• 1 Μαρτίου, 2021

Γλέντι …συνωστισμού στην Αλίαρτο- Προειδοποιούν οι επιστήμονες

 Γλέντι …συνωστισμού στην Αλίαρτο- Προειδοποιούν οι επιστήμονες

Έντονος συνωστισμός καταγράφηκε σε γλέντι που διοργάνωσε αθλητικός σύλλογος στην Αλίαρτο χωρίς καμία απόσταση ασφαλείας. Η εκδήλωση ήταν να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2019, όμως ο φόβος μετάδοσης του κοροναϊού είχε οδηγήσει τους ανθρώπους του αθλητικού συλλόγου στην απόφαση να την αναβάλουν.

Κρίθηκε ότι τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να κάνουν το γλέντι στην πλατεία της πόλης, καθώς βάσει των εκτιμήσεων τους, «ο κίνδυνος μετάδοσης του κοροναϊού έχει ελαχιστοποιηθεί».
Τα τραπέζια ήταν πολύ κοντά, χωρίς καμία απόσταση ενώ υπάρχει πολύ κόσμος που χορεύει ο ένας δίπλα στον άλλον. Σύμφωνα με το protothema το παρών έδωσαν και ο Δήμαρχος Λιβαδειάς καθώς και δύο βουλευτές.

Θέμα απαγόρευσης των πανηγυριών, έθεσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού.

Ο επιστήμονας επανέλαβε ότι ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια, συνεπώς πολύς κόσμος μπερδεμένος αυξάνει τον κίνδυνο υπερμετάδοσης. «Τα έχουμε ξαναπεί. Ο κόσμος θέλει να διασκεδάσει αλλά ο ιός δεν ξέρει από αυτά», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον Σκάι, ενώ ανέφερε μεταξύ άλλων πως συγκεντρώσεις όπως στον Αλίαρτο και στο Γουδή μπορεί να αποτελέσουν βόμβα μετάδοσης του ιού.

Για το αν μεταδίδεται με τον αέρα ο ίδιος σχολίασε πως είναι μια επιστημονική συζήτηση που γίνεται για το πόσο μακριά πάνε τα σταγονίδια με που φέρνουν τον ιό τον αέρα και πως εξαρτάται και από τις συνθήκες πχ με τον ανεμιστήρα μπορεί να πάνε πολύ μακριά.

Παράλληλα, ο κ. Βατόπουλος συστήνει να τηρούνται οι αποστάσεις και να φοράμε μάσκα. «Μπορεί να μην είναι αρεστή αλλά αυτή είναι η κατάσταση και αυτό πρέπει να κάνουμε» ενώ αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Σερβίας που ήταν μια χώρα που δεν είχε πολλά κρούσματα και μέσα σε 2-3 μέρες έχουν τεράστιο πρόβλημα το οποίο μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή σε οποιαδήποτε χώρα. Υπογράμμισε πάντως ότι δεν είναι δεδομένο πως θα έχουμε 2ο κύμα κοροναϊού στην Ελλάδα και πως όσο καλύτερα συμπεριφερόμαστε τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα αυτή.

Ερωτηθείς τέλος, για τις θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον ιό, ανέφερε πως κάποιοι πιστεύουν στις συνωμοσίες και ότι δεν υπάρχει ο ιός. «Είναι λογικό οι άνθρωποι να μην θέλουν να πιστέψουν ένα κίνδυνο ο οποίος δεν είναι ορατός».