Γκάγκα: Οδεύουμε προς το τέλος της πανδημίας, είναι θέμα εβδομάδων – Δεν θα επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

 Γκάγκα: Οδεύουμε προς το τέλος της πανδημίας, είναι θέμα εβδομάδων – Δεν θα επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

H αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο iefimerida.gr δήλωσε: «Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι οδεύουμε προς το τέλος. Κλείσαμε δύο χρόνια νομίζω ότι κοντεύουμε να δούμε τον covid-19 να εξελίσσεται από δω και πέρα σαν τη γρίπη. Θα εξακολουθήσει βέβαια να υπάρχει ο ιός, δεν θα εξαφανιστεί, θα είναι πια μέρος της ζωής μας. Αλλά θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

«Θα τελειώνει σύντομα όλη η ιστορία, είναι θέμα εβδομάδων», λέει, για να προσθέσει αγχωμένα: «Αρκεί να έχουμε το νού μας, να ισορροπήσουμε. Είμαστε σε εποχή έντονη διασποράς, πρέπει να φοράμε μάσκα, να τηρούμε τα μέτρα, να προσέχουμε».

Η Μίνα Γκάγκα εξηγεί ότι πολύ γρήγορα, σε 2-3 εβδομάδες θα καταγράψουμε πολύ λιγότερα κρούσματα και επιστροφή στην κανονικότητα καθώς οι περισσότεροι περνούν σύντομα, με ήπια συμπτώματα, τη μετάλλαξη Όμικρον. Λίγοι είναι με βαριά συμπτωματολογία, ως εκ τούτου αναμένει γρήγορα αποκλιμάκωση, εκτός από την εβδομάδα που έρχεται, όπου μπορεί να ξεπεράσουμε τα 50.000 κρούσματα.

«Είναι θέμα εβδομάδων» επιμένει.

Για τα διαγνωστικά τεστ, αν θα συνεχίσουμε να τα κάνουμε καθώς μια πρόσφατη δήλωσή της, δημιούργησε εντυπώσεις. Η κα Γκάγκα είχε πει ότι αμερικανοί συστήνουν να μην κάνουμε καν τεστ με τόση διασπορά, αλλά είχε σπεύσει να διευκρινίσει πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτή την λογική.

«Θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε τεστ πιστεύουμε πολύ και στα self test και στα rapid test. Όπου υπάρχει συγχρωτισμός, (πχ. σχολεία κλπ) θα επιμείνουμε στα τεστ» διευκρινίζει.

Για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών είναι επίσης σαφής:

Δεν θα επιστρέψουν. «Είναι ξεκάθαρη απόφαση της κυβέρνησης, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί να μην εκτίθενται στον κίνδυνο του κορωνοϊού, πρωτίστως για τη δική τους προστασία και βέβαια για την προστασία των ασθενών. Επειδή κανείς δεν περισσεύει στο ΕΣΥ, συνεχίζουμε να καλούμε όλους τους συναδέλφους υγειονομικούς να εμβολιαστούν και να επιστρέψουν στις θέσεις τους».

Για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ η κα Γκάγκα υπολογίζει ότι είναι στο 2,5%, ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο, που όμως, «προς το παρόν, δεν έχει πολύ σοβαρή επίπτωση στη λειτουργία κρίσιμων τμημάτων και κλινικών». Τέλος για την επέκταση της υποχρεωτικότητας απαντά: «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για ν’ αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη και να πείσουμε όλους να κάνουν το εμβόλιο».

Σχετικά Άρθρα