• 21 Ιουνίου, 2021

ΓΣΕΕ: Το νέο εργασιακό θα απορρυθμίσει περαιτέρω την αγορά εργασίας

 ΓΣΕΕ: Το νέο εργασιακό θα απορρυθμίσει περαιτέρω την αγορά εργασίας

Τις σοβαρές ενστάσεις της για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη κατέθεσε συγκεκριμένα σήμερα η ΓΣΕΕ η οποία εκτιμά ότι προωθείται για ψήφιση σειρά αντεργατικών μέτρων που θίγουν θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα του Εργατικού Δικαίου της χώρας και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα πλήττεται από τη συνεχιζόμενη πανδημία , με όλες τις ήδη επελθούσες και αναμενόμενες στο μέλλον συνέπειες στην οικονομία , την εργασία και την κοινωνία.

Πρόκειται για ρυθμίσεις με τις οποίες παραχωρούνται εργαλεία στους εργοδότες, προκειμένου αυτοί να επιβάλλουν όρους εργασίας και αμοιβής με βάση την ατομική σύμβαση εργασίας, εκτιμά η ΓΣΕΕ, η οποία τονίζει ότι “αναμένεται να κατακρημνίσει και τα τελευταία οχυρά του εργατικού δικαίου της χώρας, όσα απέμειναν όρθια μετά τη δεκάχρονη εφαρμογή των μνημονίων και την πανδημία που συνεχίζεται εδώ και ενάμιση χρόνο”.

ΓΣΕΕ αντιτίθενται στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας να μετατρέψει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή, αντί να το αναβαθμίσει, να το εμπλουτίσει και να το θωρακίσει, όπως λέει χαρακτηριστικά.

Στο θέμα της τηλεργασίας, η ΓΣΕΕ καταθέτει συγκεκριμένη και πρόταση για τη συμφωνία μετάβασης σε τηλεργασία και το δικαίωμα ανάκλησης, αφού παρουσιάζει αναλυτικά τι ορίζεται στο θεσμικό πλαίσιο από την ΕΓΣΣΕ 2006-2007.

Παρουσιάζει το προτεινόμενο νέο θεσμικό πλαίσιο για το δικαίωμα στην αποσύνδεση, αλλά και στο ζήτημα του εξοπλισμού και της υποχρέωσης κάλυψης του κόστους της τηλεργασίας, της προστασίας δεδομένων και ιδιωτικής ζωής, υγείας και ασφάλειας καθώς και τα συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων.