Γκάγκα-Μαγιορκίνης στο Libre: Τι λένε για τις νοσηλείες, τη μεταδοτικότητα της Όμικρον και για plan B

 Γκάγκα-Μαγιορκίνης στο Libre: Τι λένε για τις νοσηλείες,  τη μεταδοτικότητα της Όμικρον και για plan B

Τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν ραγδαία αύξηση κρουσμάτων. Τι προβλέπουν, όμως, για την αύξηση των νοσηλειών; Ενδιαφέροντα στοιχεία δίνει στο libre o Καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

της Ρούλας Σκουρογιάννη

Η ανησυχία για την παγκόσμια επικράτηση της Όμικρον που, λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας, προκαλεί εντυπωσιακή άνοδο των νέων κρουσμάτων και –όσο και αν δε φαίνεται να επιφέρει βαρύτερη νόσηση– αναλογικά αναμένονται περισσότερες νοσηλείες ασθενών, θέτουν σε επιφυλακή τις υγειονομικές αρχές και στη χώρα μας, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου, ενώ 33 ήταν έως χτες τα επιβεβαιωμένα της παραλλαγής και 98 τα ύποπτα κρούσματα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥΥ.

Έτσι, από σήμερα, στη χώρα εφαρμόζονται νέα πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα ισχύουν έως τις 3 Ιανουαρίου 2022, σε μια προσπάθεια να ανασχεθεί η διασπορά της Covid 19. Πιο συγκεκριμένα:

-Υποχρεωτική η μάσκα και στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους

-Ειδικά για ΜΜΜ και σουπερμάρκετ, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή η μάσκα υψηλής προστασίας KN-95

-Απαγορεύονται οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους

-Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το PCR κατά την είσοδο, θα κάνουν τεστ και τη 2η και τη 4η μέρα από την είσοδο στη χώρα.

-Συστήνεται τεστ όσο περισσότερο μπορούμε πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση

Για το 15ήμερο από 3 Ιανουαρίου και μετά θα υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα, χωρίς σαφείς, προς το παρόν αναφορές, σε lockdown. Σύμφωνα με όσα συζητούνται έως τώρα, θα ενισχυθεί η τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, θα περιοριστεί το ωράριο σε εστίαση και διασκέδαση, πιθανότατα ως τις 12 τα μεσάνυχτα, θα διεξάγονται χωρίς φιλάθλους κάποια αθλήματα, ενώ εξετάζεται και η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Αναμένοντας τα μέτρα να εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες, δεν έχουμε ακούσει τίποτα για σχεδιασμό πλάνου αυξημένων νοσηλειών, κάτι που τα μαθηματικά μοντέλα των ειδικών προβλέπουν κατά κόρον τις τελευταίες ημέρες, αναφέροντας τον «κανόνα του διπλασιασμού», σύμφωνα τον οποίο ο αρχικά μικρός αριθμός κρουσμάτων καταλήγει σε κάτι τρομαχτικά νούμερα. 

Το παράδειγμα της Δανίας, με 90% εμβολιαστική κάλυψη, που κατέγραφε στις 2/12 5.5000 κρούσματα και στις 21/12 ανακοίνωνε 13.200 κρούσματα, ανέφερε πρόσφατα ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, κ. Νίκος Τζανάκης, τονίζοντας τον πολύ μικρό χρόνο διπλασιασμού και προβλέποντας πως ίσως, στη χώρα μας έως των Φώτων τα κρούσματα της Όμικρον να φτάσουν τα 3.500.

«H παραλλαγή Δέλτα χρειάστηκε 6 εβδομάδες για να εκτοπίσει την Άλφα.
Η Όμικρον φαίνεται πως χρειάζεται το μισό για να εκτοπίσει τη Δέλτα.
Ό,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα»,
ανέφερε, σε tweet του, ο επιδημιολόγος και καθηγητής Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Λύτρας.

Υπάρχει plan b για αυξημένες νοσηλείες;

Υπό το πρίσμα αυτής της ιδιαίτερα ανησυχητικής προοπτικής, του κινδύνου δηλαδή, να δούμε μία επιθετική αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών να προκαλέσουν νέα ισχυρή πίεση στο εξαντλημένο σύστημα υγείας, το libre έθεσε, κατά την ενημέρωση της Πέμπτης από το υπουργείο Υγείας, σχετική ερώτηση στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, κα Μίνα Γκάγκα, για το αν δηλαδή, εκτός από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες για να ανακοπεί η διασπορά της Όμικρον και γενικά της νόσου, Covid-19 στη χώρα, υπάρχει προετοιμασία πλάνου (αύξηση απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ) που θα εφαρμοστεί, αν τελικά ξεφύγει η κατάσταση και επιβεβαιωθούν τα μαθηματικά μοντέλα, που προβλέπουν εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων και νοσηλειών.

Ό,τι χρειαστεί θα γίνει άμεσα, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τονίζοντας τη συνεχή επιδημιολογική επιτήρηση, ενώ πολύ ενδιαφέρουσα και αισιόδοξη ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη.

«Κατ’ αρχάς, να σας απαντήσω για το αν υπάρχει plan Β», είπε η κα Γκάγκα

«Η επιδημιολογική επιτήρηση όπως ξέρετε, είναι καθημερινή, συνεχής και πάλι τη Δευτέρα που μας έρχεται (27/12), θα υπάρξει ξανά (επιδημιολογική επιτήρηση), ανάλογα με τα στοιχεία, και φυσικά ό,τι χρειαστεί θα γίνει ανάλογα με τα στοιχεία.

Αυτήν τη στιγμή, τα μοντέλα είναι ένας τρόπος να προβλέψεις. Δεν είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος ούτε μπορούν να δουν πάρα πολύ μακριά, η αλήθεια είναι.

Άρα, το σωστότερο είναι να παρακολουθούμε τα κρούσματα καθημερινά και να παίρνουμε μέτρα ανάλογα με τα κρούσματα. Και αυτό κάνουμε.

Στην επόμενη συνάντηση, τη Δευτέρα, θα έχουμε καινούργια δεδομένα, πολύ γρήγορα και ό,τι χρειαστεί, αν χρειαστούν έξτρα μέτρα θα ληφθούν».

Γκ. Μαγιορκίνης: «Τα μοντέλα δεν προβλέπουν αύξηση νοσηλειών»

Αμέσως μετά την αναπληρώτρια υπουργό, ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, επεσήμανε στο libre:

«Επιτρέψετε μου μόνο να προσθέσω ότι αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε στα χέρια μας μοντέλα που προβλέπουν αύξηση νοσηλειών. Δεν το έχουμε δει σε κανένα σύστημα, σε καμία χώρα.

Αυτό πρέπει να το τονίσουμε. Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει χώρα που πιέζεται από τον Όμικρον στα νοσοκομεία. Και εμείς είμαστε αρκετά πίσω σε σχέση με τις άλλες χώρες, όσον αφορά την αύξηση.

Χτες (Τετάρτη), τα μοντέλα του Imperial College -ενώ την προηγούμενη βδομάδα έλεγαν ότι, μάλλον, δε βλέπουμε διαφορά στη νοσηρότητα- βρήκαν σημαντική διαφορά στη νοσηρότητα (χαμηλότερη νοσηρότητα).

Αυτό δεν είναι λόγος, βέβαια, για εφησυχασμό. Και οι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί, δε θα πρέπει να νομίζουν ότι θα κολλήσουν Όμικρον και θα το περάσουν στο πόδι.

Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να κρατήσουμε μια ισορροπία. Ούτε από τη μια έχουμε μοντέλα που λένε ότι θα πιεστεί το σύστημα δημόσιας υγείας γιατί δεν το έχουμε δει σε καμία χώρα μέχρι στιγμής, αλλά και από την άλλη δε σημαίνει ότι θα τρέξουμε να κολλήσουμε Όμικρον γιατί κάποιοι αρχίζουν και συζητάνε ότι η Όμικρον είναι η λύση της ζωής μας.

Τρέχουμε να εμβολιαστούμε αυτό είναι το σημαντικό».

Σχετικά Άρθρα