• 8 Μαΐου, 2021

Γηροκομείο στα Χανιά: Νέες συγκλονιστικές καταγγελίες – “Έδιναν μία μπανάνα σε 5 άτομα”

 Γηροκομείο στα Χανιά: Νέες συγκλονιστικές καταγγελίες – “Έδιναν μία μπανάνα σε 5 άτομα”

Ένας από τους βασικότερους μάρτυρες της υπόθεσης θανάτων δεκάδων ηλικιωμένων σε γηροκομείο στα Χανιά αποκάλυψε νέα σοκαριστικά στοιχεία στον Ant1, σχετικά με το πώς εργαζόμενοι έκαναν «φυτά» τους νοσηλευόμενους. Η κατάθεσή του, είναι μεταξύ των συνολικά 20 καταθέσεων νυν και πρώην εργαζόμενων στον οίκο ευγηρίας και των 12 καταγγελιών συγγενών φιλοξενουμένων στο γηροκομείο, οι οποίοι έχουν αποβιώσει.

Ο Δημήτρης Μαυρακάκης, υπάλληλος στο γηροκομείο από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, είπε πως ήταν συχνοί οι θάνατοι στο γηροκομείο και ότι «πέθαναν σε μία εβδομάδα 14 άνθρωποι και για όλους τα πιστοποιητικά έγραφαν ανακοπή καρδιάς, χωρίς να έρθει γιατρός να τους δει».

Έδιναν μία μπανάνα σε 5 άτομα
«Τους έδιναν μια μπανάνα σε πέντε άτομα, γενικά οι συνθήκες δεν ήταν καλές σε σχέση με τα τρόφιμα. Ήταν άνθρωποι που ήταν 100 κιλά και “έφευγαν” 40 κιλά», υποστήριξε ο πρώην εργαζόμενος στο γηροκομείο, αναφέροντας ακόμη ότι «καλούσαν συγκεκριμένο γραφείο τελετών, που αναλάμβανε τους ανθρώπους που είχαν χτυπηθεί, για να καλύπτει τα σημάδια».

Σε ότι αφορά τις καταγγελίες για κακομεταχείριση ασθενών, ο Δημήτρης Μαυρακάκης είπε μεταξύ άλλων, για την ηλικιωμένη για την οποία έγινε και εκταφή, ότι «στην βάρδια μου ήταν μια γυναίκα που είχε πέσει και είχε χτυπήσει στο κεφάλι και αντί να την πάνε στο νοσοκομείο, της έβαλαν γάζες στο κεφάλι και την τρίτη ημέρα πέθανε».

Τους έκαναν φυτά…
Σημείωσε ακόμη ότι «τους έκαναν φυτά γιατί το βράδυ ήταν ένας υπάλληλος για 60 ηλικιωμένους σε δύο ορόφους, ισόγειο και υπόγειο», αναφέροντας ότι «δεν επέτρεπαν τις επισκέψεις από συγγενείς, επικαλούμενοι τον κοροναϊό».

«Υπήρχαν άνθρωποι που ήθελαν να φύγουν από μέσα εκεί και άλλοι που πέθαναν από τη στενοχώρια τους», υποστήριξε.

Σε ότι αφορά τα κίνητρα για να υπάρχει τέτοια συμπεριφορά έναντι των ηλικιωμένων, ανέφερε ότι «υπάρχουν τεράστιες λίστες αναμονής για να μπούν άνθρωποι στο γηροκομείο, τα Χανιά είναι ένα “χωριό”, τους συμφέρει να πεθαίνουν άνθρωποι».

Τέλος δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος εκδικητικότητας έναντι της επιχείρησης για όσα λέει τώρα, μήνες μετά την απομάκρυνση του από τη δομή, λέγοντας πάντως ότι εξαπατήθηκε από την επιχείρηση, αναφέροντας συγκεκριμένα «πήγα να υπογράφω χαρτί απόλυσης αλλά με έβαλαν να υπογράψω χαρτί παραίτησης κι αυτό το κατάλαβα, όταν πήγα στον ΟΑΕΔ για το επίδομα ανεργίας».

Δικηγόρος γηροκομείου: O καταγγέλων ψεύδεται
Οι δικηγόροι του ιδρύματος όμως, αμφισβητούν την αξιοπιστία του συγκεκριμένου μάρτυρα. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο δικηγόρος Νίκος Ρουσσόπουλος έκανε λόγο για ανταλλαγή email με τον συγκεκριμένο πρώην υπάλληλο, τα οποία και αποδεικνύουν ότι ψεύδεται.

Η διοίκηση του γηροκομείου χαρακτηρίζει τις καταγγελίες «ανυπόστατες» και περιμένει να ολοκληρωθεί η έρευνα της αστυνομίας.

Πηγή: in.gr