Γροιλανδία: Ανακαλύφθηκε τεράστιος κρατήρας από πτώση μετεωρίτη- Θα μπορούσε να “καταπιεί” την Ουάσιγκτον

 Γροιλανδία: Ανακαλύφθηκε τεράστιος κρατήρας από πτώση μετεωρίτη- Θα μπορούσε να “καταπιεί” την Ουάσιγκτον

Αυτή η εικόνα τραβήχτηκε ενώ οι ερευνητές ανέλαβαν επιτόπια εργασία στην άκρη του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας το 2019.

Η ηλικία ενός κρατήρα μετεωρίτη πλάτους 31 χιλιομέτρων (19 μιλίων) που ανακαλύφθηκε κάτω από ένα χιλιόμετρο πάγου της Γροιλανδίας είχε προβληματίσει τους επιστήμονες εδώ και καιρό.

Ο κρατήρας Hiawatha διατηρήθηκε εξαιρετικά καλά, παρά το γεγονός ότι ο πάγος του παγετώνα ήταν απίστευτα αποτελεσματικός στη διάβρωση. Η κατάστασή του πυροδότησε τη συζήτηση ότι ο μετεωρίτης μπορεί να είχε χτυπήσει μόλις πριν από 13.000 χρόνια.
Ωστόσο, ο κρατήρας, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, έχει πλέον οριστικά χρονολογηθεί — και είναι πολύ, πολύ παλαιότερος. Στην πραγματικότητα, ο μετεωρίτης χτύπησε στη Γη μόλις λίγα εκατομμύρια χρόνια μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, περίπου πριν από 58 εκατομμύρια χρόνια.

“Η χρονολόγηση του κρατήρα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, επομένως είναι πολύ ικανοποιητικό το γεγονός ότι δύο εργαστήρια στη Δανία και τη Σουηδία, χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους χρονολόγησης κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα. Ως εκ τούτου, είμαι πεπεισμένος ότι προσδιορίσαμε την πραγματική κατάσταση του κρατήρα, η ηλικία του οποίου είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πολλοί άνθρωποι πίστευαν κάποτε», δήλωσε ο Michael Storey, επικεφαλής γεωλογίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Δανίας, σε δελτίο τύπου.
Όταν ο αστεροειδής χτύπησε, η Αρκτική καλύφθηκε από γαλήνιο τροπικό δάσος με θερμοκρασίες περίπου 68 βαθμών Φαρενάιτ (20 βαθμούς Κελσίου). Οι ντόπιοι κάτοικοι ζούσαν με κροκόδειλους, χελώνες και πρωτόγονα ζώα που μοιάζουν με ιπποπόταμους, είπε ο Στόρι, ο οποίος ήταν συγγραφέας μιας νέας εργασίας για τον κρατήρα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances.
Ο κρατήρας πρόσκρουσης Hiawatha θα μπορούσε να καταπιεί την Ουάσιγκτον DC και είναι μεγαλύτερος από περίπου το 90% των περίπου 200 γνωστών κρατήρων πρόσκρουσης στη Γη.

Πηγή: CNN

Σχετικά Άρθρα