• 16 Σεπτεμβρίου, 2021

Γκάγκα: Η πανδημία καλπάζει – Παπαευαγγέλου: Είμαστε ψηλά σε νεκρούς-διασωληνώσεις

 Γκάγκα: Η πανδημία καλπάζει – Παπαευαγγέλου: Είμαστε ψηλά σε νεκρούς-διασωληνώσεις

Με ένα «ευχαριστώ» στους συναδέλφους της υγειονομικούς ξεκίνησε την πρώτη της ενημέρωση για την πανδημία η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

«Θέλω πρώτα απ΄ όλα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου υγειονομικούς, γιατρούς, νοσηλευτές, όλους όσοι βοήθησαν και βοηθούν σ’ αυτή την πανδημία από κάθε βήμα, από τα νοσοκομεία, από την πρωτοβάθμια, από διοικητικές θέσεις, από το υπουργείο, από τον ΕΟΔΥ και από όπου βρίσκονται» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Γιατί είναι μια πραγματικά μεγάλη μάστιγα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και αντιμετωπίζουμε καλά εδώ και 1,5 χρόνο. Όσο καλά γίνεται, νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό και θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μας».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να τηρούν όλοι τα μέτρα και να συνεχιστεί ο εμβολιασμός των πολιτών.

«Αυτή τη στιγμή νομίζω η πανδημία εξακολουθεί να καλπάζει, έχουμε πολλά κρούσματα καθημερινά» σημείωσε και τόνισε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να κρατάμε τα μέτρα, αυτά που ακούμε από τους επιστήμονες και είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε όλοι, ώστε να είμαστε ασφαλείς εμείς οι ίδιοι, οι οικογένειές μας και όλο το περιβάλλον γύρω μας».


Η πορεία της πανδημίας εμφανίζει σαφής σταθεροποίηση και μάλιστα ύφεση τις τελευταίες μέρες, στην Ελλάδα. Αντίθετα είμαστε υψηλά σε θανάτους και διασωληνώσεις ανέφερε η Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας κοροναιού στην Ελλάδα.

Ο δείκτης θετικότητας έπεσε στο 2,4%.

“Ανοίγουν τα σχολεία, οι σκέψεις μας είναι στα παιδιά και την επόμενη χρονιά, στόχος όλων μας να διεξαχθεί δια ζώσης η σχολική χρονιά και χωρίς διακοπές”, είπε η κα Παπαευαγγέλου.

Σήμερα, η φιλοσοφία λειτουργίας των σχολείων αλλάζει ριζικά. Η διαθεσιμότητα των εμβολίων και ο εμβολιασμός ικανού πληθυσμού συμβάλλει στην προστασία από τον ιό.

Δεν δικαιολογείται επιβάρυνση των παιδιών μας προς διάσωση των μεγαλυτέρων, τόνισε και υπογράμμισε πως το πρωτόκολλο λειτουργίας φέτος προβλέπει δύο φορές την εβδομάδα τεστ σε ανεμβολίαστους μαθητές και καθηγητές.

Όλα τα μέτρα προστασίας για τον κοροναιό, αυτονόητα θα εξακολουθούν να ισχύουν. Αντίθετα με ό,τι ίσχυε πέρσι τα σχολικά τμήματα δεν θα κλείνουν λόγω ενός κρούσματος και θα γίνονται ραπιντ και σελφ τεστ για να ελέγχουμε την διασπορά του ιού στα σχολεία, εξήγησε μεταξύ άλλων η ειδικός.

Ακόμη και σε περιβάλλοντα μεγάλης διασποράς του ιού, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών μονάδων, όπου τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας υποδεικνύουν νεότερα αποτελέσματα ερευνών από την Αμερική.

Η κα Παπαευαγγέλου υπενθύμισε την εκτίμηση στην οποία έχει προβεί το τελευταίο διάστημα , σύμφωνα με την οποία θα δούμε αύξηση κρουσμάτων το πρώτο διάστημα που θα ανοίξουν τα σχολεία επειδή θα γίνονται συνεχείς έλεγχοι κι έτσι θα εντοπίζονται ασυμπτωματικοί φορείς, κι έπειτα θα παρατηρηθεί ύφεση.

Σύμφωνα με την παιδίατρο και Λοιμωξιολόγο η πορεία της πανδημίας εμφανίζει σαφής σταθεροποίηση και μάλιστα ύφεση τις τελευταίες μέρες, στην Ελλάδα. Αντίθετα είμαστε υψηλά σε θανάτους και διασωληνώσεις. Τα σελφ τεστ εξακολουθούν να συνεισφέρουν σημαντικά στον έλεγχο της πανδημίας.