογισμικό χάκαρε 50.000 λογαριασμούς δημοσιογράφων, πολιτικών, δικηγόρων και ακτιβιστών

Ένα μεγάλο σκάνδαλο αποκαλύπτουν 16 ξένα μέσα ενημέρωσης. Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Guardian που συμμετείχε στην έρευνα, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, δικηγόροι και πολιτικοί έπεσαν θύματα χάκερς από κυβερνήσεις. 

Μάλιστα, το λογισμικό που έχει χρησιμοποιηθεί για να τους παρακολουθεί, άνηκε σε μια Ισραηλινή εταιρία, σύμφωνα με την έρευνα. 

Η εταιρία πάντως, ισχυρίζεται ότι το λογισμικό Pegasus, χρησιμοποιείται μόνο για να παρακολουθεί τις κινήσεις εγκληματιών και τρομοκρατών  και απορρίπτει τις κατηγορίες.

Το Pegasus είναι ένα κακόβουλο λογισμικό που «χτυπά» τις συσκευές των iphone και android. Μπορεί να αποσπάσει μηνύματα, φωτογραφίες, email, να ηχογραφήσει τηλεφωνικές συνομιλίες ακόμη και να ενεργοποιήσει στα κρυφά τα μικρόφωνα των συσκευών.

Περισσότεροι από 50.000 αριθμοί έχουν υποστεί διαρροές, ενώ κάποιοι έχουν ταυτοποιήθει και ως πελάτες της εταιρίας NSO από το 2016. Ανάμεσα τους είναι δημοσιογράφοι σε μεγάλα πρακτορεία όπως Financial Times, CNN, the New York Times, France 24, the Economist, Associated Press και Reuters. 

Επιπλέον, εντοπίστηκε και ο αριθμός του Μεξικανού δημοσιογράφου, Cecilio Pineda Birto, ο οποίος είχε δολοφονηθεί. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με την έρευνα, οι δολοφόνοι του να τον εντόπισαν μέσα από το κακόβουλο λογισμικό στο κινητό του. Εικάζεται ότι ενδεχομένως για αυτό και να μη βρέθηκε ποτέ το κινητό του τηλέφωνο. 

Το σχόλιο του Έντουαρντ Σνόουντεν

Θέση για το θέμα αυτό πήρε και ο Έντουαρντ Σνόουντεν που προτρέπει τους ακόλουθούς του στο twitter να σταματήσουν ό,τι κάνουν και να διαβάσουν το δημοσίευμα του Guardian.

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.